15 Aprilie - Ziua Naţională a Danemarcei

 Ziua naţională a Danemarcei se sărbătoreşte pe data de 15 Aprilie, când se este ziua de naştere a reginei.

Cunoscută din vechime drept locul de origine al vikingilor, apoi, mai aproape de vremurile noastre, drept o mare putere economica nord-europeană, Danemarca s-a transformat într-o naţiune moderna şi prosperă, care participă la integrarea politică şi economică în Europa.

Localizată în nordul Europei, ţara lui Hamlet este o ţară scandinavă, străjuită de Marea Baltică şi Marea Nordului, de forma unei peninsule în nordul Germaniei, alcătuită din circa 500 de insule, din care numai 100 din ele sunt locuite.

 

Clima este temperată, umedă şi mohorâtă, influenţată de Oceanul Atlantic, cu ierni blânde şi uşor vântoase şi veri reci.

Pericolul inundaţiilor naturale reprezintă o ameninţare în partea sudică a ţării (de ex. zone din Jutland (Jylland) şi de-a lungul ţărmului sudic al insulei Lolland) şi din acest motiv acestea sunt protejate printr-un sistem de diguri.

Populaţia este alcătuită din 5.336.394 locuitori, cu o rată anuală de creştere de 0,31%. Durata medie de viaţă este de 76 ani (estimare la nivelul anului 2000). Religia: 97% sunt evanghelici lutherani, iar restul sunt protestanţi şi romano-catolici.

Limba oficială este daneza, dar engleza este a doua limbă predominantă. Moneda naţională este coroana daneza, 1 krone=100 oere. Danemarca a ales să nu se alăture Uniunii Europene alături de celelalte 11 ţări care au adoptat euro ca monedă unică la 1 ianuarie 1999.

Denumirea oficială este Regatul Danemarcei, dar este folosit destul de des şi numele conveţional, mult mai scurt, Danemarca. Forma de guvernare este de tip monarhie constituţională. Din punct de vedere administrativ, Danemarca este împărţită în 14 judeţe (Arhus, Bornholm, Frederiksborg, Fyn, Kobenhavn, Nordjylland, Ribe, Ringkobing, Roskilde, Sonderjylland, Storstrom, Vejle, Vestsjalland, Viborg) şi 2 regiuni (Fredericksberg şi Kobenhavns). Capitala ţării este Copenhaga (aprox. 1.343.000 locuitori).
Danemarca are o economie modernă bazată pe industria agro-alimentară, industria de maşini şi produse electronice, industria textilă, industria farmaceutică. Danemarca este un mare exportator de produse alimentare. Principale produse agricole: cereale, cartofi, sfeclă de zahăr, mazăre, plante furajere. Danemarca beneficiază de resurse naturale de petrol, gaz natural, peşte, sare, calcar, granit, pietriş şi nisip. Produsul intern brut este de 85.480 milioane de dolari USD.

În Danemarca, Shakespeare a ales castelul danez Elsinor pentru a-şi plasa faimoasa tragedie Hamlet. În istoria şi cultura Danemarcei se regăsesc nume faimoase care s-au născut aici (sculptorul Thorvaldsen, filosoful Kierkegaard, scriitorul Andersen, marele fizician Nils Bohr - de al cărui nume se leagă fisiunea nucleară, până la scriitoarea contemporană Karen Blixen) şi care au contribuit la creşterea culturală mondială.

Relaţii bilaterale 

I. Scurt istoric al relaţiilor diplomatice bilaterale

Relaţiile diplomatice dintre România şi Danemarca au fost stabilite la 13 aprilie 1917, când ambasadorul român cu reşedinţa la Stockholm a fost acreditat şi în Danemarca.

În anul 1934, au fost deschise, pe bază de reciprocitate, primele oficii diplomatice în capitalele celor două ţări, iar în anul 1940, relaţiile au fost întrerupte odată cu ocuparea Danemarcei de către Germania nazistă, fiind restabilite în 1946 şi ridicate la rang de ambasadă la 16 ianuarie 1965.

II. Reprezentarea diplomatică

Ambasade:

Ambasada României în Regatul Danemarcei

Ambasada Regatului Danemarcei în România

III. Cooperarea bilaterală

Dialogul politico-diplomatic

Vizite la nivel de şef de stat:

în România: 1986, 2000, 2007
Notă:În anul 2007 a avut loc vizita în România a ASR Frederik, prinţul Moştenitor al Regatului Danemarcei (8-9 octombrie 2007), ocazionată de participarea la programul „Sibiu – Capitală Culturală Europeană – 2007”.

în Danemarca: 2004
Vizite la nivelul primilor miniştri:

în România: 2003, 2006
în Danemarca: 2002, 2004
Vizite la nivelul miniştrilor afacerilor externe:

în România: 1991, 1996, 1998, 2000, 2006-2007
în Danemarca: 1994, 1997, 1999, 2001 , 2002, 2006

Relaţiile economice

În conformitate cu noul statut al României, de membru al UE, între România şi Danemarca, relaţiile comerciale sunt complet liberalizate pentru comerţul cu bunuri.
La 30 septembrie 2009, volumul total al schimburilor comerciale româno-daneze a fost de 187,3 milioane euro (scădere de -18% faţă de aceeaşi perioadă în 2008), din care export 57,8 milioane euro (creştere de 6,3%) şi import 129,6 milioane euro (scădere de -25,5%). Soldul balanţei comerciale a fost negativ (-71,8 milioane euro).

Investiţiile directe

La 31 noiembrie 2009 erau înregistrate în România 620 societăţi comerciale cu participare daneză de capital, cu un volum total de investiţii de 106,79 milioane de euro (locul 20 în topul investitorilor străini).

Principalele domenii în care s-au făcut investiţii daneze de capital sunt: transporturi, industria alimentară, zootehnie, comerţ interior şi comerţ exterior.

Cooperarea sectorială

Relaţiile culturale şi tehnico-ştiinţifice. Relaţiile între România şi Regatul Danemarcei se desfăşoară în baza Acordului de cooperare culturală, educaţională şi ştiinţifică, semnat în 1967 şi a Programului de cooperare româno-daneză în domeniul educaţiei, ştiinţei şi culturii, semnat la Copenhaga, la 28 februarie 1997, prelungit până la semnarea unui nou program.

Administraţie şi Interne. Acord între Guvernul României şi Guvernul Regatului Danemarcei privind readmisia cetăţenilor proprii şi a străinilor, semnat la Bucureşti, la 25 februarie 1999, ratificat prin Legea nr. 66/2000. Începând cu data de 25 martie 2001, alături de celelalte ţări nordice, Regatul Danemarcei a devenit parte la cooperarea Schengen.

Apărare. Cooperarea militară se desfăşoară pe baza Memorandumului privind contactele în domeniul militar între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Regatul Danemarcei.

Mediu. În luna mai 2000, a fost semnat la Bucureşti, Acordul dintre Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului din România şi Ministerul Mediului si Energiei din Regatul Danemarcei privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului.

În 28 ianuarie 2003, a fost semnat la Copenhaga Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Danemarcei privind cooperarea pentru implementarea Protocolului de la Kyoto la UNFCCC.

Referitor la activităţile de întărire a capacităţii instituţionale în România, până în acest moment, Danemarca a susţinut din punct de vedere tehnic şi financiar o serie de activităţi în domeniul schimbărilor climatice precum:

Elaborarea Strategiei Naţionale privind schimbările climatice;
Elaborarea Planului naţional de acţiune al României privind schimbările climatice (2005 – 2007).
Agricultura. Prin Programul PHARE au început două proiecte de înfrăţire, care vor fi realizate de consorţii daneze în colaborare cu Cehia, respectiv Marea Britanie:

1. „Sprijin pentru înfiinţarea unei Reţele de Informaţii Contabile in Agricultura – RICA” (Danemarca + Cehia)

2. „Sprijin pentru stabilirea unui sistem de clasificare a carcaselor” (Danemarca + Marea Britanie)

Turism. Activităţile de promovare a României se desfăşoară prin Biroul de promovare turistică a României la Stockholm (Suedia), care gestionează întreaga piaţă turistică din Peninsula Scandinavă.

Operatori de chartere sunt Schreiber Tours (cursa Billund-Copenhaga-Târgu Mureş), Bravo Tours (cursa Billund-Constanţa), Apollo (cursa Copenhaga - Constanţa). Compania daneză Cimber Air efectuează săptămânal trei curse directe Copenhaga-Bucureşti.

Comunitatea românească din Regatul Danemarcei

Comunitatea românească din Regatul Danemarcei este formată din aproximativ 2.600 de persoane.

Asociaţii româneşti active: Asociaţia Danezo - Română din Aalborg – preşedinte Alisa Krogh, Uniunea Danezo-Română din Sønderborg - preşedinte Marinel Pătraşcu; Asociaţia de dans si cântec din Balcani „Crihalma” - preşedinte Lillian Apetri.

Accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă 

La 1 mai 2009, Danemarca a decis să acorde acces liber pe piaţa forţei de muncă locale pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, în condiţii similare celor acordate statelor care au aderat la UE în 2004.

domeniu: 
categorie: