Zoltan Kovacs dezvăluie povestea din spatele celor 11 volume ale Cronicii comentate a mileniului III

Share
Editorialele din „Agenda Zilei” au construit cronica lui Octavian Andronic

Zoltan Kovacs, fondatorul grupului de presă „Agenda” din Timișoara, rememorează în postfața la cel de-al 11-lea volum al ciclului „Cronologia comentată a mileniului III” ipostazele întâlnirii și colaborării sale cu omologul său de la „LIBERTATEA”, Octavian Andronic,  care au făcut posibilă apariția editorialelor zilnice de-a lungul celor 11 ani, reunite apoi în volumele acestui veritabil serial istoric.

 

O ISTORIE DE ZI CU ZI

Cu Octavian Andronic, sau Ando, cum mai este el cunoscut, plecat de pe plaiurile mele bănățene, pentru mine doar simplu Tavi, m-am cunoscut în condiții mai puțin obișnuite. La doar câteva săptămâni de la căderea dictaturii, mai precis în 11 februarie 1990, în Timișoara apărea săptămânalul Agenda, primul ziar privat din România, care a fost caracterizat mai târziu de analiști drept „un săptămânal apărut în vremuri tulburi, dar de o limpezime socială de neimaginat, 4 pagini de ziar de informații și divertisment angajat încă de la primul editorial în slujba cititorilor, fără politică, fără jocuri de culise, dar cu ochii în patru la viața de zi cu zi a cititorului”. Prin munca asiduă a ziariștilor, majoritatea tineri în ale breslei, Agenda a consemnat succes după succes, devenind  o publicație regională, cu 88 de pagini, într-un tiraj de 100 de mii de exemplare, cotată drept cel mai mare săptămânal provincial din țară. Acest succes a făcut ca, încă din 1993, să ne gândim și la editarea unui cotidian. Un frate mai mic a săptămânalului – ziarul considerat o poveste de succes, vorbindu-se chiar despre „fenomenul Agenda”, un simbol al Banatului -  care, în conceptul meu, ca director al publicației, trebuia să fie ceva „inovator”, la fel cum a fost la momentul apariției „bătrâna” Agenda. După multe cugetări, s-a născut ideea realizării unui cotidian mixt, care să cuprindă o publicație locală și una națională, astfel încât cititorul să nu mai fie obligat să cumpere două ziare zilnic pentru a-și satisface setea de informații. Proiectul a fost pus în practică trei ani mai târziu, iar Agenda zilei, numele noului produs, și-a ales ca partener din presa centrală ziarul Libertatea, condus pe atunci de Octavian Andronic.

De ce Libertatea? Fiindcă aceasta a fost publicația pe care am considerat-o, prin seriozitatea, obiectivitatea și prin dorința de informare, ca fiind cea mai apropiată de stilul nostru.

În acest context am avut onoarea de a-l cunoaște pe Tavi. La început doar prin discuții telefonice, apoi prin vizite la redacție și în final prin semnarea contractului de colaborare între cele două publicații. O colaborare unică pentru acea vreme și, cred eu, că și pentru vremurile noastre. La scurt timp după preluarea ziarului de către Trustul Ringier, la cererea elvețienilor, această colaborare a încetat. Dar nu și colaborarea mea personală și a publicației conduse de mine cu fostul director. Octavian Andronic a fost prezent zilnic în paginile ziarului nostru prin editorialul pe care l-a semnat, numit „Punctul pe Y”, și prin caricaturile domniei sale, sub genericul ANDOgrafia Zilei, ambele conferind, timp de mai bine de zece ani, o notă aparte ziarului. O notă foarte apreciată și savurată de cititorii ziarului Agenda zilei, marea majoritate din mediul urban, care căutau nu doar informarea de calitate, ci și finețea unui observator al cotidianului nostru politic, lucruri  deloc simple aici, pe plaiurile mioritice.

Având în vedere că aceste scrieri, odată adunate la un loc, reprezintă o valoroasă sursă de a cunoaștere a istoriei recente, autorul a decis publicarea editorialelor sale în volume ce acoperă câte un an. Până acum au apărut zece volume, iar acum cel de-al unsprezecelea – din păcate ultimul - ce cuprinde observațiile și comentariile omului de presă pe parcursul anului 2010. An ce a avut nu puține evenimente interne și internaționale semnificative. Să ne amintim câteva. De exemplu: realegerea lui Crin Antonescu ca președinte al PNL, desemnarea lui Victor Ponta în funcția de președinte al PSD, scăderea salariilor bugetarilor și a pensiilor în încercarea nereușită și abuzivă de a opri un dezastru economic în România, semnarea Tratatului dintre România și Republica Moldova privind regimul frontierei de stat. La fel, putem reaminti că într-un accident aviatic, la Smolensk, și-au pierdut viața președintele Poloniei Lech Kaczynski împreună cu 95 de înalți demnitari, că Viktor Orban a câștigat alegerile în Ungaria, că în acel an s-a declanșat scandalul WikiLeaks… și câte altele.

Care evenimente au fost selectate de Octavian Andronic din multitudinea celor petrecute de-a lungul anului, cum sunt ele comentate, vedem din noua carte apărută în librării. Sunt convins însă că este o lucrare la fel de prețioasă ca și celelalte zece volume. O lucrare recomandată celor interesați de istoria noastră recentă, un manual util viitorilor jurnaliști și, nu în ultimul rând, un material documentar pentru cei care peste ani și ani de zile vor cerceta întâmplările acestui început de secol.

Un lucru este cert. Indiferent dacă tu, ca cititor, ești de acord cu părerile formulate de autor sau nu, chiar dacă anumite întâmplări le vezi din alt unghi și ai un alt punct de vedere, cartea de față este o lucrare  aparte. Este lucrarea unui ziarist cu experiență de 50 de ani, care încearcă, prin opiniile formulate de el, să ne călăuzească în labirintul de zi cu zi al vieții noastre politice din anii precedenți, care face tot posibilul ca noi să înțelegem mai bine acei ani și prin ei, viața noastră de astăzi, în liantul politic în care trăim acum, în 2019, când România a preluat pentru prima dată Președinția Consiliului Uniunii Europene.

ZOLTAN KOVACS

Tag-uri Geo: