Dorin Sarafoleanu

Joi, 3 Septembrie, 2020 - 00:00

Calitatea vieții unei națiuni este una dintre cele mai importante probleme politico-economico-medicale ale acesteia. De ea depind viitorul biologic, economic, social, cultural al respectivei comunități, cu alte cuvinte prestigiul și locul acestei națiuni în lume.

Rolul medicinei, devine astfel determinant în procesul ameliorării și menținerii calității vieții, însă demersul medical depinde exclusiv de condițiile politico-economico-administrative care i se oferă.

Calitatea este un termen care cuprinde o sumă de însușiri care diferențiază un lucru de celalalt, o stare de altă stare. În medicină ne interesează din acest punct de vedere: valoarea, exactitatea, acuratețea și perfomanța în activitate. Cu alte cuvinte, boli tratate bine și la timp, reintegrarea profesională și socială rapidă și de bună calitate, prevenirea îmbolnăvirilor și interesul primordial pentru om, fie el pacient sau sănătos. Calitatea vieții desfășurată și concepută în acest mod va fi răsplătită cu un ridicat grad de satisfacție din partea membrilor societății.

Sănătatea este cel mai important factor economic și cea mai mare avuție a unui popor. Din acest motiv, responsabilitatea pentru sănătate trebuie repartizată în mod egal între toți factorii amintiți ai sistemului. Ne aflăm în fața unei schimbari de paradigmă, adică trebuie să trecem de la un sistem medical centrat pe boală, la o viziune centrată pe persoană. Este nevoie de o abordare transversală a medicinei prin abordarea primordială a persoanei care trebuie văzută și cercetată în mod holistic.

Dezvoltarea durabilă având în centrul preocupărilor sale omul și sănătatea lui și a mediului, trebuie sa devină preocupările primordiale ale secolului nostru.

Medicina celor patru P – concept lansat de laureatul premiului Nobel pentru Medicina Luck Montagnier, pornește de la principiul fundamental al lui “ Primum non nocere ”.

Pentru a respecta principiul amintit, marele savant are în vedere patru elemente, pe care le consideră fundamentale pentru medicina – prezentului și a viitorului, pentru sănătatea și calitatea vieții omului și a planetei. Medicina celor 4 P propusă de Luck Montagnier constă în P1 medicina Predictivă – anticipativă, adică să ai inteligență, că pe baza evoluțiilor trecute și actuale în patologie și în starea de sănătate a colectivității să poți prevedea viitorul (cel puțin cel apropiat) și să te pregătești a-l întâmpina.

Predicția implică pe lângă studii științifice și interpretări aprofundate și spirit anticipativ. Anticipația inteligentă te scutește de a fi surprins de fenomen – rămânând fără replică în fața lui (situație nu rareori întâlnită în sistemul nostru actual de sănătate).

 

Fenomenul demografic, durata de viață, patologia geriartrică, bolile infecțioase, psihice, metabolice și nu în ultimul rând problema medicamentelor, sunt doar câteva dintre marile probleme de sănătate care au nevoie de o viziune anticipativă corectă.

Un singur exemplu, de acută actualitate, poate fi relevant: antimicrobienele devin ineficiente într-un ritm mult mai mare decât viteza găsirii și dezvoltării unor înlocuitori.

Să nu uităm că secolul XX a adus medicinei progrese nemaiîntâlnite în istoria sa, creând premizele și punând bazele unor reușite medicale uluitoare de care astăzi se poate beneficia. Ce facem noi pentru a le oferi românilor ?

Să nu uităm deasemenea că dezvoltarea nu are limite, pentru că inteligența și imaginația la rândul lor nu au limite.

Conducătorii sitemului de sănătate trebuie să includă în viziunea lor toate aceste elemente care trebuie să le anticipeze și să le gestioneze cu inteligența.

Vineri, 10 Mai, 2019 - 23:34
Șase decenii pe drumul lui Hipocrat

Reputat specialist otorinolaringolog, profesorul Dorin Sarafoleanu desfășoară de peste șase decenii o activitate științifică și practică care îl înscrie în elita medicinei românești. Recent, profesorul a reunit între coperțile unui volum o serie de „amintiri și reflecții” de pe traseul unei existențe dedicate profesiei și obiectivului său fundamental: grija față de semeni. Volumul beneficiază de contribuția post mortem a unuia dintre prietenii apropiați ai profesorului: acad. Marius Sala:

În loc de prefață 

Miercuri, 5 Decembrie, 2018 - 12:02

Momentul aniversării Unirii a fost omagiat într o modalitate originală la Galeria Fără Nume ( ARTHUB) prin expoziția de caricatură  „100% Centenar” a graficianului Octavian Andronic (ANDO).

Cele nouă lucrări expuse au subliniat într-o manieră sugestivă INCONGRUENȚA (termen la modă) marcată dintre performanțele înaintașilor și lipsa de performanță a contemporanilor.

Miercuri, 6 Iunie, 2018 - 13:24

Celebra librărie „Mihail Sadoveanu”, din București, s-a dovedit neîncăpătoare pentru scriitorii, ziariștii, și oamenii de cultură care au dorit să fie alături de profesorul Ștefan Cazimir cu ocazia lansării celei de-a doua ediții a cărții „Râsete în Parlament”. La evenimentul care a stat sub semnul Editurii „Balcanii şi Europa” (din cadrul „Niro Investment Group”), condusă de scriitorul Carol Roman, au participat Eugen Uricaru, , Valeriu Râpeanu, Dan Constantin, Neagu Udroiu, Eliade Bălan,  Constantin Cârlan, prof. dr. Dorin Sarafoleanu, ing.

Subscribe to Dorin Sarafoleanu