100 de ani de la dispariţia fondatorului botanicii româneşti

Membrii Centrului pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională al Primăriei Sectorului 2 vor discuta mâine, miercuri, 5 octombrie, de la ora 17.00, la sediul din strada J. L. Calderon nr. 39, despre personalitatea şi activitatea unuia dintre cei mai renumiţi fondatori ai botanicii româneşti, doctorul Dimitrie Grecescu.

 Evenimentul, intitulat „Dr. Dimitrie Grecescu – 100 de ani de la moartea marelui om de ştiinţă”, este coordonat de profesorul Virgiliu Z. Teodorescu care va vorbi celor prezenţi despre activitatea doctorului, pe marginea unor interesante proiecţii şi documente ale vremii.

 Dimitrie Grecescu (născut la 15 iunie 1841, Cerneţi, Mehedinţi – decedat la 2 octombrie 1910, Bucureşti) a fost un academician român, botanist, medic, membru titular (1907) al Academiei Române. A urmat Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie condusă de Carol Davila, instituţie care i-a acordat licenţa în medicină (1863), pentru ca ulterior să obţină doctoratul în medicină, cu o lucrare de botanică medicală, la Paris. La revenirea în ţară a desfăşurat o laborioasă activitate ca cercetător şi carieră universitară, organizator şi conducător al Grădinii Botanice. A avut o contribuţie majoră în acordarea asistenţei medicale în armată, inclusiv în timpul războiului de Independenţă când a răspuns de conducerea spitalului militar de etapă de la Turnu Măgurele.

 Dimitrie Grecescu a fost unul dintre fondatorii botanicii româneşti moderne. Adunând şi determinând, cu sprijinul studenţilor săi, plante din toate zonele ţării, a alcătuit cel mai complet ierbar de la noi — Ierbarul florei României.

 Organizatorul întâlnirii ce are ca temă viaţa doctorului Grecescu este profesorul Virgiliu Z. Teodorescu, istoric de artă, membru în Comitetul de coordonare a Comisiei de Istoria Oraşelor din cadrul Academiei Române şi fost membru în Comisia Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii şi al Cultelor

 

 

domeniu: 
categorie: