1 Iulie - Ziua Naţională a Canadei

Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca suprafaţă, Canada este a doua ţară a lumii ca întindere după Rusia, teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii şi trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecinează cu Statele Unite ale Americii.

Populată la început în mod exclusiv de populaţie aborigenă, Canada a fost fondată sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca formă de organizare statală, Canada este, din 1867, un dominion britanic, deci o monarhie constituţională.

În realitate, Canada şi-a obţinut independenţa de Marea Britanie în mod paşnic, printr-un proces gradual început cu întemeierea Canadei în 1867 şi definitivat în 1982, când Canada a obţinut dreptul de a-şi modifica propria constituţie.

În prezent, Canada este un stat independent, care funcţionează ca o democraţie parlamentară şi monarhie constituţională bine articulată, şef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al cărei reprezentant local este Guvernatorul General al Canadei, Michaëlle Jean. Şeful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Stephen Harper.

Canada se autodefineşte ca fiind o naţiune bilingvă şi multiculturală. Engleza şi franceza sunt ambele limbi oficiale. La începutul anilor 1970, Canada începe să adopte concepte de diversitate culturală şi multiculturalism, concepte pe care mulţi canadieni le consideră astăzi ca unele dintre principalele caracteristici ale ţării.

Ţară industrializată şi avansată tehnologic, Canada este un exportator net de energie datorită rezervelor considerabile de combustibili fosili şi a generării de energie nucleară şi hidroelectrică. Economia diversificată se bazează mult pe abundenţa resurselor naturale şi a comerţului extern, în special cu Statele Unite, cu care Canada are o relaţie complexă şi de lungă durată, relaţie care poate fi descrisă ca cel mai strâns şi mai vast parteneriat comercial din istorie.

Canada este o monarhie constituţională şi o democraţie parlamentară cu un sistem federal de guvern parlamentar, bazat pe tradiţii democratice solide. Sistemul politic care operează în Canada este derivat din modelul Westminster folosit în Marea Britanie.

Constituţia Canadei creează structura legală a ţării şi constă din textul scris, precum şi din convenţii şi tradiţii nescrise. Guvernul federal şi guvernele a nouă provincii au agreat "patrierea" constituţiei, permiţând promulgarea de amendamende conform unei formule canadiene, nu prin intermediul Parlamentului britanic de la Westminster. Această decizie, luată la o întrunire a premierilor provinciali cu prim-ministrul Canadei, în noiembrie 1981 nu a fost agreată de guvernul provincial al Quebecului, iar naţionaliştii din Québec continuă să se refere la noaptea finală a întrunirii ca "Noaptea Pumnalelor Lungi".

Canada are legături strânse cu Statele Unite, cu care are cea mai lungă graniţă terestră fără supraveghere militară din lume. Cele două ţări sunt, reciproc, cei mai mari parteneri comeriali ai celuilalt stat şi colaborează în campanii şi exerciţii militare. Canada are relaţii istorice cu Regatul Unit şi Franţa, cele două puteri imperiale care au participat la fondarea ei. Aceste relaţii sunt extinse şi altor foşti membri ai imperiilor coloniale britanic şi francez, ca urmare a calităţii de membru pe care Canada o are în Commonwealth şi La Francophonie.

În ultimul secol, Canada a fost un avocat pentru conceptul de multilateralism, făcând eforturi susţinute pentru a participa pe scena mondială. Aceată tendinţă a fost demonstată fără echivoc în timpul Crizei Canalului Suez, când primul-ministru de atunci al Canadei, Lester B. Pearson a reuşit să detensioneze situaţia, propunând primele acţiuni de menţinere a păcii în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. În spiritul multilateralismului, Canada şi-a creat şi păstrat un rol important în cadrul misiunilor ONU de menţinere a păcii, contribuind până în prezent la 50 de operaţiuni distincte, incluzând toate eforturile ONU din 1989 încoace.
 
Relaţii bilaterale România - Canada
I. Relaţiile diplomatice - scurt istoric

Relaţiile diplomatice între România şi Canada au fost stabilite la 16 august 1919, prin înfiinţarea Consulatului General al României la Montréal. Relaţiile bilaterale la nivel de ambasadă au fost stabilite la 3 aprilie 1967. Canada a acreditat în România primul său ambasador rezident în decembrie 1976. Ambasada României la Ottawa a fost deschisă în 1970. În 1991, s-a redeschis la Toronto Consulatul General al României, iar Consulatul General de la Montréal şi-a recăpătat funcţiile iniţiale. Relaţiile bilaterale se caracterizează printr-un dialog politic intensificat şi cooperare orientată spre domenii de importanţă strategică (cu accent pe cel energetic), fapt ce conferă relaţiilor româno-canadiene un caracter special, de parteneriat.

II. Reprezentarea diplomatică

Ambasadorul României la Ottawa - Elena Ştefoi

Ambasadorul Canadei la Bucureşti - Philippe Beaulne

III. Cooperarea bilaterală

Canada a susţinut activ România în procesul de integrare euro-atlantică. A fost prima ţară ce a ratificat Protocoalele de aderare ale statelor candidate care au fost invitate la summit-ul NATO de la Praga (28 martie 2003) şi a sprijinit România în eforturile de integrare europeană.

În pregătirea Conferinţei şefilor de stat şi de guvern având franceza în comun, desfăşurate la Bucureşti, în 2006, respectiv Quebec City, în 2008, România şi Canada au colaborat atât la nivel federal, cât şi la nivel provincial (cu Québecul şi Noul Brunswick), având loc numeroase contacte bilaterale de coordonare a organizării acestor evenimente.

România şi Canada cooperează în cadrul organizaţiilor internaţionale, cu precădere la ONU. România se coordonează cu statele participante la componenta de sud a ISAF, condusă de către NATO în Afganistan, state între care se numără şi Canada.

Relaţiile economice

Canada ocupă locul 23 în clasamentul investitorilor străini în România. Între 1990- noiembrie 2009, au fost înregistrate în România 1.489 de societăţi comerciale înmatriculate. Volumul total al schimburilor bilaterale pe 2009 a înregistrat o tendinţă descendentă faţă de anul precedent (127,00 milioane USD - la 30 noiembrie 2009).

Majoritatea societăţilor mixte se găsesc în industria uşoară, industria agroalimentară, transport, turism, fiind situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Bistriţa-Năsăud, Arad, Harghita, Alba, Cluj şi Sălaj.

Principalele exporturi româneşti în Canada au fost: materialele plastice şi cauciucul, maşinile şi echipamentele electronice, mobila şi articolele de interior, metalele comune, precum şi materiile textile. Principalele importuri din Canada sunt: produsele minerale, maşinile şi echipamentele electronice, produsele chimice, animalele vii şi produsele regnului animal, metalele comune, precum şi aparatele optice, foto şi pentru cinema >> Detalii

Asistenţă tehnică pentru România

Valoarea totală a programului canadian de asistenţă tehnică pentru România, între 1991 şi 2006, a fost de 42 de milioane dolari canadieni (CAD). În perioada 1 aprilie 1991 - 31 decembrie 2005, Canada a acordat României asistenţă nerambursabilă, prin intermediul Agenţiei Canadiene de Dezvoltare Internaţională (CIDA), în cadrul programelor bilaterale şi regionale. Asistenţa canadiană pentru România a încetat odată cu aderarea ţării noastre la UE.

Regimul vizelor

Este necesară obţinerea vizei de intrare în Canada, pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte diplomatice, de serviciu şi simple. În aprilie 2007, autorităţile de la Ottawa au demarat procesul de examinare cuprinzătoare a regimului de vize pentru noile state membre ale UE – consultări tehnice în acest sens s-au desfăşurat în luna aprilie 2008 la Bucureşti.

La 1 ianuarie 2002, a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 1108 din 25 octombrie 2001, care statuează, între altele, exceptarea unilaterală a cetăţenilor canadieni de la obligativitatea obţinerii vizei de intrare în România, pentru o şedere de până la trei luni.

Relaţii cultural-ştiinţifice şi în domeniul învăţământului

La 18 septembrie 2005, a avut loc la Montréal ceremonia de dezvelire a plăcii de numire a “Pieţei României”, acţiune organizată de Primăria oraşului Montréal, în cooperare cu diaspora română şi cu sprijinul Ambasadei României la Ottawa şi al Consulatului General al României la Montréal. Cu acest prilej, a fost evidenţiat un secol de existenţă a românilor în estul canadian şi s-a aniversat primul an de la amplasarea statuii poetului naţional Mihai Eminescu în locaţia respectivă.

Comunitatea românească

Din datele statistice disponibile în cadrul Statistics Canada şi Citizenship & Immigration Canada, conform Recensământului naţional din 2006, în Canada există mai bine de 200 de minorităţi etnice. Numărul persoanelor de origine română este de 192.170, dintre care: 79.650 persoane cu origine etnică română unică şi 112.520 persoane cu origine etnică multiplă.

domeniu: 
categorie: