Kazahstan

Miercuri, 16 Decembrie, 2020 - 13:21

Astăzi, 16 decembrie, este ziua națională a Republicii Kazahstan, care în urmă cu 29 de ani, a renunțat la statutul de țară membră a Uniunii Sovietice şi şi-a proclamat independența. Este o zi importantă pentru kazahi care au schimbat, astfel, cursul istoriei și cărora le urăm cu multă căldură „La mulți ani!”.

Sâmbătă, 7 Martie, 2020 - 00:00
Profesorul  Nurbol Onerkhan execută 15 zile de „arest la domiciliu”

Profesorul  Nurbol Onerkhan a devenit implicat în activismul civic după ce a văzut mari disparități în societate.

Criticarea guvernului autoritar din Kazah l-a costat pei Nurbol Onerkhan libertatea și slujba sa.

Învățătorul satului în vârstă de 26 de ani din provincia Kazahstanul de Nord execută în prezent 15 zile de închisoare pentru „arestare administrativă”, a doua sa detenție din decembrie.

Vineri, 6 Martie, 2020 - 10:52

Un activist kazah pentru drepturile omului, Dulat Aghadil, a decedat în arest preventiv în capitala Nur-Sultan, la numai o zi după ce fusese reținut pentru că nu respectase condițiile eliberării condiționate. În vârstă de 43 de ani, Aghadil a decedat din cauza unor probleme de inimă, se spune într-un comunicat al poliției, în care se mai afirmă că, în momentul reținerii, activistul ar fi fost în stare de ebrietate. Pe 24 februarie, prietenii lui Aghadil au postat pe Facebook imagini de la reținere, în care activistul este scos din casă șu încătușat de oameni îmbrăcați în civil.

Duminică, 1 Martie, 2020 - 16:54
Cel puţin 60 de manifestanţi au fost reţinuţi de poliţie

Peste 60 de persoane au fost arestate duminică în Kazahstan, în timpul unei manifestaţii declanşate de moartea în detenţie a unui militant al opoziţiei, pentru care versiunea autorităţilor din această ţară din Asia Centrală este pusă sub semnul întrebării, potrivit AFP.

Jurnaliştii AFP au văzut cu cel puţin 40 de manifestanţi reţinuţi de poliţie în apropierea de primăria din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan, unde două grupuri de opoziţie au făcut apel la o manifestaţie.

Vineri, 27 Decembrie, 2019 - 17:30

O fotografie emoţionantă a fost distribuită pe Facebook, în urma tragicului accident aviatic din Kazahstan. Un bebeluş a fost salvat de un echipaj de prim-ajutor.

Un echipaj de prim-ajutor a reuşit să salveze din epava avionului prăbuşit în Kazahstan un bebeluş. Fotografia cu micuţul şinut în braţe d eun salvator a fost distribuită pe Facebook.

15 persoane au murit până la această oră, după ce un avion de pasageri cu circa 98 de persoane la bord s-a lovit de o clădire imediat după ce a decolat de pe Aeroportul Internaţional Almaty din Kazahstan.

Vineri, 27 Decembrie, 2019 - 15:05

Un avion al companiei Bek Air cu 98 de oameni la bord, echipaj plus pasageri, s-a prăbuşit vineri în apropierea oraşului Almaty, în Kazahstan, potrivit autorităţilor din această ţară situată în Asia Centrală.

Actualizare 11:50. Autoritățile de la Nur-Sultan au oferit un nou bilanț, în scădere, cu privire la victime: 12 persoane au murit în urma prăbușirii aeronavei.

Luni, 23 Decembrie, 2019 - 13:53
Urmașul părintelui fondator al republicii Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev, anunță un pachet major de reforme politice menite să facă din țara sa o națiune modernă

”Obsesiea unanimității” a fost depășită - au afirmat comentatorii după anunțul pachetului major de reforme politice inițiat de președintele Tokayev.

 Mandatat de către predecesorul său cu sarcina de a realiza reformele necesare care să facă din Kazakhstan o țară ferm înscrisă pe traiectoria democrației și progresului, președintele reformator a procedat în mai mulți pași.

Sâmbătă, 21 Decembrie, 2019 - 14:15
Consiliul Național al Public Trust reflectă ideea de „opinii diferite - o singură națiune”.

NUR-SULTAN - Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a anunțat un pachet de reforme politice semnificative, inclusiv pe teme sensibile precum adunarea publică, în cadrul celei de-a doua ședințe a Consiliului Național al Trustului Public, care a avut loc pe 20 decembrie.

Consiliul de 44 de membri a fost înființat pe 17 iulie pentru a aborda unele dintre cele mai acute probleme ale țării. Prima întâlnire a avut loc pe 6 septembrie.

Duminică, 15 Decembrie, 2019 - 08:12
FlyArystan este internațional

Pe 13 decembrie, prima companie aeriană low-cost din Kazahstan FlyArystan și-a făcut primul zbor internațional de la Nur-Sultan la Moscova (Zhukovsky) pe cel de-al patrulea Airbus A320 livrat recent, care s-a alăturat flotei aflate în pragul Zilei Independenței din Kazahstan.

Joi, 28 Noiembrie, 2019 - 17:43

La doar câteva zile de la prezentarea scrisorilor de acreditare către președintele Iohannis, noul ambasador al Republicii Kazahstan la București a organizat o întâlnire cu colegi din corpul diplomatic și reprezentanți ai mass media. Întâlnirea a avut loc la sediul companiei ROMPETROL - brand al KazMunaiGAS, cea mai importantă afacere derulată în România de Republica Kazahstan. La prezentare, ambasadorul a fost însoțit de Alexei Golovin, reprezentant al Rompetrol și de Petru Lificiu, președintele Camerei bilaterale de comerț România - Kazahstan. 

Vineri, 8 Noiembrie, 2019 - 10:21

Votul la alegerile pentru desemnarea Preşedintelui României a început în străinătate, vineri, 8 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secţia de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.

Următoarele secţii de votare au fost deschise în Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Republica Indonezia, Vietnam, Regatul Thailandei, Malaysia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan, Turkmenistan.

Duminică, 23 Iunie, 2019 - 15:57
Menite să propulseze  ţara în rândul celor mai dezvoltate 30 de state din lume

Discursul noului președinte Kasym-Zhomart Tokayev la momentul învestirii a inclus 10 priorități vitale care urmează să fie puse în aplicare în beneficiul dezvoltării statului Kazahstan.

Aceste obiective demonstrează dorința de a asigura bunăstarea, stabilitatea și prosperitatea naţiunii sale.

În plus, soluționarea sarcinilor stabilite de Președinte pentru a reforma sfera judiciară și juridică, dar și combaterea corupției, va fi un impuls important pentru perfecţionarea  societății civile și a relațiilor socio-economice în cadrul statului.

Joi, 21 Februarie, 2019 - 12:56

Festivalul de film al ţărilor CSI vă oferă şi în acest an un program complex, de 16 filme, scurtmetraje, documentare, animaţii şi filme de lungmetraj din Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Federaţia Rusă şi Republica Moldova, alături de partenerul tradiţional, România, şi ţara invitat de onoare a acestei ediţii, ISRAEL.

Miercuri, 20 Iunie, 2018 - 20:12

Președintele directoratului KazMunayGas - compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, Sauat Mynbayev, s-a întâlnit marți, la București, cu Ministrul Energiei, Anton Anton. KazMunayGas (KMG) este unicul acționar al KMG International (KMGI).

În cadrul întrevederii, președintele KMG a prezentat performanțele financiare ale activității Rompetrol în România obținute în urma recordurilor istorice de producție si planurile companiei de a își întări poziția atât pe plan local, cât și regional.

Subscribe to Kazahstan