UDMR

Marţi, 2 Februarie, 2021 - 10:36

Consiliul Permanent al UDMR a decis în şedinţa de luni numirea secretarului general adjunct în Guvernul României şi a doi secretari de stat, în două ministere.

Potrivit deciziei Uniunii, noii membrii ai Guvernului sunt:

Barabasi Antal Szabolcs, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

Vass Levente, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii,

Zahoranszki Istvan, secretar general adjunct în Guvernul României.

Biografiile scurte le puteţi accesa aici: http://bit.ly/3pDD6zh

Sâmbătă, 19 Decembrie, 2020 - 08:00

Liderii PNL – USR PLUS – UDMR au anunțat vineri seară, în jurul orei 19.00, că au ajuns la un acord total privind funcționarea viitoarei coaliții de guvernare. Astfel, Florin Cîțu va fi candidat de premier și Guvernul va avea doi vicepremieri și 18 portofolii, distribuite astfel: 9 ministere la PNL, 6 la USR PLUS și 3 la UDMR.

PNL:  Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Finanțelor, Ministerul Internelor, Ministerul Educației, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii

Luni, 14 Decembrie, 2020 - 17:17

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat luni, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis șefului statatului faptul că și formațiunea maghiară are „2-3 persoane” pe care le-ar propune premier, dar că nu le-a spus încă numele pentru a nu crește „zgomotul de fond”.

Duminică, 13 Decembrie, 2020 - 14:08

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a anunţat, duminică, că runda de negocieri cu reprezentanţii PNL şi USR PLUS de la Vila Lac s-a încheiat și că nu s-a putut conveni asupra persoanei premierului.

Sâmbătă, 12 Decembrie, 2020 - 17:00

*Comunicat de presă comun al PNL, USR-PLUS, UDMR

 

Echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS și UDMR au avut astăzi prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare. 

A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare. 

La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.

Vineri, 11 Decembrie, 2020 - 13:46

Porcsalmi Balint a spus, vineri, că va renunţa la mandatul de preşedinte executiv al UDMR, după finalizarea negocierilor de formare a noului Guvern.

Duminică, 6 Decembrie, 2020 - 22:50
Acest rezultat este unul echilibrat, bun și proporțional

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat: "Vreau să mulțumesc alegătorilor noștri pentru încredere, acest rezultat este unul echilibrat, bun și proporțional, dar desigur trebuie să așteptăm rezultatele finale. Prin acest rezultat vom contribui la dezvoltarea României, și vom încerca prin mijlocele noastre să asigurăm un climat echilibrat în parlament. După cum era de prevăzut, a fost o prezență scăzută, cea mai scăzută din ultimii 30 de ani.

Vineri, 27 Noiembrie, 2020 - 18:42

Ziua de 3 iunie devine oficial Ziua națională a bicicletei, după ce, vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de 21 de senatori și deputați UDMR.

Joi, 19 Noiembrie, 2020 - 18:21

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că prin mesajele de interzicere a funcţionării pieţelor în spaţii închise se produc pagube irecuperabile, întrucât se schimbă obiceiurile consumatorilor, care nu vor mai cumpăra de la producătorii locali, motiv pentru care consideră că este urgentă redeschiderea pieţelor.

Luni, 2 Noiembrie, 2020 - 11:50

Președintele UDMR, Kelemen Hunor: Am citit declarația ministrului muncii despre problemele legate de salarizarea angajaţilor din aparatul propriu al Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Potrivit doamnei ministru, încasarea salariului de către preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să reprezinte o garanţie că angajatorul - Consiliul Judeţean - are fonduri şi pentru achitarea salariilor angajaţilor. În consecință, doamna ministru a decis că ar fi logic să inițieze o petiție în acest sens.

Joi, 15 Octombrie, 2020 - 10:23

Companiile beneficiază de credit fiscal atunci când plătesc serviciile de educație timpurie pentru copiii angajaților, într-un cuantum de cel mult 1500 lei pe lună. Această sumă poate fi scăzută de angajator din impozitul datorat statului, a anunțat viceliderul deputaților UDMR, Szabó Ödön, după ce Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, în favoarea adoptării proiectului de lege elaborat de UDMR.

Szabó Ödön, inițiatorul actului normativ, a precizat că s-a ajuns, astfel, la finalul unei proceduri legislative care a durat aproape 2 ani. 

Miercuri, 7 Octombrie, 2020 - 11:32

Multă vreme subsumată unor mituri fondatoare, originea secuilor a generat, în ultimele două decenii, eforturi istoriografice active şi intense, care au culminat cu traducerea revizuită şi adaptată a volumului "A szekelyseg tortenete", coordonată de Hermann Gusztav Mihaly, profesor de istorie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, tradusă în limba română de Năstasă-Kovacs Annamaria şi ilustrată de Gyongyossy Janos.

Joi, 27 August, 2020 - 22:12
Dar se gîndește și la o altă moțiune, daca aceasta nu trece

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat ca exista suficiente voturi ca motiunea de cenzura, care va fi votata in plenul reunit de luni al Parlamentului, sa treaca. El a precizat ca si fara alesii UDMR, exista numarul necesar pentru ca Guvernul Orban sa pice.

Marţi, 25 August, 2020 - 15:31

Liderul UDMRKelemen Hunor, a declarat ca formatiunea politica pe care o conduce va decide in ziua votului daca va sustine motiunea de cenzura.

UDMR se declara nemultumit de Guvernarea Orban si sustine ca "avem o mie de motive de a da jos Guvernul".

Marţi, 7 Iulie, 2020 - 14:24

Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi, cu amendamente, propunerea legislativă a UDMR privind data alegerilor locale din toamnă, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, iniţiator al legii.

Conform raportului, care intră marţi în dezbaterea plenului Senatului, data alegerilor locale ar urma să fie 27 septembrie 2020.

Luni, 22 Iunie, 2020 - 13:00

UDMR a depus la Parlament un proiect legislativ pentru stabilirea prin lege organică a datei alegerilor locale la 27 septembrie 2020, a anunţat luni liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
Senatorul UDMR, Cseke Attila, adeclarat: "Având în vedere situația actuală, avem nevoie de un consens larg în ceea ce privește data alegerilor. Astfel, în perioada premergătoare elaborării prezentei inițiative, din poziționările forțelor politice parlamentare s-a conturat o propunere privind data de 27 septembrie. Așteptăm susținerea partidelor parlamentare pentru proiectul de lege depus".

Marţi, 26 Mai, 2020 - 18:22

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, că se așteaptă ca Parlamentul României să voteze, miercuri, Legea care vizează declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, pentru a arăta că „românii și maghiarii nu sunt vrăjmași”.

Kelemen Hunor a declarat, marți, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă comună cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, că, deși românii și maghiarii privesc diferit istoria, trebuie să trăiască pentru viitor.

Marţi, 26 Mai, 2020 - 11:47

Consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus afectează în mod grav peste 90% din întreprinderile mici şi mijlocii din Uniunea Europeană, concluzionează un studiu realizat în luna aprilie a.c. de SME Europe, organizaţia economică a Partidului Popular European (PPE).

"Luând în considerare şi scăderea drastică a vânzărilor din această perioadă, este clar că criza economică în care ne adâncim pune în pericol existenţa a milioane de IMM-uri şi întreprinzători individuali din UE", a afirmat europarlamentarul (UDMR) Iuliu Winkler, prim-vicepreşedintele SME Europe.

Marţi, 19 Mai, 2020 - 12:52

Găsiţi ataşat textul proiectului de lege privind anularea amenzilor date în baza ordonanţelor militare, iniţiat de preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu împreună cu preşedintele Pro România Victor Ponta şi liderul senatorilor UDMR Cseke Attila. Proiectul a fost depus la Senat cu solicitarea de dezbatere în procedură de urgenţă.

Detalii despre acest proiect pot fi găsite şi pe pagina de FB Călin Popescu Tăriceanu
https://www.facebook.com/tariceanu/posts/3619133268101462?__tn__=-R

Luni, 4 Mai, 2020 - 16:18

Conducerea Camerei Deputaților a decis luni să introducă, în regim de urgență, dezbaterea inițiativei legislative a UDMR pe ordinea de zi a plenului. Este vorba de proiectul de lege care prevede utilizarea limbii maghiare în administrația locală dar și arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice. Proiectul de lege are raport de respingere și cel mai probabil va fi respins la vot, în plen.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 20:25

L-am vazut azi pe “netalentatul actor” KWI intr-o reprezentatie publica la fel de penibila ca aceea cand, in Campania din 2014, a cantat live imnul Romaniei (cu interpretare si voce de popa beat). Va marturisesc ca am ras cu pofta cateva minute, avand desigur in minte si ideea ca, daca “omul = presedinte de tara”, se deda la asemenea “maimutzareli”, are potential mare sa devina si periculos.

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 13:07

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat, conform unui comunicat de presa al UDMR: "Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos".
 

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 12:22

Update: Declaraţia de presă susţinută de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 29 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Bună ziua, dragi români,

Jo napot kivanok, PSD!

Miercuri, 29 Aprilie, 2020 - 10:10

Cătălin Ivan (ADN): Adoptarea tacită a legii privind autonomia ținutului secuiesc arată o Românie îngenuncheată, a nimănui, fără demnitate și fără viitor! Iohannis și PNL sunt doar ultimii dintr-un foarte lung șir de trădători de țară!

Vineri, 17 Aprilie, 2020 - 10:18

Parlamentul European (PE) este vocea solidarităţii în Uniune şi dovedeşte acest lucru prin deciziile concrete luate în sprijinul tuturor statelor membre şi regiunilor, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), în explicaţia sa pentru votul la proiectul de buget rectificativ prin care se acordă ajutor de urgenţă statelor membre pentru a răspunde pandemiei de coronavirus.

Miercuri, 1 Aprilie, 2020 - 08:50

Spre deosebire de legea care a fost adoptată de Parlament privind pensiile speciale, UDMR consideră că măsurile privind pensiile speciale trebuie să privească toate categoriile de astfel de pensii, fără excepţii.

"Considerăm că sistemul veniturilor din România, finanţate din fonduri publice, este distorsionat, atât în cazul salariilor cât şi în cel al pensiilor. Nici un venit plătit din bani publici nu trebuie să fie mai mare ca indemnizaţia netă al preşedintelui ţări", a spus liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Vineri, 27 Martie, 2020 - 12:12

În plină criză provocată de pandemie, prioritatea UE o reprezintă viața și sănătatea oamenilor, însă pentru a avea rezultate trebuie regăsite solidaritatea europeană și acțiunea comună în fața pericolelor, susține europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în explicația de vot privind aprobarea măsurile financiare de urgență din cadrul Inițiativei pentru investiții în răspunsul la pandemia de COVID-19.

Marţi, 24 Martie, 2020 - 09:12
în contextul epidemiei COVID-19

Epidemia de coronavirus are consecinţe economice şi sociale grave în România. Guvernul trebuie să acţioneze urgent, iar UDMR vrea să contribuie la acest demers prin elaborarea unui pachet de măsuri menite să sprijine oamenii şi familiile, să protejeze locurile de muncă - a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, adăugând că IMM-urile sunt motorul economiei româneşti şi numai dacă menţinem în viaţă aceste întreprinderi putem proteja locurile de muncă. Documentul privind pachetul de măsuri propus de UDMR a fost transmis premierului Ludovic Orban.

Miercuri, 18 Martie, 2020 - 18:19

UDMR consideră că alegerile locale ar trebui amânate cu şase luni, în condiţiile în care prioritatea momentului este protejarea sănătăţii populaţiei şi reducerea efectelor provocate de epidemia de COVID-19, a declarat miercuri preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Vineri, 13 Martie, 2020 - 08:12

Legiuitorii UDMR propun un set de măsuri pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei asupra economiei din România

"Având în vedere situaţia economică actuală cauzată de pandemie, Grupurile Parlamentare ale UDMR propun un set de măsuri pentru contracararea efectelor negative asupra economiei şi susţinerea comunităţilor locale", a anunţat joi senatorul UDMR Tanczos Barna. El a adăugat: "Cerem Guvernului să ia decizii responsabile pentru siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, dar şi pentru economia ţării".

Măsuri pentru sprijinirea cetăţenilor

Subscribe to UDMR