10 ani de la moartea lui Iosif Sava

Luni 18 august, la ora 8,30, la Sinagoga Mare din Bucureşti va avea loc comemorarea a 10 ani de la moartea muzicologului Iosif Sava. Serviciul religios va fi urmat de discursuri în care vor fi evocate personalitatea şi contribuţia pe care Iosif Sava a avut-o în cultura română.

Tot luni, la ora 18,30, la Palatul Şuţu din Bucureşti (Muzeul Municipiului Bucureşti) va avea loc un concert extraordinar „In memoriam Iosif Sava”, susţinut de clarinetistul Aurelian Octav Popa şi pianista Verona Maier. În program, lucrări de George Enescu, Robert Schumann, Carl Maria von Weber, Franti¹ek Kramáø. Concertul este organizat de Fundaţia ACCUMM.
Născut la Iaşi, la 15 februarie 1933, Iosif Sava a urmat studii de filosofie şi muzică, devenind membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1972.

iosif sava 

După câţiva ani în care a lucrat în presa scrisă, cea mai mare parte a carierei şi-a petrecut în Radioteleviziunea Română. Activitatea publicistică prodigioasă, spiritul său de excepţional animator al vieţii culturale, care pleda pentru marea muzică şi promovarea valorilor româneşti şi universale, l-au impus ca un reper al culturii contemporane. De neuitat rămâne ciclul de emisiuni „Serata muzicală TV”, în care lua în discuţie nu numai probleme ale vieţii muzicale ci şi aspecte social-culturale fundamentale. Emisiunea a fost difuzată începând din 1980, duminica, pe programul 2, fiind scoasă din grilă în 1985, apoi reluată în 1990. Iosif Sava avea un farmec colocvial aparte şi capacitatea de a întreţine o atmosferă spirituală elevată, în care opiniile nu o dată contradictorii găseau locul cel mai bun – şi cel mai firesc – de exprimare. Emisiunile sale muzicale de la Radio deveniseră de asemenea de o mare popularitate prin modalitatea atât de personală, de vie şi atrăgătoare, de a comenta înregistrările difuzate, prin contextul asociativ pe care îl crea de fiecare dată.   

sava 

În opinia criticului Oltea Şerban Pârâu, muzicologul a reuşit „ca nimeni altul ca, printr-un joc al provocărilor cu invitaţii lui, să atragă, să incite, să facă – pe oricine îl asculta sau vedea – să devină curios faţă de domeniul pe care Iosif Sava îl slujea. Acesta era muzica clasică. Din păcate, deşi mulţi ar vrea, nimeni nu a «moştenit» darul comunicării pe care îl avea el. Culturii române îi lipseşte Iosif Sava. Şi spun «culturii», pentru că în nici o altă ramură a acesteia nu există în acest moment o persoană de talia lui, cu un imens talent al comunicării, atât de consecvent şi perseverent.”
Iosif Sava a publicat 53 de volume, majoritatea pe teme muzicale, reflecţii, note, amintiri, interviuri şi peste 6 000 de articole.
În 12 iulie 1998 a fost internat de urgenţă în Clinica de Chirurgie din cadrul Spitalului Universitar Bucureşti, cu diagnosticul ocluzie intestinală. A fost operat, dar, deşi intervenţia chirurgicală a reuşit, o infecţie postoperatorie i-a provocat moartea pe 18 august 1998.
În 2005, Şcoala de muzică şi arte plastice nr.1 din Bucureşti a primit numele de „Iosif Sava”. Piaţa aflată la intersecţia străzilor Dr. Sion, Şipotul Fântânilor, Ion Brezoianu şi Poiana Narciselor, unde a fost amplasat şi un bust al lui Iosif Sava, îi poartă numele.

domeniu: 
categorie: