Spaniolii au anunțat cele patru faze de parcurs pentru a ajunge la ”noua normalitate” în luna iunie

Share

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat în urmă cu câteva zile un plan de relaxare în patru etape, pentru a se ajunge la ceea ce el a numit  “nouă normalitate” până la finalul lunii iunie.

Interesant este că Spania, una dintre cele mai afectate țări de pandemia COVID-19, începe o relaxare curajoasă, cu câteva principii concrete ce ar putea oferi idei și altor guverne care încă se gândesc la cum să urmeze pașii de relaxare a restricțiilor în următoarele săptămâni.

Spaniolii au urmat trei idei principale:

1. Relaxarea restricțiilor va avea loc în etape, și fiecare etapă va fi anunțată și calibrata în fucntie de impactul etapei anterioare și de feedback-ul din teren

2. Relaxarea are loc pe zone, mai precis fiecare provincie și oraș își fac propria analiză și decid cât de rapidă va fi relaxarea restricțiilor.

O soluție logica pe care ar putea să o ia în calcul multe țări care au aplicat până acum măsurile centralizat,  inclusiv  în zone care nu au avut probleme mari referitor la pandemie. Principiul guvernului spaniol este acela că pașii de relaxare ii vor aplica  fiecare oraș și provincie, în funcție de ocuparea capacităților sistemului sanitar din zona. Mai exact, se va urmari încărcarea spitalelor și a unităților de terapie intensiva AȚI, acestea fiind criteriile principale dacă se vor relaxa rrestrictiile mai rapid sau mai lent. De exempl,  orașul Valencia, care dispune de o rețea sanitară suficient de bine dimensionata  și pusa la punct,  a anunțat intenția de a deschide inclusiv plajele în luna iunie.

3. Stabilirea unor reguli principale pentru fiecare faza, dar anunțarea detaliilor la timpul potrivit, în functie de analizele din teren.

Să trecem în revista cele patru faze ale relaxării restrctiilor spaniole,  pentru a se ajunge la “nouă normalitate”:

Faza zero

Este faza în care se află Spania acum. Mișcările în teritoriu sunt limitate, restaurantele funcționează doar în regim de take away. Au apărut măsuri mai permisive pentru ieșirea copiilor din casă, dar cursurile  nu au început și guvernul a anunțat că școala va începe abia în toamna.

Faza 1

Va începe redeschiderea teraselor la o capacitate de doar 30 la sută și cu respectarea regulilor de distanțare socială. Mallurile și marile centre comerciale rămân închise, dar micile întreprinderi își reiau activitatea. Centrele de cosmetic, frizeriile și micile afaceri similare vor putea activa doar pe baza de programări astfel încât să nu se intersecteze cleintii.pacientii  în sălile de așteptare. Persoanele peste 65 de ani vor avea ore specifice pentru programări.

Se discuta despre aplicarea regulii de 30 la sută și în cazul unităților de cazare, cu menținerea închisă a spațiilor comune. La fel, lăcășurile religioase și de cult vor putea ocupa până la 30 la sută din spațiu, cu respectarea distanței sociale și purtarea măștilor. Măștile au fost anuntate oricum ca obligatorii în spațiile închise, începând cu astăzi, 4 mai.

În provincii faza 1 se va aplica începând cu 11 mai. Mai multe insule au solicitat să aplice această faza mai devreme, țînând cont de numărul redus de cazuri de COVID 19 din zona.

Faza 2

Restaurantele se vor deschide în același sistem ca și terasele, cu o ocupare de 30 la sută și respectarea distanței sociale. La fel, cu regula de 30 la sută se vor deschide teatrele și cinematografele, dar nu cu mai mult de 50 de persoane.

Se reiau cursurile pentru copiii sub 6 ani pentru copiii ai căror părinți lucrează.

Sunt premise pescuitul și vânătoarea și întrunirile publice de până la 200 de oameni.

Faza 3

Dacă rezultatele fazelor anterioare sunt bune, în această faza se diminuează restricțiile de circulație între orașe și este permisă vizitarea reședinței secundare, foarte mulți spanioli având case de vacanta pe litoral.

Se vor relua aproape toate activitatile, iar centrele comerciale vor putea fi deschise până la o ocupare de 50 la sută , cu respectarea distanțării sociale și a regulilor de igienă și dezinfectare.

Dacă totul merge bine, faza a treia ar urmă să se încheie la finalul lunii iunie.

În ultimele zile – în aplauzele cadrelor medicale și a celor prezenți în zona – Spania a început să închidă spitalele de campanile construite pentru COVID 19 sau secțiile speciale din spitale. Sunt momente emoționante la externarile ultimilor pacienți, secțiile de terapie intensiva rămân neocupate și personalul medical iese simbolic in grup din spitalele de campanile construite  în regim de urgenta.

Spitalele Loayza,  Imed Valencia și  secția specială a spitalului din Gandia au anunțat că în aceste zile vor externa ultimii pacienți infectați cu COVID 19.

Spitalul de campanie Ifema de exemplu  a vindecat peste 3700 de pacienți, având o rată de vindecare de aproximativ 98 la sută.

Spitalele de campanie pentru COVID 19 își vor înceta activitatea dar vor ramane funcționale pntru o eventuala intrare din nou în sistemul medical dacă va fi necesar.

Tag-uri Nume:

Tag-uri Geo: