Vulcanul Etna erupe din nou

Share

După puternica erupție a Etnei, marți, 16 februarie, vulcanul a produs un alt spectacol de foc - cu fântâni înalte de lavă care trag în cerul nopții, ajungând la înălțimi de aproximativ 700 m. Prima erupție a făcut ca fluxurile de lavă mari să coboare spre est în Valle del Bove, călătorind aproximativ 4 km, dar a doua explozie majoră de joi 18 a făcut ca și lava să curgă aproximativ 1,3 km pe flancurile sudice ale vulcanului.

Cenușa din erupții a acoperit orașul Catania, iar autoritățile au monitorizat evoluțiile din orașele din apropiere, la baza vulcanului, inclusiv Linguaglossa, Fornazzo și Milo. Erupția a forțat, de asemenea, închiderea temporară a aeroportului din Catania din Sicilia, ceea ce se întâmplă adesea când vulcanul este activ.

Potrivit Volcano Discovery, care publică alerte frecvente despre activitatea seismică, vulcanul a activat și el mai devreme astăzi, 19 februarie, fluxurile de lavă continuând să coboare spre sud și est. Muntele Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa și erup în mod frecvent.

Datele prin satelit pot fi folosite pentru a detecta ușoarele semne de schimbare care pot prevestii o erupție. Odată ce începe o erupție, instrumentele optice și radar pot surprinde diferitele fenomene asociate acesteia, inclusiv fluxurile de lavă, alunecările de noroi, fisurile solului și cutremurele. Senzorii atmosferici de pe sateliți pot identifica, de asemenea, gazele și aerosolii eliberați de erupție, precum și cuantifica impactul lor mai larg asupra mediului.