Alina Mungiu Pippidi

Marţi, 8 Septembrie, 2020 - 11:07

Succesul guvernului Orban de la finele acestui august trebuie citat în manualele anticorupție. Deși, dacă mă gândesc mai bine, într-un singur manual anticorupție, cel în bruxeleză, pus pe coloana din dreapta (pe stînga – premierul bulgar Borisov, căruia trebuia să i se ridice MCV-ul anul ăsta și teancul de euro de pe noptieră cu care a fost filmat de atunci). Că în restul lumii ce s-a petrecut la București nu e de fapt așa de original.

Luni, 24 August, 2020 - 22:40

Singura cale de a nu mai avea opoziţie este mai multă consultare, nu eliminarea ei.

Prima generaţie de politicieni români de după eliberare, feseniştii, nu erau comunişti. Erau un amestec de revoluţionari spontani, securişti dinainte preveniţi şi cadre ale partidului de mâna a doua şi a treia care aveau o oarecare competenţă pentru că se ocupaseră direct de industrie, de agricultură, de comerţ exterior. Ele au format mai multe partide, dintre care după anul 2000 mai erau în circulaţie PSD şi PDL.

Duminică, 9 August, 2020 - 00:00

De cînd a început pandemia asta, mă tot gîndesc că să am un fiu. L-aș face orice, numai jandarm sau polițist nu, deși pentru cine e ahtiat de seriale cu polițiști suedezi sau fan Murdoch, ca Nicolae Manolescu, pare o profesiune de-a dreptul pasionantă. În Berlin, polițiștii s-au infectat cu COVID în martie-aprilie mai rău ca personalul sanitar, că nu aveau nici măști, nici dezinfectant, dar trebuiau să ridice de pe zidul autostrăzii, lîngă aeroport, pe zecile de cretini care se înșirau cu picioarele bălăngănind deasupra traficului ca să își bea doza de bere în șir indian.

Joi, 23 Aprilie, 2020 - 13:49
Atac la reacțiile lui Iohannis și Orban la propunerile lui Cercel

Politologul Alina Mungiu-Pippidi reacţionează dur la atacul concertat lansat din zona puterii la adresa profesorului Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Duminică, 20 Octombrie, 2019 - 08:03
Un concept nou-nouț: jurnalismul de investigație servit

Politologul Alina Mungiu-Pippidi analizează situaţia generată de ancheta Rise Project despre afacerile lui Dan Barna. Aceasta vorbeşte despre un nou tip de "jurnalism de investigaţie servit", dar şi despre faptul că liderul USR este victima unui mecanism al serviciilor care a fost tolerat în cazul lui Dragnea.

Luni, 22 Iulie, 2019 - 17:42

Așa după cum era de prevăzut, referendumul lui Klaus Iohannis a fost degeaba. Eu nu am televizor, dar din ce am văzut prin presa electronică, nu am fost singura care să avertizeze că referendumul președintelui Iohannis era neconstituțional; măcar Traian Băsescu, dacă nu și alții, făcuseră această observație elementară.

Vineri, 21 Iunie, 2019 - 10:43
Îi arată lui Iohannis „pisica” de săptămâni întregi

"Generalii (din Servicii) vor avea alegerile prezidențiale în mână. Ei vor hotărî dacă îl lasă numai pe Iohannis sau îi arată pisica cum o fac de săptămâni întregi. Și îi spun, uite Cioloș, uite Kovesi. Nu ești chiar așa de liniștit cum îți poți imagina", a declarat Alina Mungiu-Pippidi, în emisiunea "Dosar de Politician" de pe B1TV.

Aceasta a mai explicat că serviciile secrete i-au arătat lui Iohannis cum controlează jocurile încă de la începutul mandatului odată cu dosarul penal deschis consilierului prezidențial George Scutaru.

Miercuri, 12 Decembrie, 2018 - 07:00

 În tăcerea care s-a lăsat după tentativa de puci, pe culoarele Parlamentului se aude cum se ascut cuțitele moțiunii. PNL ar dori să îndeplinească visul lui Iohannis, chiar cu riscul de a nesocoti sfatul lui Juncker, de a se face pace pe perioada președinției, deși nimic nu indică faptul că UDMR și Minoritățile ar putea trece în barca opoziției fără nici o compensație.

Vineri, 16 Noiembrie, 2018 - 15:58
„Doar căderea Guvernului ar putea să mai împiedice preluarea preşedinţiei”

"După părerea mea maximum a ceea ce puteam obţine din preşedinţia asta, adică o bună publicitate pentru ţara noastră, noi pierdem deja pentru că noi facem titluri negative de luni de zile şi aşa vedem că şeful statului că a spus chiar el că nu suntem în stare şi aşa au sărit cei din Finlanda să spună că ei sunt în stare. Odată ce am făcut lucrul ăsta nu ştiu ce ne mai poate aduce preşedinţia. Realistic vorbind preşedinţia asta nu se mai poate amâna, la ora asta sunt sute de evenimente programate bilaterale care nu sunt uşor de mutat între România şi diferite alte ţări şi organizaţii.

Joi, 15 Noiembrie, 2018 - 10:25
„În momentul în care totul devine politic, totul e posibil…"

Politologul Alina Mungiu-Pippidi afirmă că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene se află sub controlul opoziţiei din România, iar recomandările din raport contrazic poziţia Parlamentului European.

Miercuri, 8 August, 2018 - 10:23
Comentariu de Alina Mungiu Pippidi

Iată că în sfîrşit s-a creat alternativa mult aşteptată care ne-a împiedicat în 2016 şi de atunci încoace, că tot într-o contestare a alegerilor am ţinut-o, să dăm jos PSD. Aceiaşi întreprinzători de la marginea serviciilor, care trăiesc din contrabanda de petrol şi softuri IT inutilizabile, şi stau liniştiţi deşi au n dosare la DNA, că doar nu o să îi ancheteze pe ei cînd avem unguri care fac şcoli la Tg Mureş (corupţie maximă) au găsit în anul centenarului sloganul unificator al tuturor românilor de bine: Muie PSD.

Miercuri, 8 August, 2018 - 10:14
Comentariu de Dorin Tudoran

Aș fi scris pe alt ton decât a făcut-o Alina Mungiu-Pippidi, dar asta nu înseamnă că, pe fond, autoarea care a scandalizat încă o data nu are dreptate.

Că ne place ori nu, că avem ori nu curajul de a recunoaște public, așa cum există lumpenelite, există și lumpendiasporeni. Important rămâne să fim atenți cui și pe ce temei aplicăm diagnosticele de rigoare.

Sâmbătă, 30 Iunie, 2018 - 07:45
„Ăștia care își ling rănile de la moțiune au și tras de mînecă niște ambasadori asupra marelui pericol care pîndește justiția”

Cum nu putem rezolva cu impostura, să rezolvăm măcar instabilitatea. Faceți un guvern de uniune națională pentru președinția europeană din 2019.

Joi, 21 Iunie, 2018 - 10:06

Ca să stingă scandalul provocat de avertizarea judecătorului Lăzăroiu - la sfatul Președintelui - consiliera Simina Lăzărescu a demisionat STOP  CCR nu dă însă înapoi în intenția de a sesiza din nou Comisia de la Veneția.

Joi, 21 Iunie, 2018 - 09:21
„Un cerc în care ajung doar anumite informaţii selectate şi nu ajung şi informaţii care ar pune cât de cât oamenii pe gânduri să îşi dea seama că realitatea este mai complexă decât o văd ei”

 Alina Mungiu-Pippidi şi-a exprimat, în direct pentru Ştirile B1TV, îngrijorarea privind felul în care au ajuns protestele împotriva PSD, afirmând că vede în mulţimea un grup de persoane care doreşte doar să provoace incidente pentru a obţine o intevenţie în forţă a jandarmilor.

Duminică, 13 Mai, 2018 - 11:12
DNA își continuă neabătut „programul”

Alina Mungiu Pippidi reacționează după achitarea fostului premier Victor Ponta, într-un editorial publicat în România Curată că decizia era una previzibilă:

Duminică, 4 Martie, 2018 - 14:00

Ședința CSM: Codruț la Codruță nu-și scoate ochii * Pamfletarul Iohannis - show la bilanțul DNA * Pompierul comunitar Timmermans vine să stingă al doilea incendiu la Justiție * Dăncilă, iertată la „Discriminare” * Episodul polar nu a prins-o pe Firea nepregătită. Ba chiar prea pregătită...

Vineri, 23 Februarie, 2018 - 23:17

 După ce ministrul Toader a pus la încercare răbdarea jurnaliștilor delegați de redacții la prezentarea raportului, mai interesați de propriile întrebări decât de răspunsurile ministrului, lumea a dorit să vadă, totuși, cu ochii proprii conținutul documentului. Care, nu se știe de ce, nu a fost disponibil pe site-ul ministerului decât vineri dupăamiază! STOP  Între timp părerile - contradictorii - au curs valuri STOP  De la Bruxelles președintele a declarat că raportrul nu l-a convins, deși nici nu l-a ascultat și nici nu l-a citit.

Vineri, 23 Februarie, 2018 - 10:25
Nimeni nu o va judeca pe Laura Codruța Kovesi după argumente, ci numai după interese, după partizanat

„Argumentele ministrului sunt conștiincioase și bine construite. Făcea bine dacă astepta să se clarifice și situația de la DNA Ploiești, care nu a mai avut loc în raport, nu a fost elucidată. Decizia mi se pare inoportună. Putea să se se concentreze pe problemele procedurale care par să existe la DNA și să le rezolve. Putea apoi să motiveze de ce nu o repropune pe Laura Codruța Kovesi în apropierea mandatului, în loc să intre într-o luptă în care, la ora asta, fiecare e foarte subiectiv.

Subscribe to Alina Mungiu Pippidi