1 Septembrie - Ziua Naţională a Uzbekistanului

Uzbekistan, sau Republica Uzbekistan este o ţară în Asia Centrală. Se învecinează cu Kazahstanul la vest şi la nord, cu Kârgâzstanul şi Tadjikistanul la est şi Afganistanul şi Turkmenistanul la sud.

Există două mari zone geografice: în vest este Câmpia Turanului, mare parte deşert de pietriş (Deşertul Kazal-Kum), iar în est relieful creşte progresiv până la graniţa cu Kargastanul, unde se află Munţii Tian San. În extremitatea vestică a Uzbekistanului se găseşte lacul Aral, cândva a 4-a întindere intracontinentală de apă din lume. Lacul şi-a redus volumul la aproape jumătate prin intervenţia nechibzuită a omului (cea mai mare parte a apei fluviului Amudaria ce curge în sudul ţării şi care se vărsa în Lacul Aral este folosită pentru irigaţii). Aceasta zonă a Uzbekistanului se deşertifică rapid.

 

Arabii au stăpânit actualul teritoriu al Uzbekistanului încă din sec al VII-lea. În Evul Mediu, Uzbekistanul a fost unul din bastioanele islamului, fapt vizibil mai ales în Buhara, oraş din sud-estul ţării, situat la 150 km vest de Samarkand, oraş faimos încă din sec al IV-lea î.C. În Buhara s-au păstrat moschei vechi, minarete şi medrese (şcoli islamice de învăţământ superior). În ambele oraşe domnea o atmosfera liberală; aici trăiau învăţaţi şi poeţi marcanţi, precum Avicenna sau Muhammad Al-Khwarizmi, unul dintre părinţii algebrei.

Uzbekistanul este unul dintre cei mai mari producători de bumbac din lume şi al 2-lea exportator mondial. Cu mare pondere în agricultura ţării, care antrenează 50% din populaţie, sunt pomicultura şi legumicultura. Pentru agricultură au fost construite 150000 km de canale de irigaţie.
Relaţii bilaterale România - Uzbekistan
România a recunoscut independenţa de stat a Republicii Uzbekistan la 20 decembrie 1991.
România şi Republica Uzbekistan au stabilit relaţii diplomatice la 6 octombrie 1995.

În decembrie 2009, domnul Constantin Alexa şi-a încheiat misiunea de ambasador al României la Taşkent.

In mai 2006, România a aplicat sancţiunile UE în relaţiile cu Republica Uzbekistan, în conformitate cu art. 3 din Legea nr. 206/2005 privind sancţiunile internaţionale. UE a decis ridicarea sancţiunilor în decembrie 2009.

Vizite la nivel înalt:

în România - 1996
în Uzbekistan - 2003
Vizite la nivelul miniştrilor afacerilor externe:

în România - 1995 
 în Uzbekistan
1992, în calitate de ministru de externe român;
2003 - cu prilejul vizitei prezidenţiale
2001 - în calitate de Preşedinte în Exerciţiu al OSCE
2008 - în calitate de ministru de externe român;
Relatiile economice

La data de 31.10.2009 volumul total al schimburilor comerciale a fost de 33,34 milioane dolari, din care exportul a fost de 32,56 milioane dolari si importul de 0,78 milioane dolari. Soldul balanţei comerciale a fost de 31,78 mil. dolari SUA in favoarea României. Faţă de aceeaşi perioada a anului 2008 , volumul schimburilor comerciale a scăzut cu 143 %, din care exporturile au scăzut cu 42,64 % iar importurile au scăzut cu 96,78 %.

România importă din această ţară bumbac, produse minerale (peste 50% din total) şi exportă maşini unelte, aparate şi echipamente electrice, materiale plastice, echipamente de transport, materiale textile.

Cadrul juridic

Este format din 15 documente şi se află în procesul modernizării şi alinierii la normele UE

Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Uzbekistan cu privire la colaborarea comercial-economică (11 februarie 1994)
Protocol privind stabilirea de relaţii diplomatice între România şi Republica Uzbekistan (6 octombrie 1995)
Convenţia între România şi Republica Uzbekistan pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital (6 iunie 1996)
Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Uzbekistan privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor (6 iunie 1996)
Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Uzbekistan privind serviciile aeriene (6 iunie 1996)
Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Uzbekistan privind colaborarea tehnico-ştiinţifică (6 iunie 1996)
Tratat de prietenie şi colaborare între România şi Republica Uzbekistan (6 iunie 1996)
Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Uzbekistan privind colaborarea în domeniul transporturilor rutiere de tranzit (6 iunie 1996)
Convenţia între Guvernul României şi Guvernul Republicii Uzbekistan privind colaborarea în activitatea de transport pe calea ferată (6 iunie 1996)
Acord multilateral de bază privind transporturile internaţionale pentru dezvoltarea coridorului Europa-Caucaz-Asia şi anexele sale tehnice (8 septembrie 1998):
Anexa tehnică la Acordul de bază privind transporturile rutiere
Anexa tehnică la Acordul de bază privind transportul feroviar internaţional
Anexa tehnică la Acordul de bază privind navigaţia maritimă comercială internaţională
Anexa tehnică la Acordul de bază privind procedurile vamale
Regulament de organizare şi funcţionare a Consiliului Economic Mixt (23 aprilie 2003) – a ieşit din vigoare
Convenţia consulară privind desfiinţarea regimului de vize pentru paşapoartele diplomatice şi de serviciu (23 aprilie 2003)
Acord de colaborare în domeniul turismului (23 aprilie 2003)
Declaraţia Guvernului României privind recunoaşterea independenţei de stat a Republicii Uzbekistan (20 decembrie 1991)
Declaraţia politică la nivel înalt (23 aprilie 2003)
Menţiuni speciale

Posesorii de paşapoarte simple călătoresc în Uzbekistan în regim de vize.

Ambasadorul României în Uzbekistan este Tiberius Calinov.

domeniu: 
categorie: