152 de ani de la înfiinţarea statisticii oficiale în România

În urmă cu 152 de ani, la 12 Iulie 1859, promulgând Ordonanţa Domnească nr. 276, Alexandru Ioan Cuza a statuat înfiinţarea statisticii oficiale în România.

În acest fel, pe eşichierul celor mai importante instituţii publice ale ţării apărea cea care, de-a lungul anilor, a devenit  principalul furnizor de informaţii privind starea economică şi socială a ţării, pe baza cărora s-au edificat toate proiectele de dezvoltare care au condus România la condiţia de stat modern, membru cu drepturi plenare al Uniunii Europene. Recunoaşterea oficială a meritelor câştigate prin vreme de statisticieni în exemplara exercitare a profesiunii lor s-a concretizat, în 2002, prin instituirea, prin Hotărâre de Guvern, a “Zilei Statisticianului” iar, în 2009, prin conferirea, prin decret prezidenţial, a Ordinului Meritul Industrial şi Comercial în Grad de Mare Ofiţer.

În acest an, aflat sub semnul desfăşurării a două cercetări statistice de excepţională importanţă pentru România – Recensământul General Agricol, pentru care am publicat recent primele rezultate, şi Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, programat la sfârşitul lunii octombrie – sărbătorirea Zilei Statisticianului are loc împreună cu Ziua Mondială  a Populaţiei, celebrată, conform calendarului ONU, la 11 iulie.

Decizia de a reuni marcarea publică a celor două sărbători inclusiv printr-o conferinţă de presă comună a Institutului Naţional de Statistică şi a Fondului ONU pentru Populaţie în România, este determinată, dincolo de tradiţionala colaborare între cele două instituţii, de faptul că recensămintele de populaţie organizate în toate ţările Uniunii Europene 2011, se înscriu printre principalele priorităţile ale forului mondial în anul în care, după estimările ONU, populaţia lumii va depăşi pragul simbolic de 7 miliarde.

Ea este întărită, de asemenea, de faptul că proclamarea datei de 11 iulie, drept Ziua Mondială a Populaţiei este intrinsec legată de numele ţării noastre, prin aceea că hotărârea de a institui această sărbătoare dedicată întregii omeniri s-a luat pe tărâm românesc, în august 1974, cu ocazia Conferinţei Mondiale a Populaţiei care a avut loc la Bucureşti.

Care este ponderea populaţiei României în cele 7 miliarde de locuitori pe care îi va avea în curând Planeta Albastră? Ce loc ocupăm, ca ţară, între statele membre ale Uniunii Europene? Câţi dintre concetăţeni se află, temporar, la muncă în străinătate? Unde anume şi în ce condiţii? Care este structura pe vârste? Pe medii? Câţi bărbaţi şi câte femei? Multe alte asemenea întrebări îşi vor găsi răspunsurile la recensământul ale cărui pregătiri au intrat déjà în linie dreaptă.

Răspunsuri pe care toţi factorii de decizie, la nivel central şi local, toţi cercetătorii, societatea românească în ansamblul său, le aşteaptă cu legitimă nerăbdare şi care nu vor putea fi aflate fără cooperarea întregii populaţii a ţării, prin acceptarea dialogului cu recenzorii şi prin sinceritatea răspunsurilor date.

În acest demers, atât de important, prin rezultatele sale, nu doar pentru România ci pentru întreaga Comunitate europeană, aportul mass-media prin popularizarea acţiunii şi conştientizarea utilităţii sale poate fi considerabil, dacă nu chiar decisive.

Din acest punct de vedere, deşi campania corespunzătoare la nivel naţional va începe abia la 1 septembrie, urmând să dureze până la 31 octombrie, când se încheie culegerea pe teren a informaţiilor, acest comunicat constituie un prim semnal, al cărui mesaj Institutul National de Statistică şi celelalte instituţii implicate în organizarea recensământului, reunite prin reprezentanţii lor în cadrul Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011 speră să i se acorde cuvenita atenţie.

domeniu: 
categorie: