22 Septembrie - Ziua Naţională a Republicii Bulgaria

Bulgaria, oficial Republica Bulgaria este o ţară europeană situată în Peninsula Balcanică. Se învecinează cu România la nord (în cea mai mare parte de-a lungul Dunării), Serbia şi Republica Macedonia la vest şi Grecia şi Turcia la sud. La est, teritoriul ţării este delimitat de Marea Neagră.

Primele regate bulgare pe pământ european s-au format în Evul Mediu timpuriu, în secolul VII. Toate entităţile politice bulgare care au apărut mai târziu, au continuat tradiţiile Primului Imperiu Bulgar (632/681—1018), care în cursul existenţei sale a acoperit cea mai mare parte a Balcanilor furnizând alfabetul, literatura şi cultura sa între popoarele Europei de Est.

 

Câteva secole mai târziu, în urma declinului celui de Al Doilea Imperiu Bulgar (1185—1396/1422), ţara bulgarilor a intrat sub controlul otoman pentru o perioadă de aproape cinci sute de ani. Războiul ruso-otoman (1877-1878) a permis Bulgariei să se restabilească ca o monarhie constituţională. Semnarea tratatului de la San Stefano marchează renaşterea statului bulgar. Bulgaria şi-a declarat independenţa faţă de Turcia Otomană în 1908, imediat după Revoluţia Junilor Turci. După Al Doilea Război Mondial, Bulgaria a devenit un stat comunist într-o zonă de influenţă a Uniunii Sovietice. Todor Jivkov a dominat statul din punct de vedere politic pentru treizeci şi trei ani (perioadă între 1956 şi 1989). În 1990, după Toamna Popoarelor, Bulgaria a devenit o republică democrată capitalistă.

Acum, Bulgaria este o democraţie parlamentară organizată ca republică constituţională unitară. S-a integrat în Uniunea Europeană în 2007, iar în NATO în 2004. Are o populaţie de aproximativ 7,6 milioane de locuitori.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Bulgaria a intrat în sfera de influenţă a URSS-ului, devenind Republică Populară în 1946 şi unul dintre cei mai credincioşi aliaţi ai URSS-ului. În anii 70', a început normalizarea relaţiilor cu Grecia, iar în anii 90', relaţiile cu Turcia. Republica Populară s-a sfârşit în 1989, când mai multe regimuri comuniste din estul Europei au decăzut. Liderul comunist Todor Jivkov a fost înlăturat de la putere în data de 10 noiembrie 1989.

Bulgaria a intrat în NATO pe 29 martie 2004, iar de la 1 Ianuarie 2007, este membră a Uniunii Europene.

Preşedintele Bulgariei, care este şeful de stat şi comandantul şef al armatei, este ales pentru un termen de cinci ani. Rolurile principale ale Preşedintelui sunt organizarea datelor pentru alegeri şi plebiscite, reprezentarea Bulgariei pe plan internaţional şi semnarea tratatelor internaţionale. Este de asemenea şeful Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională. Preşedintele are dreptul să blocheze legislaţia prin trimiterea legii înapoi la Parlament, deşi dacă o lege este votată a doua oară cu o majoritatea simplă, nu are drept de veto.

Bulgaria are un parlament unicameral, format din Adunarea Naţională, sau Narodno Sabranie. Adunarea Naţională are 240 de mebrii aleşi pentru termeni de patru ani. Partidele politice trebuie să primească minimum 4% din votul total naţional pentru a fi reprezentate în Parlament. Adunarea Naţională este responsabilă pentru formarea legilor, aprobarea bugetului de stat, organizarea datelor pentru alegerile prezidenţiale, selecţia primului ministru, declaraţii de război, trimiterea trupelor în angajamente internaţionale şi ratificarea tratatelor internaţionale

Economia Bulgariei s-a contractat dramatic după 1989 prin pierderea pieţei sovietice, de care economia bulgară era strâns legată. Nivelul de trai a scăzut cu 40%, dar se aşteaptă să atingă nivele pre-1990 până la finalul lui 2003.

În plus, sancţiunile ONU împotriva Iugoslaviei şi Irakului au continuat să ducă în declin economia bulgară. Primele semne de revenire au apărut în 1994, când PIB-ul a crescut şi inflaţia a scăzut. În 1996, totuşi, economia s-a prăbuşit datorită reformelor economice sărace şi un sistem bancar instabil. Din 1997 ţara s-a aflat pe traiectoria revenirii, prin creşterea PIB-ului la o rată de 4-5%, creşterea FDI, stabilitatea macroeconomică şi aderarea la UE stabilită pentru 2007.

Guvernul curent, ales în 2001, a pledat pentru menţinerea obiectivelor economice adoptate de predecesorul său în 1997. În ciuda faptului că prognozele economice pentru 2002 şi 2003 au prezis creştere continuă în economia bulgară, guvernul încă are de a face cu o rată a şomajului mare şi standarde scăzute de viaţă. Bulgaria, ca şi România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.

Bulgaria îşi acoperă până la 98% din necesarul de gaze naturale din importurile ruseşti[16].

Bulgaria consumă anual 3,2-3,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale şi importă 95-98% din această cantitate din Rusia.

Relaţii bilaterale România - Bulgaria
Scurt istoric al relaţiilor diplomatice bilaterale

Relaţiile diplomatice dintre România şi Bulgaria au fost stabilite în 1879, la nivel de Birou al reprezentantului diplomatic. Ulterior, reprezentarea diplomatică bilaterală a fost ridicată la nivel de consulate, consulate generale, legaţii, iar după 1944, de ambasade. În prezent, relaţiile dintre cele două ţări se desfăşoară în baza Tratatului de prietenie, colaborare şi bună vecinătate semnat la Sofia, la 27 februarie 1992.

În anul 2009, s-au împlinnit 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Bulgaria.

II. Reprezentarea diplomatică:

Ambasade:

Ambasada României în Bulgaria

Ambasada Bulgariei în România

Consulate onorifice:

Consulate onorifice ale României:
Burgas
III. Cooperarea bilaterală

Dialogul politico-diplomatic:

Vizite la nivel de şef de stat

în România: 1998, 2005
în Bulgaria: 1997, 2003
Vizite la nivelul primilor miniştri

în România: 1999, 2000, 2002, 2006
în Bulgaria: 1998, 2001, 2002, 2005, 2007
Vizite la nivelul miniştrilor de externe

în România: 2000, 2005
în Bulgaria: 1998, 2005
În ultimii 10 ani, comertul bilateral s-a caracterizat printr-o creştere constantă a volumului total al schimburilor comerciale bilaterale si printr-un sold pozitiv al balanţei comerciale; începand cu anul 2008, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale depăşeste valoare de 2 miliarde euro.

La 30.09.2009, volumul schimburilor comerciale româno-bulgare era de 1518,39 milioane euro, cu sold pozitiv pentru România (120 mil.)

Investiţii. La 30 noiembrie 2009 erau înregistrate în România 1124 societăţi comerciale, cu un capital investit de 17,188 mil. euro, Bulgaria ocupând, astfel, locul 43 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor. 

Investiţiile române în Bulgaria

Volumul total al investiţiilor româneşti în Bulgaria se cifra, în septembrie 2009, la peste 251,33 milioane euro.

Forme instituţionalizate de cooperare bilaterală 

Comisia mixtă interguvernamentală româno-bulgară de colaborare economică şi tehnico – ştiinţifică.
Comisia mixtă româno-bulgară pentru construirea noului pod mixt peste fluviul Dunărea la Calafat-Vidin.
Comisia interguvernamentală româno-bulgară privind protecţia mediului înconjurător.
 Comitetul mixt româno-bulgar privind transportul internaţional rutier.
Comitetul mixt de cooperare transfrontaliera România-Bulgaria, în cadrul Programului PHARE.
Cooperarea transfrontalieră

Cooperarea în cadrul programelor cu finanţare europeană

Cele două ţări cooperează prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, care a fost lansat oficial la 15 februarie 2008, la Călăraşi. Bugetul total al Programului pentru perioada 2007-2013 este de 262.003.541 Euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) şi 44.179.784 Euro co-finanţare naţională.

Euroregiunea “Dunărea 21“
Documentele de înfiinţare a Asociaţiei de colaborare transfrontalieră Dunărea 21 au fost semnate la 18 ianuarie 2002, la Vidin, de către primarii oraşelor Calafat, Vidin şi Zaicear.

Parteneri: România:oraşul Calafat, comunele Poiana Mare, Desa, Cetate şi Ciupercenii Noi; Bulgaria: oraşul Vidin şi localităţile Rujniti, Macriş, Belogradcic, Lom, Kula, Dimovo şi Novo Selo

Euroregiunea “Giurgiu - Ruse”

A fost înfiinţată prin Convenţia semnată de primarii municipiilor Giurgiu şi Ruse la data de 23 aprilie 2001, la Giurgiu.

Parteneri: Primăria Giurgiu, Primăria Ruse şi organizaţia neguvernamentală Agenţia Municipală Energetică din Ruse, populaţia aferentă fiind de 270.000 locuitori.

Euroregiunea are un secretariat comun şi o comisie ecologică şi de sănătate care se întruneşte trimestrial şi care analizează probleme legate de protecţia mediului, sănătate publică şi a animalelor, propunând soluţiile convenite administraţiilor locale ale celor două municipii.

Euroregiunea “Dunărea de Sud”. Creată în august 2001.

Parteneri: România:Alexandria, Turnu Măgurele, Roşiorii de Vede şi Zimnicea (judeţul Teleorman), Bulgaria: Asociaţia Evroregion Dunav Jug”. Euroregiunea are centrul la Sviştov (Bulgaria).

Euroregiunea “Danubius”. Creată în 2002. Cuprinde judeţul Ruse şi judeţul Giurgiu.

Euroregiunea „Dunărea de Mijloc - Porţile de Fier”

Ca urmare a unei iniţiative comune a consiliilor judeţene respective din România, Bulgaria şi Serbia, la 6 octombrie 2005, la Vidin, au fost semnate Acordul de Asociere şi Statutul Euroregiunii „Dunărea de Mijloc –Porţile de Fier”.

Parteneri: România: judeţul Mehedinţi; Bulgaria: Vidin.

Euroregiunea „Dunărea Inferioară”

La 15 noiembrie 2001, la Călăraşi, s-a semnat Acordul privind crearea Euroregiunii „Dunărea Inferioară”.

Parteneri: România: judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa; Bulgaria: Silistra şi Dobric.

Cooperarea Internaţională

România şi Bulgaria cooperează în cadrul UE, NATO, ONU, Consiliului Europei, OSCE, OCEMN, SELEC, SEECP, RCC.

Comunitatea românească din Bulgaria

La recensământul din 2001 au fost înregistraţi în Bulgaria 10556 de aromâni şi 1088 de români.
Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria “AVE” (UERB)
Comunitatea Românilor din Bulgaria (CRB)
Asociaţia Vlahilor din Bulgaria (AVB) 

Singura instituţie integrată în circuitul naţional de învăţământ în care se predă limba română este Liceul “Mihai Eminescu” din Sofia.

Accesul forţei de muncă din România pe piaţa muncii din Bulgaria

Accesul forţei de muncă din România pe piaţa muncii din Bulgaria este liber.

Ambasadorul României în Bulgaria este Anton Păcureţu.


Ambasadorul Bulgariei în România este Valentin Radomirski.

domeniu: 
categorie: