25 Mai - Ziua Naţională a Argentinei

Argentina este o republică federală. Se învecinează la nord cu Bolivia şi Paraguay; la est cu Brazilia, Uruguay şi Oceanul Atlantic; la sud cu Oceanul Atlantic şi Chile; la vest cu Chile.

Ţara ocupă cea mai mare parte în sudul Americii de Sud şi are forma unui triunghi cu baza la nord şi vârful la Punta Dungeness, extremitatea sudică a continentului. Lungimea teritoriului, de la nord la sud, este de aproximativ 3330 km iar lăţimea maximă este de aproximativ 1384 km. Argentina include şi Ţara de Foc, care cuprinde jumătatea estică a Insulei Mari a Ţării de Foc şi numeroase insule vecine (ca de exemplu Isla de los Estados. Suprafaţa ţării este de 2 780 400 km2; este ca mărime a doua ţară sud-americană (după Brazilia). Împreună cu Insulele Falkland şi celelalte insule din sudul Atlanticului are o suprafaţă totală de 2 808 602 400 km2. Coastele argentiniene au o lungime de 4990 km. Capitala este la Buenos Aires, cel mai mare oraş argentinian.

Argentina este formată din 23 de provincii, un district federal care cuprinde zona oraşului Buenos Aires şi câteva suburbii, un sector argentinian în Antartica şi câteva insule în Oceanul Atlantic.

Cel mai mare oraş este capitala Buenos Aires cu o populaţie de aproximativ de 12.000.000 locuitori. Alte oraşe importante sunt Cordoba, La Plata, Mar de Plata, oraşul-port Rosario şi Mendoza, un important centru agricol. Conform Constituţiei din 1853, Argentina este o republică federală condusă de un preşedinte asistat de un consiliu de miniştri. Puterea legislativă este formată de un congres naţional constituit din Senat şi Camera Deputaţilor.

Regiunea cunoscută astăzi ca Argentina era relativ puţin populată înainte de venirea coloniştilor europeni. Spania a fondat aici în 1580 o colonie permanentă, care va deveni peste secole oraşul Buenos Aires, iar în 1776 era singurul stăpân al celei mai mari părţi a teritoriului. Abia pe 9 Iulie 1816 Argentina îşi va declara independenţa, ceea ce a dus la conflicte între grupări, până în 1853, când s-a realizat unificarea naţională şi a fost promulgată Constituţia.

Investiţiile străine şi mai ales imigrarea din Europa a ajutat la introducerea şi folosirea unor tehnici şi procedee moderne în agricultură, ceea ce a făcut ca la sfârşitul secolului XIX Argentina să fie deja o putere economică mondială. Începând din 1880 "Cucerirea deşertului" a dus la exterminarea sau cucerirea ultimelor triburi de aborigeni din Patagonia. Între 1880 şi 1930 Argentina se număra printre cele mai bogate zece ţări din lume. Conservatorii au dominat viaţa politică a ţării până în 1916, când rivalii tradiţionali, radicalii, au preluat conducerea. În 1930, în urma unei lovituri militare conservatorii au revenit la putere pentru următorul deceniu. Din 1946 funcţia de preşedinte a fost ocupată de Juan Domingo Peron, care a pus accent pe forţa clasei muncitoare şi a acordat o deosebită atenţie sindicatelor. În 1955 a fost îndepărtat de la putere de Revolucion Libertadora. Între 1950 - 1960 Argentina a fost guvernată succesiv de guverne militare şi civile, dar când forţele militare nu au reuşit să revigoreze economia şi să înfrângă grupările teroriste, Peron a avut cale deschisa pentru a reveni. În 1973 acesta a devenit din nou preşedinte, iar cea de a treia soţie a sa, Maria Estela Isabel Martinez de Peron, ocupa funcţia de vice-preşedinte.

În această perioadă actele teroriste comise de extremiştii de dreapta şi de stânga s-au înmulţit, cu o asemenea frecvenţă şi violenţă încât existenţa Argentinei ca stat era în pericol.

Peron a murit în 1974, iar soţia sa a devenit pentru scurt timp preşedinte, fiind îndepărtată de la putere de o lovitură de stat militară, în 1976. Criza economică corupţia, încălcarea drepturilor omului şi în special înfrângerea in Razboiul Falklands, în 1982, au discreditat definitiv regimul militar, iar Argentina a revenit la un regim democratic în 1983.

Primele contacte oficiale au avut loc în 20 aprilie 1880. Relaţiile diplomatice au fost stabilite în data de 24 aprilie 1931, la nivel de legaţie. În data de 4 februarie 1944 relaţiile au fost întrerupte, fiind reluate, la acelaşi nivel, la 1 octombrie 1946. La 29 martie 1964, relaţiile diplomatice au fost ridicate la rang de ambasadă.

În prezent, relaţiile bilaterale sunt caracterizate de o intensificare a contactelor politice şi sectoriale, precum vizita la Bucureşti a vice-ministrului argentinian pentru relaţii externe, comerţ internaţional şi culte (8 aprilie 2010), vizita ministrului român al afacerilor externe la Buenos Aires (25 – 27 mai 2010), desfăşurarea celei de a IV reuniuni a Comisiei Mixte (Bucureşti, 22 iunie 2009) etc.

Reprezentare diplomatică

Ambasada României în Republica Argentina. Ambasadorul României în Republica Argentina este domnul Ion Vîlcu (data acreditării: 25 septembrie 2007).

http://www.rumania.org.ar 
Ambasada Republicii Argentina în România. Ambasadorul Republicii Argentina în România este domnul Claudio Perez Paladino (5 mai 2009)

Consulate onorifice:

România are un consulat onorific în oraşul Mendoza (provincia Mendoza)

Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

În anul 2009, comparativ cu 2008, valoarea totală a schimburilor comerciale dintre România şi Republica Argentina a înregistrat o scădere de 65,19%, de la 162,33 milioane dolari SUA la 56,50 milioane dolari SUA. Exporturile au înregistrat o scădere de 76,26% (de la 40,18 milioane dolari SUA la 9,54 milioane dolari SUA), iar importurile s-au micşorat cu 61,55% (de la 122,14 milioane dolari SUA la 46,96 milioane dolari SUA). Ca urmare a evoluţiei exporturilor şi importurilor, balanţa comercială a înregistrat un sold negativ în valoare de 37,42 milioane dolari SUA.

În ceea ce priveşte structura schimburilor de mărfuri, exporturile româneşti în Republica Argentina sunt formate din produse industrializate, predominând: îngrăşăminte minerale sau chimice azotate, anvelope, fire metalizate, încălţăminte din piele, table şi benzi din aluminiu, pompe injecţie, maşini şi echipamente pentru pescuit, rulmenţi, motoare şi generatoare electrice.

Importurile din Republica Argentina sunt alcătuite din materii prime şi semiproduse, în principal: turtele de soia, carne de pasare, peşte congelat, citrice, porumb, seminţe de floarea soarelui, dulceţuri, fructe conservate, tutun brut, cleiuri şi adezivi şi semifabricate din fier.

Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

Acord de cooperare în domeniile culturii şi educaţiei între România şi Republica Argentina, semnat la Bucureşti în data de 24 octombrie 1999 şi intrat în vigoare la 18 martie 2002, cu o durată a valabilităţii de cinci ani, cu prelungire automată pe noi perioade de câte 5 ani.

- Ambasada României în Republica Argentina
Ambasador: Dl. Ion VÎLCU

- Consulatul onorific al României - Mendoza
Consul onorific:  Dl. Octavio Viorel Chirca (1998)

- Ambasada Republicii Argentina în România
Ambasador: E.S. Dl. Claudio Perez PALADINO

domeniu: 
categorie: