3 martie 1878 - Ziua Naţională a Bulgariei

Bulgaria sărbătoreşte, la 3 martie 1878, eliberarea de sub dominaţia otomană. Bulgaria sau Republica Bulgaria este o ţară situată în partea sud-estică a Europei, în estul Balcanilor. Se învecinează cu Marea neagră la est, cu Grecia şi Turcia la sud, cu Serbia şi Macedonia la vest şi cu România la nord, pe fluviul Dunărea. Din  1 ianuarie 2007, Bulgaria este membru al Uniunii Europene. Bulgarii, un trib turcic din Asia centrală, au fost asimilaţi de popoarele slave situate pe actualul teritotiu al Bulgariei în secolul VII, urmând să se formeze primul stat bulgar. În secolele ce au urmat, Bulgaria s-a luptat cu Imperiul Bizantin spre a-şi afirma un loc în Balcani, dar la sfârşitul secolului XIV, ţara a fost cucerită de Imperiul Otoman.

 

Bulgaria şi-a recâştigat independenţa parţială în urma războiului ruso-româno-turc, 1877-1878, în formă de principat autonom, urmând să fie proclamată un regat complet independent în 1908. Între 1912 şi 1913 a fost implicată în Războaiele balcanice, o serie de conflicte cu vecinii săi, pe durata cărora Bulgaria a variat în mărime. În timpul Primului Război Mondial Bulgaria a participat alături de Puterile Centrale. Înfrângerea a dus la pierderea Traciei de vest. În cursul celui de-al doilea război mondial a participat alături de Puterile Axei, dar după intrarea sovieticilor în guvern, în 1944, s-a alăturat aliaţilor.

Bulgaria a intrat în sfera de influenţă sovietică după cel de-al doilea război mondial şi a devenit o republică populară în 1946. Dominaţia comunistă s-a încheiat în 1990, când în Bulgaria au avut loc alegeri multipartite.

Bulgaria a aderat la NATO în 2004 şi a aderat la Uniunea europeană în 2007, la 1 ianuarie.

Preşedintele Bulgariei, care este şeful de stat şi comandantul şef al armatei, este ales pentru un termen de cinci ani. Rolurile principale ale Preşedintelui sunt organizarea datelor pentru alegeri şi plebiscite, reprezentarea Bulgariei pe plan internaţional şi semnarea tratatelor internaţionale. Este deasemenea şeful Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională. Preşedintele are dreptul să blocheze legislaţia prin trimiterea legii înapoi la Parlament, deşi dacă o lege este votată a doua oară cu o majoritatea simplă, nu are drept de veto.

Bulgaria este o republică semi-prezidenţială ce funcţionează în baza Constituţiei adoptate de Marea Adunare Naţională în iulie 1991. Bulgaria are un parlament unicameral, format din Adunarea Naţională, sau Narodno Sabranie.

Adunarea Naţională are 240 de mebrii aleşi pentru termeni de patru ani. Partidele politice trebuie să primească minimum 4% din votul total naţional pentru a fi reprezentaţe în Parlament. Adunarea Naţională este responsabilă pentru formarea legilor, aprobarea bugetului de stat, organizarea datelor pentru alegerile prezindenţiale, selecţia primului ministru, declaraţii de război, trimiterea trupelor în angajamente internaţionale şi ratificarea tratatelor internaţionale.

Scurt istoric al relaţiilor diplomatice bilaterale
Relaţiile diplomatice dintre România şi Bulgaria au fost stabilite în 1879, la nivel de Birou al reprezentantului diplomatic. Ulterior, reprezentarea diplomatică bilaterală a fost ridicată la nivel de consulate, consulate generale, legaţii, iar după 1944, de ambasade.

În prezent, relaţiile dintre cele două ţări se desfăşoară în baza Tratatului de prietenie, colaborare şi bună vecinătate semnat la Sofia, la 27 februarie 1992.

În anul 2004 s-au aniversat 125 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Bulgaria. În România s-au întrprins vizite în 1998, 2005, iar în Bulgaria în 1997, 2003

Şeful Statului este Georgi Pârvanov din 2001, prim ministru  Sergei Stanishev din 2005, ministrul Afacerilor Externe este Ivailo Kalfin, iar preşedintele Parlamentului Georgi Pirinski.

Vizite la nivelul primilor miniştri s-au efectuat în România în anii 1999, 2000, 2002, 2006, iar în Bulgaria 1998, 2001, 2002, 2005

În România sunt înregistrate un număr de 608 societăţi mixte româno-bulgare, cu un capital total investit de 11.2 mil. dolari, cu o pondere de 0,07%, Bulgaria ocupând locul 42 în rândul investitorilor străini prezenţi în ţara noastră.

Investiţiile române în Bulgaria se ridică la circa 10 mil. dolari SUA, prin 36 de societăţi mixte şi reprezentanţe româneşti, din care 9 cu capital românesc 100%.

domeniu: 
categorie: