150 de ani de la inaugurarea Grădinii Botanice din Bucureşti

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză“ aparţinând Universităţii din Bucureşti aniversează în acest an 150 de ani de activitate neîntreruptă, constantă şi conştientă dedicată conservării diversităţii vegetale. Înfiinţată în 1860, încă din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Grădina Botanică din Bucureşti este o instituţie de cultură, educaţie şi cercetare, implicată activ în procesul de conştientizare a relaţiei dintre om şi natură.

În contextul acestui moment aniversar, Romfilatelia, alături de Grădina Botanică din Bucureşti, introduce în circulaţie emisiunea filatelică aniversară „150 de ani de la inaugurarea Grădinii Botanice din Bucureşti (1860 – 2010)“. Această emisiune cuprinde 5 timbre care aduc în prim plan cele mai spectaculoase specii de plante îngrijite în Grădina Botanică la ora actuală. Astfel:
─ Pe timbrul cu valoare nominală de 1,60 lei este ilustrată Clivia miniata (Lindley) Regel sau Crinul iernii. Este o plantă erbacee, din Africa de Sud ce impresionează prin florile deosebite, portocaliu intens, roşu-oranj sau galben, ce apar de regulă la mijlocul iernii.
─ Pe timbrul cu valoare nominală de 2,10 lei este ilustrată Magnolia kobus DC. (magnolia), un arbore ornamental termofil din Japonia. Înfloreşte abundent primăvara devreme, înainte de înfrunzire, florile sale fiind albe şi depăşind 10 cm în diametru.
─ Pe timbrul cu valoare nominală de 2,40 lei este ilustrată Strelitzia juncea Link sau Pasărea paradisului, o plantă erbacee perenă, din Africa de Sud. Este înaltă (1-2 m), cu tulpini florifere lungi şi flori mari, spectaculoase, galbene sau portocalii. Înfloreşte din mai şi până în octombrie.
─ Pe timbrul cu valoare nominală de 3,00 lei este ilustrată Hepatica transsilvanica Fuss, sau popular Crucea voinicului. Este o plantă endemică, foarte rară ce creşte doar în Munţii Carpaţi, ea fiind declarată monument al naturii şi este ocrotită prin lege.
─ Pe timbrul cu valoare nominală de 3,10 lei este ilustrată Dicentra spectabilis (L.) Lemaire sau Cerceii doamnei. Această plantă erbacee, perenă, din estul Asiei, se cultivă în scop ornamental. Înfloreşte de primăvara devreme până la mijlocul verii.

Începând cu data de 23 iulie 2010, emisiunea filatelică aniversară „150 de ani de la inaugurarea Grădinii Botanice din Bucureşti (1860 – 2010)“ va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

domeniu: 
categorie: