Spania

Miercuri, 10 Februarie, 2021 - 15:37

Ministerul Sănătăţii din Spania a decis că persoanele sub 55 de ani fără probleme majore de sănătate şi care au contractat noul coronavirus vor trebui să aştepte 6 luni de la diagnosticare până la primirea unui vaccin, transmite agenția Reuters.

Într-un document ce defineşte strategia naţională de vaccinare, Ministerul Sănătăţii şi-a justificat decizia arătând că, în acest interval de 6 luni, reinfectarea se produce 'în mod excepţional'.

Până în prezent, în Spania, singurele persoane sub 55 de ani vaccinate sunt cadre medicale.

Marţi, 9 Februarie, 2021 - 09:46

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei că Agenţia Meteorologică de Stat (AEMET) a emis coduri portocaliu şi galben de furtună şi vânt pentru unele zone, după cum urmează:

Cod portocaliu:

Vineri, 8 Ianuarie, 2021 - 08:46

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Autonomă Castilla-La Mancha, că Agenţia Meteorologică spaniolă - AEMET a emis un cod portocaliu de ninsori abundente, începând cu data de 7 ianuarie 2021.

Miercuri, 23 Decembrie, 2020 - 15:22

Guvernul spaniol a anunțat marți seara că va folosi fondurile europene pentru susținerea afacerilor afectate de COVID 19 prin realizarea unor parteneriate publice – private. Aprobările speciale vor trebui obținute doar pentru proiecetele mari din industrie.

Miercuri, 16 Decembrie, 2020 - 18:42

Un spaniol din 10 a fost infectat cu SARS-CoV-2, indică ultimul studiu efectuat în luna noiembrie. Datele arată că, în cel de-al doilea val al pandemiei, numărul infectărilor s-a dublat și aproximativ 4,7 milioane de persoane au trecut deja prin boală.

Cele mai afectate provincii, cu o rată de infectare de aproape 20% din populație, sunt Madrid, Soria și Cuenca.

La studiu au participat peste 1.500 de centre sanitare și 4.000 de cadre medicale.

Joi, 3 Decembrie, 2020 - 18:21

Spaniolii nu vor avea permisiunea să se reunească mai mult de zece persoane de Crăciun şi de Revelion şi vor putea să se deplaseze doar în mod excepţional dintr-o regiune în alta pentru a se alătura rudelor lor, a anunţat Ministerul Sănătăţii spaniol miercuri, potrivit AFP.

Pentru a evita o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19, reuniunile între rude nu vor putea depăşi 10 persoane în 24-25 şi 31 decembrie-1 ianuarie, inclusiv copii, a detaliat ministrul sănătăţii, Salvador Illa, într-o conferinţă de presă.

Luni, 23 Noiembrie, 2020 - 16:23

Românii care vor să călătoreasca în Spania au nevoie, de luni, de test PCR negativ, efectuat cu 72 de ore înaintea intrării în țară.

Autoritățile spaniole vor aplică măsura tuturor celor care vin din statele aflate în zona roșie, în care incidența cazurilor de coronavirus depășește 150 de infectari la sută de mii de locuitori.

Călătorii vor prezența obligatoriu rezultatul testului PCR în format electronic sau imprimat, la sosirea pe aeroport, apoi li se va lua temperatura și vor da o declarație referitoare la starea de sănătate.

Vineri, 13 Noiembrie, 2020 - 08:54

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile spaniole au anunţat, la data de 12 noiembrie 2020, noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Regatului Spaniei în contextul pandemiei de COVID-19.

Duminică, 1 Noiembrie, 2020 - 08:56

Un grup mare de tineri a început o demonstrație în cartierul popular Gamonal, din orașul spaniol Burgos, la începutul nopții trecute, ca protest împotriva impunerii lockdown-ului nocturn.

Protestatarii i-au încurajat pe cei care se aplecau pe ferestre să se alăture protestului, au blocat strada Vitoria, din centrul orașului și au dat foc containerelor de gunoi, pe care le-au răsturnat pe drum.

Vineri, 30 Octombrie, 2020 - 12:53

Medicii fără frontiere au dat vina pe abandonarea morților a 27.000 de persoane în vârstă în casele de îngrijire medicală în timpul stării de alarmă, potrivit unui raport publicat recent.

Pandemia de coronavirus a ajutat la mascarea adevăratelor cauze ale acestor decese.

Întrucât numărul oficial de morți atribuit coronavirusului este de aproximativ 29.000, mortalitatea în exces în Spania este redusă la cifre nesemnificative care, desigur, nu justifică deloc impunerea stării de alarmă și a isteriei declanșate.

Miercuri, 16 Septembrie, 2020 - 17:27

Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-COVID. Două spitale din Madrid execută procedura pe 150 de voluntari. Vaccinul este produs de compania Janssen, din cadrul Johnson & Johnson.

Spitalele La Paz şi La Princesa din Madrid au început să administreze vaccinul la care lucrează compania Janssen. 150 de voluntari participă la testarea vaccinului care se află în faza a doua, după ce a fost verificat cu succes în SUA şi Belgia.

Vineri, 28 August, 2020 - 17:19

Specialiștii au creat aceleași condiții pe care le vor avea elevii la întoarcerea la școală, pentru a putea anticipa cum vor reacționa copiii și ce măsuri pot fi luate pentru limitarea focarelor.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de cinci săptămâni, timp în care s-au prelevat zilnic sute de teste PCR. Copiii au fost împărțiți în grupe care nu au interacționat între ele. Însă printre participanți s-au aflat și copii diagnosticați pozitiv la noul coronavirus și femei însărcinate.

Marţi, 18 August, 2020 - 17:10

Persoanele care sosesc în România din 6 regiuni ale Spaniei, vor intra în carantină: Aragon, Cataluna, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Ţara Bascilor, Navarra. Este decizia Nr. 42, adoptată luni de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Hotărârea este luată având în vedere "situaţia complexă generată" de evoluţia cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus în țări din Europa, precum şi situaţia furnizată luni de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Luni, 17 August, 2020 - 20:15
A făcut un lobby de 100 mil dolari pentru ca firme spaniole să construiască un TGV în Emirate

Casa regală spaniolă a confirmat că fostul rege Juan Carlos I se află în Emiratele Arabe Unite din 3 august, în aceeaşi zi în care şi-a anunţat plecarea, scrie RTVE.

Într-un scurt comunicat, Casa regală notează că "majestatea sa don Juan Carlos a informat Casa Regală Spaniolă că în data de 3 august a plecat în Emiratele Arabe Unite unde se află şi în prezent".

Fostul monarh a anunţat pe 3 august că s-a îndepărtat de ţara sa pentru a-i facilita fiului său, Felipe VI, exercitarea funcţiilor.

Joi, 13 August, 2020 - 18:10

Galicia devine prima regiune din Spania care aplică norme stricte pentru fumători în spaţiile publice. Avertismentele experţilor spun că fumul poate transporta particule cu COVID-19.

Fumătorii sunt vizaţi de autorităţile spaniole ca posibili vectori de transmitere a noului coronavirus.

Astfel, aceştia nu mai au voie să fumeze la terase şi nici pe străzile pe care sunt prea multe persoane şi nu se poate păstra distanţarea socială.

Vineri, 7 August, 2020 - 09:14

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei - regiunea Andaluzia - că autorităţile spaniole au emis un cod portocaliu de caniculă, pentru perioada 06 - 09 august 2020.

Vineri, 31 Iulie, 2020 - 09:14

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei - Comunitatea Autonomă Andaluzia, că autorităţile spaniole au emis un cod portocaliu de caniculă pentru perioada 30 iulie - 2 august 2020.

Sâmbătă, 25 Iulie, 2020 - 12:45
După surorile de gintă latină Spania și Franța

Potrivit datelor furnizate de worldometers.info, țara noastră se clasa vineri pe locul al patrulea în Europa la numărul cazurilor noi de Covid-19, după Rusia, Spania și Franța și, deci, pe locul al treilea în Uniunea Europeană.

Marţi, 21 Iulie, 2020 - 10:12

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei - regiunea Andaluzia - că autorităţile spaniole au emis un cod portocaliu de caniculă pentru această regiune, pentru perioada 20 - 21 iulie 2020.

Marţi, 30 Iunie, 2020 - 16:42

Spania va permite începând de miercuri, 1 iulie, circulaţia liberă a cetăţenilor europeni şi va ridica progresiv restricţiile de călătorie în terţe ţări, pe baza unei liste convenite cu Uniunea Europeană, citând EFE.

Ministerul de Interne spaniol a publicat marţi în Monitorul Oficial o notă cu noile categorii de călători exceptaţi de la restricţiile de deplasare, indiferent de locul lor de provenienţă.

Duminică, 21 Iunie, 2020 - 09:15
"Rămânem vulnerabili!” - a avertizat însă premierul spaniol

"Ramanem vulnerabili. Trebuie sa ramanem vigilenti si sa respectam cu strictete masurile de igiena si protectie", a spus Pedro Sanchez intr-o alocutiune televizata, cu cîteva ore înainte de a anunța deschiderea granițelor pentru turiștii care nu vor mai fi carantinați.

"Fiecare dintre noi poate fi un zid in fata virusului sau o cale de contagiune, depinde de noi", a insistat el, in timp ce Spania, una dintre tarile cel mai grav lovite de pandemie, cu peste 28.000 de morti, iese din masurile severe de izolare dupa 14 saptamani.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 15:05

Parlamentul spaniol a votat miercuri o ultimă prelungire, până la 21 iunie, a stării de alertă pentru a permite lupta împotriva pandemiei, la solicitarea prim-ministrului Pedro Sanchez, care a presat opoziţia să nu cedeze "veninului urii" ca în SUA, relatează AFP.

Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

În lipsa unei majorităţi absolute în parlament, Pedro Sanchez s-a asigurat de voturile unor partide mai mici pentru a obţine trecerea acestei măsuri de excepţie în pofida criticilor din ce în ce mai acerbe ale opoziţiei de dreapta.

Miercuri, 20 Mai, 2020 - 17:24

​Președintele Guvernului spaniol a reușit să obțină aprobarea Congresului pentru încă 15 zile de stare de urgență. Autoritățile sanitare au hotărât că relaxarea să aibă loc în 4 faze, până la sfârșitul lunii iunie. În acest moment Spania se afla în faza inițială în care au fost redeschise magazinele mici, hotelurile, terasele și muzeele, cu accesul restricționat la o treime din capacitate.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 16:18

Spania a ridicat marți interdicția tuturor zborurilor directe din Italia, care a fost instituită pe 11 martie în cadrul carantinei naționale, relatează Reuters.

Călătorii din Italia vor trebui, cu toatea acestea, să rămână pentru două săptămâni în carantină.

Spania are în total 278.188 de cazuri, iar 27.709 au murit din cauza coronavirusului.

Italia a înregistrat până la această oră 225.886 și 32.007 de decese.

Vineri, 15 Mai, 2020 - 00:00

„Ori de câte ori mă văd purtând o mască în timp ce trec prin străzile pustii din Bruxelles sau pe coridoarele goale ale Comisiei Europene, nu pot să nu fiu cuprins de un sentiment de șoc. Mai ales că, oriunde te-ai duce și oriunde ai fi, acest sentiment de șoc este palpabil. Este palpabil în Piața San Marco din Veneția – acum părăsită de oameni în timp ce peștii se întorc în apele lagunei care sunt din nou limpezi. Este palpabil în Ierusalim, unde Biserica Sfântului Mormânt a fost închisă în Vinerea Mare pentru prima dată de la ciuma din 1349. Este palpabil în Statele Unite, unde șomajul a crescut cu 20 de milioane în patru săptămâni. În cele din urmă, este palpabil în Spania și Italia, unde nu mai puțin de 45.000 de oameni au murit până la sfârșitul lunii aprilie.

O criză de sănătate la început, COVID-19 s-a transformat curând într-o criză economică și socială fără precedent. Niciun economist nu și-ar fi putut imagina vreodată acest lucru: mai multe miliarde de oameni izolați în propriile case. Prin urmare, consecințele vor fi mult mai mult decât ceea ce am trăit în 2008.

Deși nu ajută la rezolvarea problemei, prima întrebare care se pune este dacă această pandemie era evitabilă sau dacă este similară cu celebra „lebădă neagră” la care se referă Nassim Taleb. El vede „lebăda neagră” ca având trei caracteristici: un sentiment de șoc, deoarece nimic din trecut nu făcea posibilă anticiparea evenimentului; o criză extrem de violentă pe care o provoacă; și, în sfârșit, eforturi pentru înțelegerea ei rațională. ..Citeste mai mult >

Marţi, 12 Mai, 2020 - 15:38

Suspendarea zborurilor spre și dinspre Spania, care expiră astăzi, se prelungește până pe 14 mai. Atunci va expira și interdicția pentru zborurile către Franța, Germania sau Italia.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla după data de 15 mai, când vor intra în vigoare noile condiții de relaxare a circulației.

Decizia va fi luată după o consultare a tuturor statelor europene, însă acestea tind să prelungească interdicția cel puțin până la jumătatea lunii iunie.

Marţi, 12 Mai, 2020 - 12:05

Instituirea stării de alertă și reluarea activității economice începând cu 15 mai aduce noi modificări legislative, de data aceasta în domeniul restructurării companiilor. Specialiștii CITR, liderul pieței de insolvență din România, analizează măsurile și identifică beneficiile pe care acestea le aduc companiilor. Ieri, Guvernului României a aprobat o serie de măsuri de modificare a Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Luni, 11 Mai, 2020 - 15:00

Numărul deceselor din cauza coronavirusului a scăzut în Spania în ultimele 24 de ore la 123, în timp ce numărul cazurilor noi de îmbolnăvire a fost de 373, cifra cea mai scăzută începând din 9 martie, a informat luni Ministerul Sănătăţii de la Madrid, citat de EFE.

Numărul deceselor este cel mai scăzut din 18 martie şi reprezintă o diminuare, faţă de cele 143 de decese înregistrate duminică. Astfel, numărul total al persoanelor decedate de la începutul pandemiei în Spania este de 26.744.

Luni, 4 Mai, 2020 - 17:00

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat în urmă cu câteva zile un plan de relaxare în patru etape, pentru a se ajunge la ceea ce el a numit  “nouă normalitate” până la finalul lunii iunie.

Interesant este că Spania, una dintre cele mai afectate țări de pandemia COVID-19, începe o relaxare curajoasă, cu câteva principii concrete ce ar putea oferi idei și altor guverne care încă se gândesc la cum să urmeze pașii de relaxare a restricțiilor în următoarele săptămâni.

Spaniolii au urmat trei idei principale:

Marţi, 28 Aprilie, 2020 - 16:06

Numărul persoanelor care au murit din cauza coronavirusului în Spania în ultimele 24 de ore a scăzut la 301, faţă de 331 de decese înregistrate luni, iar noile cazuri de îmbolnăvire confirmate continuă să se reducă, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii de la Madrid, citat de EFE.

Totodată, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.308 de cazuri noi de îmbolnăvire.

Astfel, în Spania, numărul total al deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 23.822, iar cel al contagierilor la 210.773.

Subscribe to Spania