16 februarie: Ziua Naţională a Lituaniei

Lituania şi-a proclamat independenţa de stat faţă de imperiul Rus la 16 februarie 1918. Istoria prestatală a Lituaniei confirmă că primii oameni au venit în Lituania în mileniul 10 î.Hr. la sfârşitul ultimei ere glaciare, după retragerea gheţarilor. Conform istoricului Marija Gimbutas, ei veneau din două direcţii: dinspre Peninsula Jutland şi dinspre Polonia actuală. Aşa cum indică uneltele pe care le foloseau, ei au adus două culturi diferite. Aceştia erau vânători nomazi şi nu au format aşezări stabile. În mileniul 8, climatul a devenit mult mai cald şi a permis dezvoltarea pădurilor. Ritmul migraţiilor s-a redus pe măsură ce oamenii au început să folosească noile resurse oferite de încălzirea climatică.

Acum Lituania este ţară membră a Uniunii Europene, cu o economie de piaţă funcţională. Forma de guvernământ este republica parlamentară. Preşedintele Lituaniei este Valdas Adamkus, iar prim-ministru este Gediminas Kirkilas. Principalele autorităţi administrative sunt parlamentul guvernul şi prefecturile (în număr de 10). Sistemul judecătoresc se compune din Curtea Supremă de Justiţie, Curtea de Apel, tribunale regionale şi judecătorii locale. În sistemul jurisdicţional lituanian funcţionează, de asemenea, Curtea Administrativă, Curtea de Drept al Muncii şi Curtea de Drept Familial. Limba oficială este lituaniana. În sistemul administrativ se folosesc şi limbile rusă şi engleză. În regiunea Vilnius se poate comunica şi în limba polonă. Ziua naţională a Lituaniei este 16 februarie. Moneda naţională este Litas. Capitala ţării este Vilnius.

Graniţa de vest a ţării o constituie Marea Baltică. În nord se învecinează cu Letonia, în sud-est cu Belarus, în sud cu Polonia iar în sud-vest cu Rusia prin enclava sa Kaliningrad, obţinută în urma redefinirii multor graniţe în Europa la începutul perioadei numită Cortina de fier.

Peste 80% din populaţia Lituaniei este de etnie lituaniană şi vorbeşte lituaniană, înrudită cu limba letonă. Printre alţii aici locuiesc ruşi, polonezi şi bieloruşi.

Lituania este prima ţară care a reuşit ratificarea Constituţiei Uela 11 noiembrie 2004. La 29 octombrie, într-o ceremonie ţinută la Roma, liderii Uniunii au semnat Tratatul, instituind o Constitutie pentru Europa. Momentul a constituit doar un singur pas pe lungul drum al intrării în vigoare a acestui important document.

Performanţa a fost realizată deoarece ratificarea a fost făcută de parlamentul acestei ţări, neapelându-se la o consultare populară. 84 de parlamentari au votat în favoarea documentului, 4 s-au opus, înregistrându-se şi 3 abtineri. Ratificarea a fost făcută în ultima zi din mandatul actualului Seim (parlamentul lituanian).

Reijo Kemppinen, purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene Romano Prodi, a salutat cele întâmplate la Vilnius declarând că 'Este într-adevăr o dezvoltare foarte pozitivă'.

Fostul preşedinte francez Giscard d'Estaing, cel ce a condus lucrările Convenţiei Europene însărcinate cu redactarea textului tratatului constituţional, a trimis şi el un mesaj de felicitare lituanienilor în care le multumeşte pentru ratificare.

La 21 august 1924, a fost înfiinţată Legaţia Lituaniei în România, al cărei sediu era stabilit la Praga. La 26 august 1991, România recunoaşte oficial noul stat independent Republica Lituania. La 13 septembrie 1991 are loc restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Lituania, întrerupte în 1940 ca urmare a încorporării Lituaniei în URSS. Ambasada României la Vilnius a fost înfiinţată în anul 1992.

Reprezentare: Ambasadorul României la Vilnius este Gheorghe Tokay, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 10 ianuarie 2006. Însărcinatul cu afaceri al Lituaniei în România este domnul Vladimir Jarmolenko, din ianuarie 2006.

Relaţiile politice
Vizite la nivel de şef de stat au fost efectuate în Lituania în anii 1994, 2001, iar în România preşedintele Lituaniei a venit în anii 1993, 1999.

Vizite la nivelul miniştrilor de externe în Lituania – 1991, în România – 1993,1999.
Vizite la nivel parlamentar au fost efectuate în Lituania în anii 1995, 1998, 2000, 2003, iar în România în 1996,1998, 1999, 2005

Investiţii lituaniene în România
La 31 octombrie 2005 în România erau înregistrate 19 societăţi mixte cu un capital investit de 312.000 dolari SUA. (locul 92). Numărul acestora crescuse la 26, la data de 31 martie 2006.

domeniu: 
categorie: