Senatul

Luni, 2 Noiembrie, 2020 - 17:42

Plenul Senatului se va reuni marţi, de la ora 14,00, pentru a schimba doi secretari din partea PSD în Biroul permanent, a decis, luni, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare.

Ultimele şedinţe ale Biroul permanent al Senatului nu s-au putut ţine din lipsă de cvorum.

Pavel Marian a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, iar Ion Ganea a lipsit de la şedinţele Biroului permanent, iar PSD l-a exclus din partid.

Senatorii vor fi prezenţi fizic, pentru alegerile din Biroul permanent.

Vineri, 31 Iulie, 2020 - 15:47

Plenul Senatului a aprobat, vineri, în unanimitate, programul de lucru pentru sesiunea extraordinară din perioada 1 - 19 august.

Marţi, 21 Iulie, 2020 - 21:10

Senatul a respins, decizional, proiectul de lege al USR pentru desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie. 
"Senatorii PSD, UDMR si ALDE  au votat azi, in plenul Senatului, impotriva initiativei USR de desfiintare a acestei structuri, desi acest lucru era cerut atat de organisme ale Uniunii Europene, de Comisia de la Venetia si de GRECO, grupul statelor impotriva coruptiei", își arata USR dezamăgirea intr-un comunicat de presa.

Sâmbătă, 11 Iulie, 2020 - 13:51
După ce deputații au aprobat proiectul

Senatorii amână o decizie în privința proiectului de lege privind carantina și izolarea, inițiat de guvern și adoptat cu modificări de deputați. Votul fusese anunțat pentru sâmbătă, însă senatorii juriști au decis ca acesta să fie amânat pentru luni.

Miercuri, 17 Iunie, 2020 - 18:18

Cei care au fost sancționați pe perioada stării de urgență pentru că au încălcat ordonanțele militare ar putea scăpa de amenzi fără să ajungă în instanţă. Senatul a votat pentru anularea acestora și returnarea banilor dacă amenzile au fost deja plătite.

Este vorba despre amenzile mari, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei.

Aceste sancţiuni au fost oricum declarate neconstituționale de către CCR, luna trecută.

Miercuri, 3 Iunie, 2020 - 15:15

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite - de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani - pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate.

Joi, 9 Aprilie, 2020 - 16:06

Vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, a preluat, joi, de la colegul său, social-democratul Titus Corlăţean, atribuţiile de preşedinte interimar al acestui for legislativ.

Potrivit lui Cazanciuc, Corlăţean a anunţat în şedinţa Biroului Permanent că renunţă la funcţia de preşedinte al Senatului din motive personale. Titus Corlățean a solicitat  ca funcţia să fie preluată de unul dintre vicepreşedinţi și l-a propus pe Robert Cazanciuc.

Noul preşedinte al Senatului a pledat pentru dialog între instituţii, autorităţi şi între grupurile parlamentare.

Marţi, 31 Martie, 2020 - 16:46

Senatorul USR Gheorghe Dircă a susţinut marţi că există un viciu de procedură cu privire la organizarea şedinţei de plen a Camerei superioare a Parlamentului, nefiind de la început cvorum pentru derularea sesiunii online.

Luni, 9 Martie, 2020 - 16:24

Şedinţa Comisiei de învăţământ a Senatului din această săptămână este amânată pentru a preveni o eventuală răspândire a infecţiei cu coronavirus, în condiţiile în care o angajată a comisiei este, în prezent, testată, a confirmat, luni, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, membru al acestei comisii.

Luni, 10 Februarie, 2020 - 17:39

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, 47 de proiecte de lege, printre care se numără instituirea Zilei Românităţii Balcanice, acordarea unei indemnizaţii bunicilor pentru creşterea nepoţilor şi aprobarea oficializării căsătoriilor, la cerere, în grădinile publice.

Luni, 3 Februarie, 2020 - 16:30

​Teodor Meleșcanu a demisionat de la șefia Senatului. Decizia vine după ce în urmă cu două săptămâni, Curtea Constituțională a decis că alegerea sa a fost una contrară legii fundamentale.

„Am decis să mă retrag din funcția de președinte al Senatului, deși nu a fost publiată decizia CCR”, a anunțat Meleșcanu, în plenul Senatului.

Conducerea interimară a Senatului este preluată de senatorul PSD Titus Corlățean.
 

Sâmbătă, 1 Februarie, 2020 - 13:40

"Propunerea Comitetului Executiv, dar rămâne decizia la grupul social-democrat de la Senat, este Titus Corlățean. Cred că e una îndreptățită mai ales după victoria de la Comisia de Monitorizare", a declarat Marcel Ciolacu, vineri, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.

Marcel Ciolacu a făcut acest anunț, vineri.  Președintele interimar al PSD a mai spus că Teodor Meleșcanu și-a exprimat dorința de a demisiona de la Senat.

Acesta a mai spus că Teodor Meleșcanu dorește să-și înainteze demisia de la șefia Senatului.

Joi, 30 Ianuarie, 2020 - 00:17

Calin Popescu-Tariceanu a declarat miercuri, la iesirea de la Parchetul General, ca nu are emotii in legatura cu dosarul in care a fost citat.

"Astazi nu am dat nicio declaratie, am cerut dosarul pentru studiu si dupa ce voi studia dosarul, voi putea spune mai multe. Nu am nicio emotie, pentru ca aici cred ca sunt anumite confuzii pe care le face Procuratura in legatura cu functionarea Senatului si atributiile presedintelui", a spus Tariceanu.

Vineri, 18 Octombrie, 2019 - 15:51
Propunere legislativă respinsă de Comisii, dar trecută tacit!

București, 1 7 octombrie 2019 Săptămâna aceasta, Senatul României ar fi trebuit să voteze
Raportul de respingere a Proiectului de lege care urmărește suprareglementarea comerțului cu produse
din tutun și implică, printre altele, restricționarea totală a comunicării pentru produsele de vapat cu
potențial de risc redus, diminuând astfel șansele de reușită pentru peste 350.000 de fumători adulți
care își doresc să renunțe la fumatul tigaretelor cu ajutorul lor.
Propunere alegislativă a fost respinsă de către Comisiile de specialitate a le Senatului, dar

Miercuri, 16 Octombrie, 2019 - 14:55

Plenul Senatului a respins cu 33 de voturi "pentru" şi 47 "împotrivă", proiectul iniţiat de parlamentari USR privind alegerea primarilor în două tururi.

Duminică, 13 Octombrie, 2019 - 23:04
JTI cere Senatului să voteze Raportul negativ la Inițiativa anti-tutun

Într-un punct de vedere trimis vineri Senatului, JTI atrage atenția cu privire la modul în care Legiuitorul este indus în eroare de activiști și avertizează că propunerea legislativă inițiată de lobiștii anti-tutun poate aduce și în România problemele grave generate de demersuri similare în alte țări. 

 

Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 18:38

Ordonanța de urgență privind cartelele preplatite vândute doar cu buletinul a fost respinsă la Senat.

Membrii comisiei de Apărare din Senat au votat ca acestea să se comercializeze, în continuare, la liber.

Camera superioara a Parlamentului este însă prima sesizată în cazul acestei ordonanțe.

Executivul a decis să introducă măsura de la 1 ianuarie 2020, în urma tragediei de la Caracal.

Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 18:20
Propunere legislativă aprobată cu 68 de voturi ‘pentru’ şi 13 abţineri.

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi ‘pentru’ şi 13 abţineri.

Miercuri, 25 Septembrie, 2019 - 11:25

Senatul ar putea dezbate şi vota, în şedinţa plenului de miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 165/2018, care prevede creşterea valorii tichetelor de masă de la 15 la 20 de lei.

Iniţiatorii, un grup de deputaţi PSD, susţin că valoarea actuală a unui tichet de masă, de 15,18 lei înainte de impozitare, nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz a cărei valoare medie este de 21,4 lei.

Potrivit social-democraţilor, valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa.

Luni, 16 Septembrie, 2019 - 18:26

Un proiect de lege depus la Senat de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care nu virează la timp contribuțiile reținute din salarii, drepturi de autor și alte venituri. După ce proiectul a fost criticat în mass media, Teodorovici spune că este vorba despre necunoaștere sau rea voință.

Marţi, 10 Septembrie, 2019 - 19:08
Gorghiu - încă un meci pierdut la puncte!

Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului, în turul II al alegerilor din plen. Meleşcanu, propunerea PSD, a obţinut 73 de voturi, faţă de cele 59 obţinute de Alina Gorghiu. Două voturi au fost nule.

În primul tur, Meleşcanu obţinuse 67 de voturi, iar Gorghiu 49.Cu șase voturi în plus în turul doi, fostul ministru de Externe se instalează în scaunul lui Tăriceanu.

 

Vineri, 30 August, 2019 - 16:42

În temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale articolului 83 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările ulterioare, se convoacă Senatul României în a doua sesiune ordinară a anului 2019, în ziua de luni, 2 septembrie 2019.

Preşedintele Senatului convoacă Biroul permanent luni, 2 septembrie 2019, ora 13,00.

Grupurile  parlamentare  se  vor  întruni   luni, 2 septembrie 2019, ora 14,00.

Joi, 27 Iunie, 2019 - 20:00

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis ca în diaspora votul să se desfăşoare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. 

Marţi, 18 Iunie, 2019 - 17:34
Au lipsit doar 31 de voturi pentru ca Orban să-și vadă visul cu ochii

Update: Viorica Dăncilă a declarat, după ce Parlamentul a respins moţiunea de cenzură, că rezultatul i-a întărit convingerea că PSD-ALDE este o alianţă puternică. 

Subscribe to Senatul