Semnal de alarma: Mai putin de 9% dintre copiii romani saraci pot avea performante la scoala

Share

Saracia educationala ramane un cerc vicios aproape imposibil de spart, o arata si rezultatele ultimelor teste PISA: doar 8,8% din copiii romani din mediile socio-economice precare reusesc sa depaseasca dezavantajul si sa performeze printre primii.

Rezultatele PISA 2018 plaseaza Romania printre tarile care inregistreaza o puternica legatura intre statutul socio-economic al elevilor si performantele inregistrate de acestia. De altfel, tara noastra se numara printre statele pentru care rapoartele PISA 2018 recomanda interventii educationale in favoarea elevilor dezavantajati.

Organizatia Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra faptului ca, la ultimele doua testari PISA, Romania a decis sa nu colecteze o serie de date care ar fi prezentat o mare utilitate pentru analizarea unor factori de vulnerabilitate educationala evidentiati si nivelul tarii noastre. Astfel, Romania nu a colectat date privind etnia sau mediul de provenienta al elevilor, structura familiei sau date provenite de la parinti. De asemenea, tara noastra nu a completat baza de date obtinute in cadrul testarii PISA cu notele obtinute de fiecare participant la evaluarea nationala.

Recomandarea adresata Ministerului Educatiei Nationale este initierea in regim de urgenta a procesului de evaluare nationala a infrastructurii educationale (cladiri, personalul didactic, transportul elevilor, programe remediale, bunuri si servicii adecvate) si asigurarea alocarilor bugetare corespunzatoare, cu respectarea principiului predictibilitatii finantarii, al depolitizarii sistemului de educatie si al echitatii in distribuirea resurselor financiare intre mediul urban si rural.

In cei 19 ani dedicati exclusiv cauzei educatiei, Salvati Copiii Romania a readus in scoala 39.485 de copii, dintre care in programe de tip Gradinita Estivala – 8.196, in programe de tip „Scoala dupa Scoala” – 27.173 de copii, iar in programul „A Doua Sansa” – 4.116 copii. Anul acesta, evenimentul major de strangere de fonduri pentru accesul copiilor defavorizati la educatie va avea loc pe 12 decembrie, la Festivalul Brazilor de Craciun, ajuns la cea de-a 19-a editie.