27 octombrie - Ziua Naţională a Turkmenistanului

Turkmenistanul - stat cunoscut şi sub denumirile de Turkmenia sau Turkmania - este situat în Asia Centrală, are o suprafaţă de 488,100 kilometri pătraţi şi o populaţie de 4.833.000 locuitori, potrivit recensământului realizat în 2005.

Înainte de 1991, Turkmenistanul a fost unul dintre statele care alcătuiau Uniunea Sovietică. Se învecinează cu statele: Afganistan, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan şi este delimitat la nord-vest de Marea Caspică. Este o ţară care deţine importante rezerve naturale, deşi suprafaţa este acoperită în mare parte de Deşertul Karakum(nisipurile negre).

Turkmenistanul este condus de una dintre cele mai autoritare şi represive dictaturi, în fruntea căreia se află preşedintele Saparmurat Niyazov. De asemenea, există un singur partid politic.
Teritoriul Turkenistantului a fost cucerit, de-a lungul timpului, de numeroase armate, în drumul lor spre teritorii prospere.

Astfel, Alexandru cel Mare a ocupat teritoriul în secolul al IV-lea î.e.n. pe drumul său spre India. 150 de ani mai târziu, Imperiul Prsan îşi stabilea capitala în "Nisa", un teritoriu localizat de arheologi în apropierea actualei capitale a Turkmenistanului - Ashgabat. În secolul al VII-lea e.n., arabii cuceresc regiunea aducând cu ei Islamul şi incorporând Turkmenul în cultura Orientului Mijlociu.

În această perioadă istorică se dezvoltă celebrul "Drum al mătăsii", ruta comercială cea mai importantă între Europa şi ASIA.

Mult mai târziu, în graba lor de a cuceri Asia Centrală, ruşii au întâmpinat o puternică rezistenţă din partea turkmenilor. Totuşi, în 1894, Rusia câştigă controlul asupra Turkmenistanului şi-l incorporează în imperiu.

Rivalitatea asupra teritoriului acestui stat între Imperiul Rus şi cel Anglo-Saxon a încetat abia în 1907, odată cu semnarea Convenţiei Anglo-Ruse. La câţiva ani după Revoluţia din octombrie 1917, Turkenistanul devine - în 1924 - cea de-a 15-a republică componentă a Uniunii Sovietice. Atunci se formează şi graniţele moderne ale statului.

Ca republică sovietică, Turkmenistanul a parcurs un lung proces de europenizare. Populaţia majoritar tribală turkmenă a fost încurajată să adopte stilul de viaţă şi îmbrăcăminte al vesticilor, dar şi alfabetul chirilic specific popoarelor slave.

Când Uniunea Sovietică s-a dizolvat, în 1991, Turkmenistanul a fost una dintre ultimele ţări din Uniune care şi-a proclamat independenţa. Politica sa s-a schimbat major după aceasta, Turkmenistanul devenind "prietenos" cu companiile străine şi înregistrând chiar relaţii tensionate cu Moscova.

Actualul preşedinte - Saparmurat Niyazov - care s-a autoproclamat "Turkmenbashi" - ceea ce înseamnă liderul absolut al etnicilor turkmeni - a devenit notoriu în Vest datorită exacerbatului cult al personalităţii pe care îl manifestă, dar şi din cauză măsurilor disproporţionate pe care le-a luat pentru a zdrobi orice formă de dizidenţă politică.

În prezent, circa 60% din populaţia ţării nu are un loc de muncă, iar 58% trăiesc sub limita sărăciei. Saparmurat Niyazov deţine practic controlul absolut al ţării şi nu tolerează nici un fel de opoziţie.

(sursa informaţiilor: Wikipedia)

domeniu: 
categorie: 
Autor: