130 de ani de la premiera comediei 'O noapte furtunoasă'

Se împlinesc astăzi 130 de ani de la premiera comediei „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale.

În 18 ianuarie 1879, „O noapte furtunoasă sau Numărul 9” se juca pentru prima dată pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, propusă în repertoriu de Ion Ghica, director general al teatrelor, funcţie care o implica automat şi pe cea de director al Naţionalului bucureştean. Piesa fusese citită în cenaclul „Junimea”, la Iaşi, în 12 noiembrie 1878, în şedinţa aniversară, făcând o impresie excelentă. Junimiştii vedeau în Caragiale pe dramaturgul mult aşteptat, inspirat din realităţile vremii, salutând în primul rând autenticitatea şi darul rar al scriitorului de a satiriza tipuri sociale bine conturate.

caragiale

La premieră, reacţia publicului a fost favorabilă, cu o excepţie însă, care avea să ducă la scoaterea piesei din repertoriu. Când autorul, aclamat, a ieşit la rampă după primul act, câteva grupuri aflate la galerie au început să fluiere. Erau fără îndoială indivizi plătiţi, pretinşi moralişti care reprezentau, vezi Doamne!, mica burghezie satirizată de Caragiale. „Se răspândise vestea – spune Caragiale – că piesa lovea în instituţia Gărzii Cetăţeneşti. Iar la a doua reprezentaţie, din 21 februarie, am fost iar fluierat, huiduit şi ameninţat, de o droaie de patrioţi din Garda Civică, cu bătaia în piaţa Teatrului. Nişte tineri ofiţeri m-au scăpat de furia lor.” În varianta lui Silvian Iosifescu: „Modelele se recunoscuseră cu iritare în personaje şi recurseseră la soluţia lui Jupân Dumitrache: «Ce pofteşti, mă musiu? Şi să-l umflu»”. („Istoria literaturii române”, vol. III, Bucureşti, Editura Academiei, 1973).

sala vechiului tnb

Sala vechiului Teatru Naţional din Bucureşti (1852-1944)

Pus într-o asemenea situaţie, Ion Ghica i-a propus dramaturgului câteva tăieturi în text, bineînţeles neacceptate şi astfel spectacolul a fost scos de pe afiş după numai două reprezentaţii. Suficiente însă pentru a deschide drumul marelui dramaturg.        

domeniu: 
categorie: