Cultura

Duminică, 28 Februarie, 2021 - 01:40

Cea mai recentă apariție în colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă” este un best-seller al prozei cipriote actuale. Apărut la Atena în 2012  sub emblema editurii Psyhogios, romanul de față a fost încununat în 2013 cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene, fiind tradus deja în 10 limbi.

Sâmbătă, 27 Februarie, 2021 - 01:38

Cotton Malone a fost smuls din marină cu vreo dpuăzeci de ani în urmă de Stephanie, care îi oferise posibilitatea să devină ofițer de informații în cadrul Magellan Billet, o agenție a Departamentului de Justiție, o divizie specială care se ocupa cu probleme foarte delicate, de care răspundea cel mai adesea direct președintelui țării. Nu lucrau în acea divizie decât doisprezece agenți. Într-o misiune în Mexico City, un glonț îi străîunsese umărul, dar reușise să-i doboare pe cei care trădeau, iar carnagiul rezultat lăsase îăn urmă șapte morți și nouă răniți.

Vineri, 26 Februarie, 2021 - 01:36

Un minunat roman polițist, în stil clasic, extrem de britanic prin umorul său subtil și sănătos, un roman cu acțiune densă, nenumărate răsturnări de situație, mai multe crime, dar, surprinzător, deloc violent, făcând lectura o plăcere.

Joi, 25 Februarie, 2021 - 01:32

Am semnalat în această rubrică, de lungul anilor, cărți dintre cele mai diverse, din toate genurile literare, unele capodopere, altele doar foarte bine scrise ori foarte bine traduse, altele fără mare valoare literară, dar căutate de cititori, prin urmare cărți care merită, totuși, semnalate.

Joi, 25 Februarie, 2021 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Miercuri, 24 Februarie, 2021 - 17:07

În calendarul popular, Dragobetele este ziua în care primăvara trezeşte natura şi păsările se logodesc, iar fetele şi băieţii se întâlnesc şi se sărută pentru ca iubirea lor să ţină tot anul. Este o sărbătoare veche care celebrează şi astăzi dragostea şi buna dispoziţie, iar tradiţia spune că cei care nu o sărbătoresc vor fi pedepsiţi să nu mai poată iubi în acest an. Ca şi altădată, de Dragobete este şi ziua celor care se numesc Draga, Drăguţa, Dragoş sau Drăgan.

Miercuri, 24 Februarie, 2021 - 01:28

Norman Ohler, jurnalist, scenarist și scriitor german, și-a pus câteva întrebări pe care și le-au mai pus mulți: se dopau, oare, trupele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? A fost Germania moibilizată cu ajutorul drogurilor? Era Hitler dependent de droguri? Rezultatul este această surprinzătoare carte pe care o recomandăm cu căldură. Mai ales știind un fapt istoric: consumul de droguri era oficial interzis în timpul celui de-Al Treilea Reich, dar exact în acea vreme se utiliza pe scară largă pervitirinul, prima metamfemină germană, distribuită în întreaga societate.

Miercuri, 24 Februarie, 2021 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Marţi, 23 Februarie, 2021 - 14:20
Evenimentul este susținut de FILDAS Art şi Catena Grup prin Programul CATENA pentru ARTĂ

Program de vizitare Galeria SENSO:  marţi – duminică, orele 12.00 – 20.00, cu respectarea măsurilor şi regulilor de acces impuse de autorităţi în contextul pandemiei COVID-19. Redeschisă în ianuarie 2021, după o pauză provocată de pandemie, Galeria SENSO este situată pe Calea Victoriei nr. 12C (colţ cu strada Lipscani), la parter și la etajul 1.

Expoziţia a fost curatoriată de regretatul critic de artă Doina Păuleanu, Doctor în Istoria Artei.

Marţi, 23 Februarie, 2021 - 13:23

Pentru că ne încăpăţânăm să aşteptăm şi anul acesta 1 Martie în mod tradiţional, chiar dacă cu mască şi distanţare fizică, vom sărbători, şi de această dată, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Mărţişorul, un eveniment care a devenit, în ultimii 15 ani, o referinţă pentru publicul larg în peisajul târgurilor bucureştene. Târgul

Marţi, 23 Februarie, 2021 - 01:24

Sara Shepard, născută în 1977, este o scriitoare americană care a publicat enorm, îndeosebi serii young adult. Între acestea se numără și „Perfecționistele”, primul volum, cel de față, apărut în 2014, al doilea un an mai târziu. Seria a fost adaptată pentru film și serialul a putut fi văzut deja pe HBO, cu succes considerabil.

Marţi, 23 Februarie, 2021 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Luni, 22 Februarie, 2021 - 13:38

Recitirea splendidului articol dedicat de Andre Marga în paginile electronice ale cotidianului - Agentiea de presă - Amos News, o sinteză a problematicilor multiple cu care se încruciseazà criticii de artà, teoreticienii acesteia și interpreții artei de pe platformele istorie și filosofiei culturii, categorie reprezentatà cu  rigoare și deplinà întelegere a șocului produs în arta modernà de demersurile creatoare de càtre autor*,   m-au îndemnat să reiau în aceste pagini unele dintre remarcile dintr-un text semnat de mine în urmà cu cinci ani tot în cadrul rubricii editoriale din aceastà pub

Luni, 22 Februarie, 2021 - 09:10

POVESTEA MĂRŢIŞORULUI... Ne apropiem cu paşi repezi, de una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, perioadă cu o semnificaţie afectivă aparte, luna martie.

Cea mai cunoscută emblemă a începutului de primăvară, MĂRŢIŞORUL, reprezintă un vechi obicei practicat atât în România cât şi în alte zone sud-est europene. Element de patrimoniu cultural imaterial, Mărţişorul a fost înscris începând cu anul 2017 pe lista patrimoniului UNESCO.

Luni, 22 Februarie, 2021 - 08:51

Sâmbătă, 27 februarie, la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor, de la ora 11,00, Teatrul "Stela Popescu" prezintă spectacolul "Lampio şi grăuntele de lumină", o poveste originală, adaptată şi dramatizată pentru copii de Victoria Pătraşcu, în regia lui Tony Adam, scenografia Cristian Marin, coregrafia Ioana Macarie.

Luni, 22 Februarie, 2021 - 01:16

Se publică atât de puține piese de teatru, încât ar fi imposibil ca un volum de dramaturgie să nu atragă atenția. Volumul pe care îl semnalăm astăzi ar fi atras oricum atenția, chiar și dacă ar fi fost singurul publicat pe parcursul unui an (ceea ce mi se pare foarte aproape de adevăr), pentru că piesele sale sunt valoroase.

Luni, 22 Februarie, 2021 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Duminică, 21 Februarie, 2021 - 17:00

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 22 februarie - 7 martie 2021, de luni până duminică, între orele 10:00 - 16:30, la Târgul de Mărțișor intitulat „Primăvara în sat” și organizat cu ocazia venirii primăverii. Ca în fiecare an, meșteri populari și artiști plastici vor expune cele mai frumoase mărțișoare, pe care vizitatorii le pot cumpăra pentru a le oferi celor dragi. Unul dintre cei mai cunoscuți vestitori ai primăverii, mărțișorul sugerează renaștere, puritate și dragoste, iar efortul depus în confecționarea lui îl înnobilează și îi conferă sens.

Duminică, 21 Februarie, 2021 - 01:14

Doctor în filologie și conferențiar de literatură comparată la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Rodica Grigore este o cunoscătoare a literaturii sud-americane, la rândul ei foarte cunoscută în mediile universitare pentru studiile ei.

Duminică, 21 Februarie, 2021 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Sâmbătă, 20 Februarie, 2021 - 14:25
La Artoteca Bibliotecii Metropolitane Bucureşti

Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București (BMB) anunţă deschiderea expoziției „Lumi nevăzute” a artistei Iris Bianca Teodorescu luni, 22 februarie, începând cu ora 17:30, la Artoteca BMB.

Sâmbătă, 20 Februarie, 2021 - 11:40
Expoziție MNLR în Plaza România | 14 – 24 Februarie 2021

Muzeul Național al Literaturii Române va inaugura în data de 14 februarie 2021, în Plaza România, o expoziție dedicată iubirii, cu 17 povești de dragoste, scrise cu pasiune de muzeografi și însoțite de reproduceri ale scrisorilor autorilor români și ale fotografiilor acestora din bogata arhivă a muzeului.

Sâmbătă, 20 Februarie, 2021 - 08:47

Aparțin unei generații de studenți în filosofie și sociologie introduși în culturile clasice. Prin cursuri și, desigur, lecturi, moștenirea lui Laozi, Confucius, Mencius ne-a fost cunoscută. Iar citindu-l pe Max Weber, la sociologie, am putut sesiza dilemele Chinei.

Sâmbătă, 20 Februarie, 2021 - 01:12

Scriu editorii: „Aflat în conexiune cerească, în planul Sistemu nostru Solar, cu Galaxia noastră și întregul Univers, Pământul are o evoluție la scară cosmică, precis conturată, pe care anticii o înțelegeau și pe care noi astăzi încercăm să o controlăm, atât cât o mai putem controla. Extratereștrii, care reprezintă celelalte civilizații din Spațiul Cosmic cu care suntem în legătură de mii de ani, ne observă și ne influențează și nouă – actuala civilizație de pe Terra – evoluția.

Sâmbătă, 20 Februarie, 2021 - 00:00

Însemnările din calendarele bisericeşti de astăzi.

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 17:15

Se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși și se cuvine să fie celebrat. Mai cu seamă că după extraordinara expoziție de la Muzeul de Artă Modernă din New York, mai nou s-a pus în circulație filmul travaliului sculptorului la consacrarea de mari opere sculpturale în aer liber. Sunt cel puțin două acțiuni recente, la care m-am bucurat să fiu martor, care, evident, îl plasează pe sculptorul din Hobița Gorjului cum se cuvine în sensibilitatea contemporană. A cunoaște această operă este cu atât mai mult în sarcina compatrioților săi.

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 11:54

Se împlinesc astăzi, 19 februarie, 145 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari artişti ai omenirii, românul Constantin Brâncuşi. "Poetul formelor cioplite", aşa cum a fost supranumit, Brâncuşi a marcat cultura secolului al XX-lea şi a lăsat umanităţii o vastă moştenire. Din atelierul său modest din Paris, Constantin Brâncuşi s-a adresat lumii întregi într-o limbă universală, vorbită astăzi în toate colţurile mapamondului.

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 11:32

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși – 19 februarie 2021.

Text integral:

Brâncuși – Sculptor creștin ortodox

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 11:05

Artistul Constantin Brâncuşi a lăsat lumii un întreg tezaur purtând amprenta folclorului şi spiritualităţii româneşti, spune prim-ministrul Florin Cîţu, într-un mesaj cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la naşterea sculptorului român.

Vineri, 19 Februarie, 2021 - 10:41

România are în artistul Constantin Brâncuşi un ambasador unic în lume, care continuă să ne reprezinte cu cinste şi mare onoare, chiar şi după trecerea sa în nefiinţă, spune ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi.

Subscribe to Cultura