avocatul poporului

Marţi, 23 Februarie, 2021 - 17:37

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți că nu a formulat către CCR o sesizare de neconstituționalitate pe marginea legii care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor pentru că instituția nu a găsit niciun motiv în acest sens.

Marţi, 23 Februarie, 2021 - 17:37

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți că nu a formulat către CCR o sesizare de neconstituționalitate pe marginea legii care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor pentru că instituția nu a găsit niciun motiv în acest sens.

Miercuri, 17 Februarie, 2021 - 10:21

Avocatul Poporului, în conformitate cu mandatul său constituţional, se implică de fiecare dată când dreptul la viaţă al unui copil este încălcat, pentru identificarea unor soluţii, în scopul evitării pe viitor a unor situaţii similare şi pentru a vedea modul în care autorităţile administrative centrale şi locale îşi desfăşoară activitatea. Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava.

Marţi, 16 Februarie, 2021 - 12:37

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat marţi că Parlamentul a demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului.

Marţi, 9 Februarie, 2021 - 12:14

Plecând de la mai multe semnalări din mass-media, în luna noiembrie a anului trecut, instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu lipsa medicilor de familie în mediul rural, şi a întreprins o serie de demersuri la autorităţile publice cu atribuţii în materie, ţinând cont de situaţia de fapt şi raportat la normele legale ce reglementează activitatea medicilor de familie, cu atenţie specială asupra problemelor apărute în contextul pandemiei de Covid-19.

Luni, 25 Ianuarie, 2021 - 16:24

Avocatul Poporului a luat cunoștință din mass-media de solicitarea Primarului Sectorului 1, doamna Clotilde Armand, de exprimare a unui punct de vedere în privința demolării clădirilor de patrimoniu și eliminării abuzive a spațiilor verzi.

           

Până în acest moment, instituția Avocatul Poporului nu a primit de la Primăria Sectorului 1 această  solicitare în scris, cum e firesc în relațiile instituționale, dar, plecând de la informațiile din spațiul public, facem următoarele precizări:

           

Miercuri, 23 Decembrie, 2020 - 13:32

Instituția Avocatul Poporului a început să primească sesizări referitoare la faptul că în componența Guvernului propus de coaliția de guvernare se află o singură femeie și nouăsprezece bărbați, solicitându-i-se în acest sens sesizarea Curţii Constituţionale.

 

Miercuri, 16 Decembrie, 2020 - 17:18

Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu privind problema lipsei apei calde şi căldurii în Capitală, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Marţi, 15 Decembrie, 2020 - 13:02

Având în vedere informațiile prezentate în mass-media privind situaţia generată de cantitatea foarte mare de deșeuri adunate pe trotuarele din Sectorul 1, dar și constările proprii, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu încă din data de 9 decembrie 2020.

Astfel, întrucât serviciile de salubrizare au ca obiectiv principal protecţia sănătăţii populației, dar şi a mediului, au fost întreprinse demersuri la Primăria Sectorului 1 București, referitoare la modalitatea de asigurare a serviciilor de salubrizare pe raza Sectorului 1 din Bucureşti. 

Marţi, 15 Decembrie, 2020 - 10:03

Avocatul Poporului a luat cunoştinţă din numeroase articole de presă despre lipsa apei calde şi a căldurii în toate sectoarele din Bucureşti.

Marţi, 8 Decembrie, 2020 - 15:30

Cu privire la obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, formulate de Avocatul Poporului şi respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pentru data de 15 decembrie 2020.

Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale

Joi, 3 Decembrie, 2020 - 13:34

Referitor la informațiile care circulă în spațiul public, cu privire la exercitarea dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, de către cetățenii aflați în carantină / izolare la domiciliu, Avocatul Poporului atrage atenția că, în conformitate cu Decizia nr. 40 din 29 noiembrie 2020 a Biroului Electoral Central, aceștia își pot exercita dreptul de vot, în următoarele condiții:

 

Vineri, 25 Septembrie, 2020 - 10:21

Avocatul Poporului recomandă ministrului sănătăţii revizuirea Ordinului nr. 418/2005, precum şi atragerea medicilor specialişti şi primari pentru specializarea endocrinologie şi diabet pediatric

Potrivit unui articolul publicat în Covasnamedia.ro în luna noiembrie 2019, lunar, la medicii pediatri de la Spitalul Judeţean "Fogolyan Kristof" din Sfântu Gheorghe ajung până la cinci cazuri noi de copii diabetici.

Joi, 10 Septembrie, 2020 - 13:35
Raport Special elaborat de Avocatul Poporului și Societatea Academică din România

Astăzi, 10 septembrie a.c., a fost lansat în conferință de presă, Raportul privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020, realizat de Avocatul Poporului și Societatea Academică din România.

Miercuri, 9 Septembrie, 2020 - 11:11

COMUNICAT DE PRESĂ CU PRIVIRE LA PETIŢIILE REFERITOARE LA TEHNOLOGIA 5G

Vineri, 14 August, 2020 - 13:44

În contextul creșterii numărului persoanelor infectate cu noul coronavirus, presa a difuzat reportaje privind situația îngrijorătoare care se înregistrează la nivelul anumitor spitale, cum ar fi Spitalul Județean de Urgență Ploiești, dar și în alte spitale din țară, pe fondul lipsei personalului medical de specialitate („Situație tensionată la Secția de Terapie Intensivă de la Județean. Demersuri pentru menținerea celei de-a doua linii de gardă”, „Camionul ATI de la SJU Ploiești este deocamdată decorativ.

Vineri, 7 August, 2020 - 14:22

Persoanele care au urgențe medicale sau sunt programate pentru internare nu trebuie să fie condiționate de efectuarea unui test COVID-19 înainte și de prezentarea rezultatului acestuia la internare, arată Avocatul Poporului.

Considerând că rezolvarea urgențelor medicale (altele decât cele generate de COVID-19), cât și internările programate sunt de maximă importanță pentru respectarea dreptului la sănătate al oamenilor, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a întreprins demersuri la Ministerul Sănătății.

Joi, 6 August, 2020 - 12:59
Care tinde spre proporționalitate, iar nu spre uniformitate

Avocatul Poporului a formulat un punct de vedere privind sesizarea de neconstituționalitate invocată de Guvernul României referitoare la prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art. 223 alin. (2) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (Pl-x nr. 101/2020).

Miercuri, 5 August, 2020 - 15:00

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Muncii și Protecției Sociale ca, prin Inspecția Muncii, să intervină la nivel național, în vederea informării angajatorilor cu privire la faptul că o condiționare a salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea și prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2, este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal, de natură să atragă sancțiunile legale în mate

Joi, 23 Iulie, 2020 - 11:33

Avocatul Poporului a descoperit informații îngrijorătoare în urma demersurilor scrise și a anchetelor referitoare la efectuarea studiilor clinice pe pacienți vulnerabili.

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 12:56

Potrivit unui articol publicat în ziarul Libertatea, din data de 23 iunie 2020, 535 de muncitori români au suferit accidente de muncă în Austria, dintre care unele mortale -  https://www.libertatea.ro/stiri/muncitori-romani-accidentati-sau-morti-padurile-austria-3043099.

 

            Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Afacerilor Externe următoarele informații:

Vineri, 26 Iunie, 2020 - 11:20

Greenpeace România sesizează Avocatul Poporului referitor la grave încălcări ale unor drepturi constituționale de către Administrația Fondului pentru Mediu

 

Luni, 22 Iunie, 2020 - 17:18

Cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost depusă la Parlament de către liderii grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților. Weber este acuzată că, atacând la CCR pensiile speciale, se află într-un „grav conflict de interese”.

„Vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului pentru audierea dnei renate Weber, Avocat al Poporului, în vederea întocmirii unui raport prin care să se propună demiterea acesteia din funcția de demnitatre publică în care a fost numită”, au cerut Fenechiu și Roman.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 12:47

Avocatul Poporului nu comentează solicitarea de revocare din funcție, așteptând derularea procedurii parlamentare. 

           Precizăm că, potrivit legislației în vigoare, Avocatul Poporului și Adjuncții acestuia sunt asimilați funcțiilor de ministru și secretar de stat și nu beneficiază de pensii de serviciu sau speciale.
 

Joi, 11 Iunie, 2020 - 11:23

În aplicarea mandatului său constituțional, Instituția Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie, îndeplinește încă din anul 2014, atribuții specifice de Mecanism Naţional de Prevenire, în conformitate cu legislația română.

Marţi, 9 Iunie, 2020 - 10:23

Avocatul Poporului a fost sesizat de 8 organizații neguvernamentale cu privire la situația creată în Municipiul Baia Mare, prin conduita edilului localității. Concret, sunt semnalate posibile încălcări ale drepturilor persoanelor fără adăpost, ocazie cu care ni s-a solicitat intervenția.

Față de situația semnalată, vom demara propria investigație, urmând să întreprindem demersuri în sensul clarificării aspectelor sesizate. 
 

Vineri, 5 Iunie, 2020 - 12:31
astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100%

Avocatul Poporului salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii nr. 423 din 27 mai 2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asigurații beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare, de 100% din salariu.

Joi, 4 Iunie, 2020 - 13:47

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situaţiei continue de încălcare a drepturilor pacienţilor.

Chiar dacă în alte domenii, lucrurile au fost relaxate, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în sistemul de sănătate. În urma semnalelor, am alcătuit următoarea listă de încălcări a drepturilor pacienţilor:

- În continuare sunt internate doar urgenţele. Pacienţii sunt amânaţi până după 15 iunie;

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 11:38

Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie (MNP) monitorizează penitenciarele din România în contextul epidemiei provocate de SARS-CoV-2

În îndeplinirea mandatului său de Mecanism Naţional de Prevenire, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie, din cadrul instituţiei Avocatul Poporului, monitorizează, în mod regulat, penitenciarele din România păstrând o legătură directă cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, inclusiv pe întreaga perioadă a stării de alertă.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 09:44

Obiecţie şi excepţii formulate de Avocatul Poporului, admise de Curtea Constituţională, în data de 2 iunie 2020

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:

- a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei, formulată de Avocatul Poporului, şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său;

Subscribe to avocatul poporului