224 de ani de la prima abolire din istorie a pedepsei cu moartea

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat seara trecută la ceremonia de comemorare a 224 de ani de la prima abolire din istorie a pedepsei cu moartea.

Cu aceasta ocazie, Primarul General impreuna cu Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Excelenta Sa, Mario Cospito, au anuntat public adeziunea Municipiului Bucuresti la Campania Mondiala a comunitatii Sant'Egidio " Orase pentru Viata-Orase impotriva pedepsei cu moartea", aderare realizata prin HCGMB nr. 72 din 10 mai 2010.

„In aceasta seara, prin sustinerea Campaniei "Orase pentru Viata-Orase impotriva pedepsei cu moartea", Bucurestiul devine pe deplin o capitala europeana. Caci nu exista justitie fara viata! (...) Astazi, o spun cu mandrie, Bucurestiul este unul dintre aceste orase: Bucurestiul este un oras pentru viata ce se uneste marelui cor care spune in intreaga lume NU pedepsei cu moartea(...) !”, a declarat Primarul General.  

La randul sau, Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Excelenta Sa, Mario Cospito, a salutat demersul Primarului General de a alatura Bucurestiul Campaniei " Orase pentru Viata-Orase impotriva pedepsei cu moartea":

„Constitutia Italiei, prin articolul 27, stabileste ca pedeapsa cu moartea nu este permisa si pe aceasta baza, tara noastra si-a construit identitatea nationala. Sunt bucuros ca si Bucurestiul, gratie Primarului General, Sorin Oprescu, s-a alaturat altor capitale care sustin Campania " Orase pentru Viata-Orase impotriva pedepsei cu moartea"”, a completat Excelenta Sa, Mario Cospito.

Asa cum, in intreaga lume, pe 30 noiembrie, orasele pacii din 83 de tari, ilumineaza un monument simbol pentru a-si declara adeziunea la initiativa impotriva pedepsei capitale, in aceasta seara, Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu”, un loc cu o semnificatie importanta in istoria recenta a Romaniei, a fost si ea iluminata simbolic.

Tot din aceasta seara, Bucurestiul a devenit semnatar al Apelului pentru suspendarea mondiala a pedepsei capitale. Astfel, bucurestenii au fost invitati sa se alature milioanelor de oameni din intreaga lume care au semnat  pana acum Apelul si au decis astfel sa spuna NU pedepsei cu moartea!

Actiunea „Orase pentru Viata, Orase impotriva Pedepsei cu Moartea”  este initiată de Comunitatea Sant’Egidio si este sustinuta de principalele asociatii internationale pentru drepturile omului, unite in Coalitia Internationala Impotriva Pedepsei cu Moartea (intre care Amnesty International, Ensemble contre la Peine de Mort, International Penal Reform, FIACAT).
In Romania, au fost stranse cateva mii de semnaturi impotriva pedepsei cu moartea, incepând cu 1998, care s-au adaugat celor peste 5 milioane si jumatate, cate au fost stranse pana la aceasta ora in toata lumea.

In acest moment, pedeapsa capitala este abolita definitiv sau in practica in 141 de state. 56 de state si teritorii inca mai folosesc pedeapsa cu moartea, dar numarul executiilor scade de la an la an. In Romania, pedeapsa cu moartea a fost abolita in 1989, in urma caderii regimului Ceausescu.

domeniu: 
categorie: