Șeful biroului Aeroflot Londra, arestat la Moscova sub suspiciunea de spionaj pentru Marea Britanie

Share

Șeful biroului londonez al companiei aeriene ruse, Aeroflot, a fost arestat sub suspiciunea de înaltă trădare după ce, potrivit mediei locale, ar fi predat secrete de stat serviciilor britanice. Dmitry Fedotkin, în vârstă de 39 de ani, care a condus operațiunile Aeroflot în Marea Britanie în ultimii cinci ani, a fost arestat miercuri la Moscova, a informat presa de stat.

El este acuzat că „a predat serviciilor secrete britanice informații secrete despre situația socio-politică din Federația Rusă”. Fedotkin, care ar putea primi până la 20 de ani de închisoare, neagă acuzația. El nu a fost încă acuzat de vreo infracțiune, informează presa locală.

El a lucrat pentru compania aeriană de stat rusă în ultimii 16 ani și, din  2012, își desfășura activitatea la Londra. A fost arestat de serviciile speciale de securitate ale Rusiei, FSB, la sediul Aeroflot din Moscova, la 11 noiembrie 2020. Arestarea a fost dispusă de instanța din Lefortovo, un district al Moscovei. Citând o sursă anonimă, agențiile de presă locale raportează că Fedotkin ar fi transmis informații către MI6, serviciul de informații externe al Marii Britanii, legat de situația socială și politică din Rusia. Cu toate acestea, există și voci care susțin că acesta nu a avut acces la niciun secret de stat.

La rândul său, compania națională de aviație civilă a Rusiei,  Aeroflot, a declarat că „nu are informații” despre arestarea sa, care a avut loc în timpul unei călătorii de întoarcere la Moscova. Articolul Codului penal rusesc privind înalta trădare se referă la schimbul de informații care constituie un secret de stat de către un cetățean rus cu un stat străin, o organizație internațională sau străină.

Ciprian Pop

Tag-uri Nume:

Tag-uri Institutii:

Tag-uri Geo: