Diplomație

Luni, 22 Februarie, 2021 - 16:00

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele privind rechemarea mai multor ambasadori români, între care se numără George Maior - ambasadorul României în Statele Unite ale Americii şi Emil Hurezeanu - ambasadorul României în Germania.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat decretele pentru rechemarea a 23 de ambasadori români.

Este vorba despre:

* Emilian-Horaţiu Hurezeanu - ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Federală Germania;

Luni, 1 Februarie, 2021 - 17:06

Republica Bolivariană Venezuela respinge în mod enfatic și energic cuvintele președintelui Republicii Cooperative din Guyana, pronunțate pe data de 30 ianuarie 2021, cu ajutorul cărora încearcă să creeze un conflict în regiune, fiind lipsit de adevăr și respectare a dreptului internațional.

Pe baza manipulării grosolane a faptelor, președintele Ali intenționează să prezinte incidente obișnuite desfășurate în custodia apelor jurisdicționale venezuelene, ca și cum ar fi reprezentat o agresiune împotriva țării sale.

Vineri, 29 Ianuarie, 2021 - 16:06

La 27 ianuarie 2021, Ambasada României în Regatul Spaniei a organizat prima întâlnire din acest an, în format online, cu reprezentanții comunității românești din Spania, eveniment care se înscrie în seria periodică de reuniuni cu mediul asociativ românesc.

La reuniune a luat parte și domnul Ovidiu Burdușa, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, care a prezentat principalele proiecte destinate diasporei, în anul 2020, și a expus participanților prioritățile din acest an ale instituției pe care o coordonează.

Vineri, 15 Ianuarie, 2021 - 20:00

Guvernul a decis rechemarea lui Gheorghe Dimitrescu din calitatea de consul general, şef al Consulatului General al României la Bonn, Republica Federală Germania. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de Executiv de vineri.

Joi, 14 Ianuarie, 2021 - 18:00

Peste 6.500 puncte noi de plată a tarifelor pentru permisele de şedere şi a documentelor de călătorie pentru străini sunt puse la dispoziţia cetăţenilor de CEC Bank în asociere cu SelfPay, potrivit unui comunicat remis joi.

Astfel, tarifele ce reprezintă contravaloarea permiselor de şedere şi a documentelor de călătorie pentru străini se pot plăti din luna ianuarie prin intermediul celor peste 5.500 de Staţii de Plată SelfPay, precum şi prin cele peste 1.000 de unităţi CEC Bank.

Miercuri, 13 Ianuarie, 2021 - 19:00

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru decorarea ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în semn de "înaltă apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată pe parcursul mandatului său în România, precum şi pentru implicarea substanţială în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii", şeful statului a conferit ambasadorului american Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.

Luni, 11 Ianuarie, 2021 - 15:24

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, își încheie mandatul în România. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni că ministrul Bogdan Aurescu l-a primit pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun, fără a menționa data de la care Zuckerman ar urma să plece din România.

Marţi, 5 Ianuarie, 2021 - 15:35

Comisiile pentru politică externă ale Senatului și Camerei Deputaților se vor reuni miercuri, 6 ianuarie 2021, de la orele 11.30, la sala „Avram Iancu” (nivel P1), pentru a audia candidații propuși de Ministerul Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate. La audieri va participa Comisia pentru comunitățile de români din afara țării din Senat și Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor din Camera Deputaților. Persoanele propuse sunt:

Sâmbătă, 2 Ianuarie, 2021 - 22:12

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, va întreprinde o vizită oficială în Ucraina pe data de 12 ianuarie. Despre aceasta a comunicat adjunctul cabinetului lui Vladimir Zelensky, Igor Jovkov, transmite LIGA.ua, potrivit portalului Deschide.md.

„Noul an îl începem cu restartarea relațiilor bilaterale cu R. Moldova. Pe data de 12 ianuarie va avea loc vizita oficială în Ucraina a noului președinte, Maia Sandu, care va fi și prima pentru ea în calitate de președinte”, a declarat Jovkov.

Sâmbătă, 5 Decembrie, 2020 - 13:00

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Coreea și România, Ambasada Republicii Coreea în România, împreună cu  Incheon Metropolitan City Dance Theatre (IMDT) și Opera Națională București invită publicul la trei seri magice alături de “Damcheong”- un spectacol de dans coreean, care va fi difuzat online în weekend-ul 11-13 decembrie, începând cu orele 19:00, pe site-ul oficial/canalul de Youtube al Operei Naționale București.

Joi, 3 Decembrie, 2020 - 17:37

Ministerul Afacerilor Externe organizează 748 de secţii de votare în străinătate, la alegerile parlamentare, care îndeplinesc condiţiile sanitare pentru prevenirea infectării cu COVID-19. Sunt cu 331 de secții în plus faţă de 2016, a afirmat joi reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din cadrul MAE, Iulian Ivan.

Miercuri, 2 Decembrie, 2020 - 14:21

Pe 1 decembrie, mai mulți membri ai Rețelei Europene de Solidaritate cu Venezuela și ai organizațiilor care o compun, au înmânat o petiție Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE):

          „Uniunea Europeană trebuie să respecte rezultatul alegerilor legislative din Venezuela”.

Miercuri, 11 Noiembrie, 2020 - 16:20
Un delirant discurs aniversar căruia ambasadorul american i-a uitat subiectul

Ambasada SUA în România a organizat ieri o manifestare ”cu prilejul aniversării a 98 de ani a domnului Iancu Țucărman, supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi” .La manifestare a fost invitat să vorbească premierul Ludovic Orban, în timp ce președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, nici măcar nu a fost înștiințat despre eveniment, conform declarației date  Inpolitics.
Ziua lui Iancu Zuckerman nu a fost ieri, ci în luna octombrie, pe 31.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 11:12

Liderul rus, Vladimir Putin a declarant in seara de luni, 9 noiembrie, pentru posturile locale de televiziune că forțele armate din Armenia și Azerbaidjan se opresc la pozițiile lor, iar forțele de menținere a păcii ruse vor fi dislocate de-a lungul liniei de contact în Nagorno-Karabakh.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 11:04

Ministrul venezuelean de externe, Jorge Arreaza susține că susținătorii lui Guaidó, care ocupaseră misiunea diplomatică de câteva luni, „au scos din ea cărți, computere și obiecte de artă”.

Șeful diplomației de la Caracas, Jorge Arreaza, a scos de pe zidul ambasadei țării sale din La Paz un portret al liderului opoziției Juan Guaido în timpul unei vizite în Bolivia, în timpul căreia reprezentanții guvernului lui Nicolas Maduro au revenit in clădirea misiunii diplomatice, care le revine de drept. Videoclipul a fost postat luni pe Twitter de Ministerul Venezuelan de Externe.

Marţi, 10 Noiembrie, 2020 - 10:59

Potrivit canalului de televiziune național, „adjunctul Șefului de Misiune (Deputy Chief of Mission) de la Ambasada Britanică la Minsk, Tamwood Lisa și Atașatul Militar al Albionului, White Boicot Timothy”, au părăsit deja țara.

 

Ministerul Afacerilor Externe din Belarus a decis să declare doi diplomați ai Ambasadei Marii Britanii persona non grata. Acest lucru a fost anunțat luni de către secretarul de presă al Ministerului de Externe, Anatoly Glaz.

 

Marţi, 3 Noiembrie, 2020 - 16:49
Zuckermann dixit: Se privatizează!

Astăzi, Ambasadorul Adrian Zuckerman i-a întâmpinat la Ambasadă pe noul Primar al Bucureștiului,și pe Prim-ministrul Ludovic Orban. Ambasadorul l-a felicitat pe Primarul Dan pentru câștigarea alegerilor și pentru politica sa de deschidere și transparență. Ambasadorul i-a promis Primarului sprijin în vederea găsirii unor soluții practice și inteligente pentru problemele legate de infrastructură și transport.

Marţi, 3 Noiembrie, 2020 - 15:13

Ambasadorul SUA pune cruce locurilor de veci

Marţi, 27 Octombrie, 2020 - 15:51

Excelența Sa, domnul David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, a vizitat ieri mai mulți beneficiari ai programelor Hope and Homes for Children și a oferit 25 de tablete copiilor și tinerilor care, în această perioadă, au mare nevoie de sprijin pentru acces la cursurile școlare, în sistem on-line. După ce, anul trecut, a alergat la Maratonul Băneasa Forest Run în sprijinul Hope and Homes for Children, Excelența Sa continuă să fie alături de Fundație și susține o viziune comună – cea a unei lumi în care niciun copil să nu mai treacă prin coșmarul instituționalizării.

 

Duminică, 25 Octombrie, 2020 - 15:21

Era de așteptat ca în aceste zile ambasadorul Adrian Zuckerman-Zaharescu să fie cu ochii pe soarta alegerilor din SUA, cel puțin pentru a ști dacă este cazul să își facă bagajul sau nu, și totodată, să negocieze la Cotroceni, pentru orice eventualitate, o medalie și un loc în consiliul de administrație al vreunei societăți comerciale românești plătitoare de indemnizații și bonusuri grase.

Joi, 22 Octombrie, 2020 - 19:31

Cosmin Boiangiu, reprezentantul permanent adjunct al Romaniei pe langa Uniunea Europeana, a fost numit joi director executiv al Autoritatii Europene a Muncii, o noua agentie a Uniunii Europene infiintata in acest an.

Joi, 15 Octombrie, 2020 - 13:31
Care zbura de la  Bagdad la Atena, avandu-ul la bord pe șeful diplomației elene.

Turcia a întârziat să acorde permisiunea de survol aeronavei aparținând  guvernului grec, care îl transporta pe ministrul de externe Nikos Dendias de la Bagdad la Atena și a menținut avionul în aer in procedura de zbor în cerc, timp de 20 de minute peste  frontiera turco-irakiană, miercuri seară.

Conform rapoartelor mass-media, avionul a solicitat autorizația de la autoritățile aeriene turcești în timp ce traversa granița irakiană, după ce decolase de la Bagdad, dar a trebuit să aștepte 20 de minute pentru acordarea permisiunii.

Sâmbătă, 10 Octombrie, 2020 - 14:18
Ca sa ne eliberăm din catusele influentelor maligne din partea Chinei si a Rusiei - zice Zuckermann

"Vom incepe derularea unui nou proiect pentru Romania, impreuna cu Polonia, pentru construirea unei autostrazi si cai ferate, care sa lege Constanta, de la Marea Neagra, cu Gdansk, de la Marea Baltica.

Acest proiect de infrastructura va reprezenta un beneficiu urias pentru economiile Romaniei si Poloniei, dar si pentru economiile din regiune, ani buni de acum incolo," a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman.

Afirmatiile au fost facute la evenimentul de semnare a Acordului Interguvernamental cu Departamentul pentru Energie.

Sâmbătă, 10 Octombrie, 2020 - 11:25

Mesajul ambasadorului Zuckerman, transmis din SUA către Formul Aspen din România, este antologic. Chiar vesel. Nu se pupă cu realitatea aproape deloc. Ai zice că domnul Zukerman este ambasador într-o altă Românie, nu în cea în care trăim noi în acești ani și în aceste zile.

”România a gestionat criza generată de acest virus cu rigurozitate și cu hotărârea fermă de a-și proteja cetățenii, câștigându-și, astfel, respectul Statelor Unite și al altor aliați din lume. A trimis ajutoare și personal medical în țările vecine și în Statele Unite – vă mulțumesc!”

Joi, 8 Octombrie, 2020 - 16:18

 La 75 de ani de la cel de-al Doilea Război Mondial, Federația Rusă susține că în țara noastră există „și lideri cunoscuți, dintre cei mai proeminenţi” care au falsificat date istorice.

Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București: „În acest an, din care a trecut, deja, o bună parte, am sărbătorit cele două jubilee, și, din păcate, situația tensionată continuă și persistentă, de pe scena mondială, ne sugerează că subiectul conferinței noastre nu își pierde din relevanță.

Miercuri, 7 Octombrie, 2020 - 13:36

După ce a rechemat două valuri de ambasadori, Iohannis l-a pus pe Aurescu ca, atunci când nu mai are grija sănătății lui Navalnâi și nu se mai preocupă de finanțarea presei independente (?) din Belarus, să rezolve problema petelor albe de pe atlasul diplomatic. Și anume țările în care România nu este prezentă prin ambasador  sau însărcinat cu afaceri, care să facă cunoscute pozițiile țării noastre în complexele probleme internaționale.

Vineri, 25 Septembrie, 2020 - 13:25

 După cum relatează agenția de presă AZERTAC,  președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev,  a susținut un discurs în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ale cărei lucrări au loc la New York  în aceste zile.

Joi, 24 Septembrie, 2020 - 16:37

Rusia a denunțat joi expulzarea iminentă a doi dintre diplomații săi din Bulgaria, acuzați de spionaj, în timp ce cazurile de acest tip s-au înmulțit în Europa în ultimele săptămâni.

 

"Regretăm decizia Sofiei de a declara angajații reprezentanței comerciale a Federației Ruse la Sofia persona non grata pe baza acuzațiilor nefondate", a semnalat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

 

Joi, 24 Septembrie, 2020 - 16:30

Directorul NASA s-a declarat miercuri îngrijorat de posibilitatea ca Statele Unite "să cedeze teren" în faţa Chinei în domeniul spaţial dacă niciun proiect privat nu va înlocui Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care va ajunge peste câţiva ani la finalul ciclului ei de funcţionare, în contextul în care autorităţile de la Beijing intenţionează să lanseze pe orbită o staţie proprie, informează AFP.

Miercuri, 23 Septembrie, 2020 - 18:41

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a intrat în carantină după ce unul din bodyguarzii săi a fost depistat ca purtător de coronavirus, a anunţat miercuri ministerul de externe de la Berlin, într-un comunicat preluat de DPA.

Conform sursei citate, ministrul a fost testat la rândul său, iar rezultatul a fost negativ.

Subscribe to Diplomație