18 Septembrie - Ziua Naţională a Republicii Chile

Chile este o republică situată în America de Sud (America Latină), având graniţe comune cu Peru la nord, Bolivia la nord-est şi cu Argentina la sud. Este cuprinsă între 17º29'57'S şi 56º32'S latitudine sudică. Capitala statului se află la Santiago (oficial in spaniolă, Santiago de Chile), cel mai mare oraş. El este situat în Valea Centrală a ţării, iar din punct de vedere administrativ face parte din Regiunea Metropolitană Santiago.

Deşi Santiago este capitala, Congresul Naţional îşi ţine şedinţele în Valparaiso. Chile este întinsă pe o suprafaţă de 4.200 kilometri de la Nord la Sud şi de la Est la Vest cu o medie de doar 175 km. În Chile se află cel mai secetos deşert din lume, Atacama.

 

În prezent, Chile este una dintre naţiunile din America de Sud fiind foarte stabilă şi prosperă. Ţara conduce printre naţiunile din America Latină în dezvoltarea umană, competitivitate, calitatea vieţii, stabilitatea politică, globalizare, libertatea economică, percepţia scăzută a corupţiei şi ratele relativ scăzute ale nivelului de sărăcie materială. De asemenea, ocupă o poziţie fruntaşă in libertatea presei şi a dezvoltării democratice. Cu toate acestea, ea are o inegalitate a veniturilor, măsurată prin indicele Gini.

Primele urme ale populării actualelor teritorii chiliene datează din perioada perioada Pleistocenului aprox 35.000 î.e.n. pentru situl preistoric Monte Verde I şi 15.000 pentru situl Monte Verde II (sfârşitul Pleistocenului şi începutul Holocenului). Aceasta ne-o demonstrează diverse studii. Teritoriul actual al statului Chile a fost locuit de către aborigeni, iar o parte dintre aceştia au trecut Munţii Anzi deplasându-se până în Argentina de astăzi. În Insula Paştelui au locuit şi polinezieni.

18 septembrie 1810, un gurp de creoli, profitând de invaziile napoleoniene în Spania, au constituit o juntă, pentru a iniţia un proces de autodeterminare.

Astfel a început o perioadă istorică cunoscută sub denumirea Vechea Patrie, care a durat până la dezastrul de la Rancagua în 1814, când regaliştii au preluat controlui teritoriului. Soldaţii independentiştii s-au refugiat în număr de 6514, la Mendoza, şi acolo unindu-se cu trupele provinciei Argentina în număr de 2600 soldaţi, au format armata Anzilor. Aceasta din urmă a eliberat Chile în bătălia de la Chacabuco, pe 12 februarie 1817. Anul următor, independenţa e declarată, şi ţara e plasată sub autoritatea lui Bernardo O’Higgins, care preia titlul de Comandant Suprem. [6]. Reformele sale însă nemulţumesc aristocraţia, şi este nevoit să abdice în 1823. Următorii 10 ani Chile e supusă unei serii de reforme menite să organizeze ţara. După o serie de victorii a conservatorilor, în 1829 începe o perioadă de stabilitate. Datorită constituţiei din 1833 ministrul Diego Portales devine principalul arhitect al organizării teritoriale.

Treptat, ţara începe să-şi extindă influenţa atât în nord, cât şi în sud. Economia sa dezvoltat, odată cu decoperirea zăcămintelor minerale în Chañarcillo, şi creşterii schimburilor comerciale realizate în portul Valparaiso. Această sursă de prosperitate a produs un conflict cu Peru, pentru supremaţia maritimă la oceanul Pacific. Formarea confederaţiei între Peru şi Bolivia, a fost considerată o ameninţare asupra stabilităţii statului Chilean. Astfel, în 1839 Portales declară război confederaţiei, care se termină cu victoria de la Yungay în 1839, şi dizolvarea alianţei. În acelaşi timp se extinde în teritoriile sudice ale araucanilor, populând coloniile Llanquihue, Osorno, Valdivia cu etnici Germani. Regiunea Magellan a fost incorporată în 1843 cu etnici Croaţi, şi zona Antofagasta a devenit populată.

După 30 ani (1831-1861) de guvernare conservatoare, balanţa politică a înclinat spre liberali (stânga politică, în accepţie anglofonă). În acest timp creşterea economică a fost foarte puternică, datorită exloatărilor de salpetru, în regiunea Antofagasta. Aceaste resurse au provocat gelozia bolivină, care a revendicat posesiunea teritoriului. Chiar cu semnarea a mai multor tratate, părţile nu au găsit o soluţie. Astfel pe 14 februarie 1879, Chile ocupă portul Antofagasta, declarând război Boliviei. Pe 5 aprilie 1879 are loc bătălia navală de la Iquique.

Peru care a semnat, în secret, un pact cu Bolivia, pentru ajutor în caz de război cu Chile. Astfel începe războiul Pacificului, care se va termina cu victoria Chileană, şi ocuparea zonei Antofagasta şi regiunilor peruane, Tarapacá, Arica şi Tacna. Chile a avut şi cu Argentina, probleme similare, cedând o mare parte din Patagonia şi Puna de Atacama. Acest conflict sa terminat cu războiul de la Arauco, cu pacificarea, Araucaniei în 1881. În 1888 a fost întegrată şi insula Rapa Nui, mai bine cunoscută civilizaţiei vestice ca insula Paştelui.

În 1891 conflictul politic între preşedintele şi Congres, degenerează în război civil. În consecinţa victoriei Congresului, este declarată republica parlamentară.

Republica Chile este un stat unitar, democratic cu caracter prezidenţial. Diverse instituţii autonome participă în viaţa politică a statului, conform unei scheme constituţionale, fiecare din ele având anumite obligaţii, responsabilităţi, competenţe între diferite organisme statale. Ţara este condusă conform Constituţiei Politice a Republicii Chile, aprobată pe 11 septembrie 1980. Ramura executivă, respectiv Guvernul şi Administraţia Publică este condusă de către Preşedintele ţări care este atât şeful statului dar şi al Guvernului. Din martie 2006, această poziţie este deţinută de Michelle Bachelet Jeria, care este membru de partid de orientare socialistă, membru al Coaliţiei pentru Democraţie. Conform Constituţiei, preşedintele se află în funcţie pentru o perioada de patru ani, fără a putea fi reales din nou pentru un al doilea mandat. Preşedintele ţării numeşte miniştri, iar guvernele provincilor chiliene sunt conduse de către guvernatori.

Cu un trecut economic dezastruos, cunoscând multiple dictaturi, Chile a devenit modelul economic al regiunii, reuşind în ultimii 15 ani să reducă de două ori nivelul sărăciei. În ultimii 24 ani PIB-ul a crescut cu 5,2%, şi chiar de 8,3% între 1990 - 1997. Sistemul economic chilean e unul liberalist, implementat de dictatorul Pinochet, cu ajutorul Chicago Boys. Datorită noului model, ţara a cunoscut o miraculoasă revigorare economică. Numeroasele reforme, în principal privatizarea marelor interprinderi de stat (cupru, aviaţie, educaţie) au contribuit decisiv. În zilele noastre Chile posedă o piaţă liberă, deschisă lumii întregi. Profilul economic e caracterizat de importul şi exportul de materii prime. În 2005 exporturile au depăşit 39,5 miliarde USD şi contunuă să crească. Principalii clienţi, în ordinea importanţei sunt Uniunea Europeană, Statele Unite, Coreea de Sud, acordul P4 cu China. Chile e membru APEC (Tratatul Ţărilor Pacificului), membru asociat MERCOSUR (Tratat de liber schimb al ţărilor din America de sud). Moneda naţională este peso chilian ($). Turismul reprezintă o activitate economică foarte importantă în Chile, iar în anul 2005 acest sector a generat 1500 miliarde de dolari şi echivalentul a 1,33% din PIB. În Chile sosesc în fiecare an aproximativ 2.500.000 de străini din care cea mai mare parte provin din ţările vecine dar şi din Europa (414.000 în 2007). Cele mai importante atracţii turistice sunt : San Pedro de Atacama în partea de nord fiind apreciat de turiştii străini pentru arhitectura incaşa, Lacul Higland, Valea Lunii, Munţii Anzi cu staţiunile de sporturi de iarnă, şi staţiunile de pe litoralul de la Oceanul Pacific. Insula Paştelui reprezintă un important punct de atracţie pentru străini.

Relaţii bilaterale România - Chile
Relaţiile diplomatice

România şi Republica Chile au stabilit relaţii diplomatice, la nivel de legaţie, la 5 februarie 1925. Întrerupte în 1943 de către partea chiliană, relaţiile diplomatice au fost restabilite, la nivel de ambasadă, în anul 1965.

Ambasada României la Santiago de Chile este condusă de ambasador Valentin Florea (din octombrie 2006).

Ambasada Republicii Chile la Bucureşti este condusă de ambasador Carlos Guillermo Parker Almonacid (din iulie 2006).

Relaţiile politice

Vizite la nivel înalt:

1-3 august 1993, preşedintele României a efectuat o vizită oficială în Chile;
10-11 septembrie 2004, preşedintele Republicii Chile a efectuat o vizită oficială în România;
Vizite pe linie parlamentară:

16-18 martie 1995, preşedintele Camerei Deputaţilor a efectuat o vizită oficială în Chile;
ianuarie 2000, vizita de documentare în Chile a unei delegaţii parlamentare române;
iunie 2002, preşedintele Senatului Republicii Chile a efectuat o vizită în România;
8-11 mai 2003, preşedintele Senatului României a efectuat o vizită oficială în Chile;
iulie 2007, preşedintele Camerei Deputaţilor a efectuat o vizită în Chile.
Vizite la nivelul primilor miniştri:

4-7 martie 1991, primul ministru al României a efectuat o vizită oficială în Chile.
Vizite la nivelul miniştrilor afacerilor externe:

3-4 iulie 1995, ministrul chilian de externe s-a aflat în vizită oficială în România;
19-21 noiembrie 1998, ministrul român al afacerilor externe a făcut o vizită oficială în Chile.
Consultări la nivelul ministerelor de afaceri externe

6-7 septembrie 2005 - au avut loc la Bucureşti, consultări între ministerele de externe ale celor două ţări, la nivel de secretar de stat, cu ocazia vizitei domnului Cristián Barros Melet, ministru adjunct de externe.
Domnul secretar de stat Ferdinand Nagy a reprezentat România la festivităţile de investire a noului preşedinte al Republicii Chile, doamna Michelle Bachelet Jeria.

Principalele obiective de cooperare economică:

Din 1970 a funcţionat în Chile societatea mixtă de exploatare şi concentrare de minereuri neferoase COEMIN Ltda., cu participarea iniţiala a ICE Geomin. După 1990 cedarea cotei de participare a părţii române in societatea COEMIN Ltda., a condus la stabilirea, între cei doi parteneri, a unor modalităţi de extindere şi diversificare a activităţii în domeniul miner.

În domeniul construcţiilor de maşini:

carosarea în Chile de autobuze urbane şi interurbane folosind autoşasiuri de fabricaţie românească;
fabricarea în comun de componente de precizie pentru electrovalve, pompe şi distribuitoare hidraulice.

Cadrul juridic

Acorduri comerciale/economice:

Acord comercial între Guvernul României şi Guvernul Republicii Chile, semnat la Santiago de Chile la 6 martie 1991, cu valabilitatea nelimitată, intrat în vigoare la 9 iunie 1992;
Acord de cooperare economică între Guvernul României şi Guvernul Republicii Chile, semnat la Santiago de Chile, la 6 martie 1991, cu valabilitate nelimitată, intrat în vigoare la 2 august 1993;
Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Chile asupra promovării şi protejării reciproce a investiţiilor, semnat în iulie 1995, intrat în vigoare la 27 iulie 1997;
Acord de eliminare a vizelor, semnat la 12 septembrie 2004 şi intrat în vigoare la 15 februarie 2005;
Acord privind cooperarea în domeniul prevenirii şi combaterii consumului ilegal şi a traficului ilicit de stupefiante şi substanţe psihotrope, semnat la 11 octombrie 2004, ratificat în 2005.
Relaţiile culturale

Acord de cooperare culturală între Guvernul României şi Guvernul Republicii Chile, semnat la Santiago de Chile, la 28 octombrie 1968, valabilitate nelimitată, intrat în vigoare la 20 martie 1970.
Relaţiile în domeniul tehnico-ştiinţific

Acord de cooperare tehnică, ştiinţifică şi tehnologică, semnat la Santiago de Chile la 20 noiembrie 1998, urmează a fi ratificat de Parlamentele celor două ţări.
Regimul membrilor de familie ai misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare

Acord referitor la posibilitatea de angajare în activităţi remunerate, pe bază de reciprocitate, a membrilor de familie ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare (2000).
Regimul vizelor

Acord privind desfiinţarea vizelor pentru paşapoarte diplomatice, oficiale şi speciale chiliene şi pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu româneşti, semnat în iulie 1995, intrat în vigoare în octombrie 1997;
Acord pentru eliminarea vizelor, semnat la 12 septembrie 2004 şi intrat în vigoare la 15 februarie 2005. 

Ambasadorul României în Chile este Valentin Florea.


Ambasadorul Republicii Chile în România este Maria Eliana Cuevas Bernales.

domeniu: 
categorie: