10 ani de la inaugurarea Muzeului de Etnografie Universală 'Franz Binder'

În 18 mai a.c. Muzeul de Etnografie Universală 'Franz Binder' Sibiu va sărbători zece ani de la inaugurarea sa, printr-o expoziţie jubiliară. Anul 2003 este un an aniversar pentru Muzeul de Etnografie Universală ’Franz Binder’ din Sibiu, prilej de a realiza o expoziţie jubiliară ce va surprinde atât istoria frumoasă şi deosebit de bogată în evenimente culturale ale muzeului, precum şi o sinteză a cuprinderii patrimoniale. Vor fi expuse câteva din cele mai importante piese etnografice din colecţiile muzeului, precum şi date orientative privind colectorii acestora sau traseul istoric şi cultural parcurs până la noua devenire de obiecte muzeale.

Franz Binder, Carl F. Jickelli, Andreas Breckner, Arthur von Sachsenheim, Karl Meliska, Gustav A. Schoppelt precum şi alţi membri ai Asociaţiei Transilvane pentru Ştiinţele Naturii care au contribuit la fondarea şi îmbogăţirea colecţiilor vechi sunt figurile marcante prezentate în expoziţie, prin obiecte reprezentative pentru zona de provenienţă, precum şi pentru intenţia vădită a colectorilor de a promova cunoaşterea şi înţelegerea unor orizonturi cultural-geografice, altele decât cel propriu de acasă.

Colecţiile mai noi, provenite din donaţii ale unor ambasade acreditate în România sau ale unor persoane private, schimburi de colecţii cu muzee sau asociaţii culturale din străinătate, achiziţii de la persoane private, sau transferuri - completează structura patrimonială a Muzeului ’Franz Binder’.

Un pasaj esenţial în desfăşurarea acestui eveniment aniversar, este şi invitaţia la re-descoperirea expoziţiei permanente ’Din cultura şi arta popoarelor lumii’, care şi-a conservat într-un mod neîndoielnic un aspect şi, finalmente, un discurs modern şi atractiv pentru publicul larg dar şi pentru specialiştii interesaţi.Un moment de oarecare intensitate l-ar putea constitui şi oferta prezentării off-line a site-ului Muzeului de Etnografie Universală ’Franz Binder’, care va fi lansat pe Internet foarte curând, urmând a deveni, o importantă voce în organizarea şi susţinerea proiectelor culturale naţionale şi internaţionale .

Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică 18 mai 2003, ora 17.00 la sediul muzeului din Piaţa Mică, nr.11 Sibiu.

Publicul este invitat să participe la acest eveniment deloc fastuos, care va concentra în idee trecutul frumos al acestor zece ani de activitate, prezentul ca o cunună firească pe care merită să o poarte toţi cei care, într-un fel sau altul, au contribuit la întemeierea şi construirea acestui muzeu aşa cum se prezintă astăzi, dar şi cei care au înţeles perfect menirea esenţială a acestuia, şi - nu în ultimul rând -viitorul ca o promisiune rostită pentru împliniri.
Colectivul din cadrul Muzeului de Etnografie Universală ’Franz Binder’ Sibiu mulţumeşte Consiliului Judeţean, Consiliului Local, Primăriei şi Casei de Cultură – Sibiu, pentru suportul acordat organizării acestei expoziţii aducând recunoştinţă sponsorilor manifestării: Tipografia “Honterus” Sibiu şi International Producers CO. Sibiu.

domeniu: 
categorie: