31 August - Ziua Naţională a Malaesiei

Malaesia este un stat situat in Asia de sud-est, cu o suprafata de 329.749 kmp. avand o poppulatie care numara aproximativ 19 milione de locuitori. Tara se invecineaza cu Thailnda la nord, Marea Chinei de Est la est, iar prin stramtoarea Malaca are frontiere maritime cu Indonezia si Singapore.

Malaesia se constitue din Malaezia de Vest, care este Malaesia peninsulara (1131.598 kmp.) si Malaesia de Est care contine Sarawakul (124.449 kmp.) si Sabahul (73.710 kmp.) pe insula Borneo.

 

Malaesia este o monarhie constitutionala cu un guvern numit de parlamentul federal. tara este o federatie compusa din 13 state (11 state sunt situate în Malaesia peninsulara, iar doua - Sabah si Sarawak - sunt situate pe insula Borneo) si un district federal care cuprinde capitala Kuala Lumpur, centrul administrativ Putrajaya si insula Labuan. Malaesia este o tara multietnica de 23 de milioane de locuitori, dintre care etnia malay (Bumiputra) este predominanta. Alte doua grupuri etnice importante sunt cele chinez si indian. Islamul este proclamat religie nationala. Limba de stat este Bahasa Melayu, a doua limba de larga circulatie fiind engleza.

In centrul peninsulei se intind munti cu depresiuni de ambele parti. Depresiunea estica este ingusta si impracticabila, iar cea vestica este mai lata si mai dezvoltata.

Cel mai inalt punct din malaezia de Vest este Gunong Tahan cu o inaltime de 2189 m, dar in Malaesia de Est sunt varfuri mai inalte, cel mai mare fiind Gunong Kinabalu de 4101 m.
Cea mai mare parte din Sabah si Sarawak este muntoasa, impadurita si nepopulata.
Padurile tropicale acopera o mare parte a tarii, exploatarea acestora fiind o importanta sursa de venituri.

Malaesia este una dintre tarile care a inteles foarte repede ca turismul reprezinta o adevarata mina de aur: in doar cativa ani, numarul de turisti s-a triplat, iar veniturile din acest domeniu au crescut, in doar 16 ani, de peste opt ori.

In Malaesia sunt nenumarate posibilitati de a petrece acolo un concediu si cu siguranta oricare turist ajuns acolo isi promite ca se va intoarce. Kuala Lumpur, capitala Malaesiei, este un amestec fascinant de zgarie nori, temple si constructii vechi, palmieri si vegetatie luxurianta, mall-uri in care te pierzi si in care iti poti petrece zile intregi. KL este un oras in care oricat de mult stai nu poti spune ca ai vazut totul. Emblema Malaesiei - turnurile Pentronas si Menaka KL (turnul de telecomunicatii) se vad de departe noaptea oferind un spectacol mirific.
Malaesia este urbanizata in proportir de 38%, dar exista mai multe orase importante, majoritatea de-a lungul depresiunilor de coasta: Kuala Lumpur, Ipoh (293.849 loc), Georgetown (248.241) si Jonore Bahani (246.395).

Ipoh s-a dezvoltat initial datorita industriei locale de exploatare a staniului, iar Jonore Bahani se afla intr-o regiune agricola bogata, aflat pe principala ruta spre Singapore.

Relaţiile politico-diplomatice

Între România şi Malaiezia au fost stabilite relaţii diplomatice, la nivel de ambasadă, la 22 martie 1969. La data de 15 decembrie 1976, a fost inaugurat noul sediu al ambasadei României la Kuala Lumpur. Sediul ambasadei Malaieziei în România a fost inaugurat în iunie 1982.

La nivel parlamentar
În aprilie 2003, o delegaţie parlamentară malaieziană, condusă de vicepreşedintele Senatului, a vizitat România.

Vizită oficială în România a delegaţiei Parlamentului malaiezian, condusă de YB Dato Ir. Wong Foon Meng, vicepreşedinte al Senatului (2-5 septembrie 2007).

În Parlamentul României există un Grup de prietenie cu Malaiezia.

La nivel guvernamental
În 2007, ministrul malaiezian însărcinat cu afaceri parlamentare, Dato Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, a efectuat o vizită în România.

Vizită de lucru a domnului YBhg Dato Seri Mohamed Khaled Nordin, ministru dezvoltării antreprenoriale şi cooperatiste (3-5 septembrie 2007).

Contacte pe linie MAE
În februarie 2002 şi ianuarie 2003, la Kuala Lumpur, au avut loc convorbiri la nivel de director general.

În iunie 2005, o echipă de experţi din MAE român s-a deplasat la Kuala Lumpur, pentru discutarea modalităţilor de compatibilizare a cadrului juridic bilateral cu prevederile acquis-ului comunitar.

Cadrul juridic

În urma consultărilor româno-malaieziene referitoare la armonizarea cadrului juridic bilateral cu acquis-ul comunitar, desfăşurate la Kuala Lumpur (28 iulie 2005), s-a ajuns la un acord, încheiat prin note verbale, pentru ieşirea din vigoare a Acordului comercial (semnat la 1 martie 1991), începând cu data aderării României la UE (partea malaieziană a anunţat prin notă verbală aprobarea acordului, la 11 noiembrie 2005). După ieşirea din vigoare, domeniul economic urmează să fie reglementat de prevederile Acordului de cooperare între CEE şi statele ASEAN, din 7 martie 1980, iar în plan bilateral de prevederile Acordului de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică, între România şi Malaiezia, semnat la 28 februarie 1991, intrat în vigoare la 5 iunie 2000 şi cu o valabilitate de 5 ani, cu prelungire automată pe perioade de câte un an.

Acorduri curente

Acord pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit , semnat la Kuala Lumpur, în noiembrie 1982, intrat în vigoare la 7 aprilie 1984 şi având o valabilitate nedeterminată;
Acord privind transporturile aeriene, semnat la Kuala Lumpur, în noiembrie 1982, intrat în vigoare la 15 octombrie 1983, durata valabilităţii fiind nedeterminată;
Acord maritim, semnat la Kuala Lumpur la 26 februarie 1991, intrat în vigoare la 6 septembrie 1991. Durata valabilităţii este de 5 ani, cu prelungire automată de câte 3 ani;
Acord privind garantarea reciprocă a plăţilor dintre Banca Naţională a României şi Banca Negara din Malaezia, semnat la Kuala Lumpur la 20 mai 1991. Are valabilitate nedeterminată, putând fi denunţat de oricare dintre părţi prin anunţarea în scris cu cel puţin 14 zile înainte de expirarea perioadei convenite iniţial între părţi. Partea română a propus suspendarea temporară a prevederilor documentului ţinând seama de schimbarea regimului valutar din România şi obligaţiile BNR asumate în raporturile cu FMI.
Acord privind promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti la 25 iunie 1996, intrat în vigoare la 8 mai 1997. Durata valabilităţii Acordului este de 10 ani, după care se va prelungi automat pe o perioadă nedeterminată; Amendat de Protocolul semnat la 29 aprilie 2005.
Acord privind renunţarea la taxele de viză pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, semnat la Kuala Lumpur la 4 aprilie 1985, intrat în vigoare la data semnării şi având o valabilitate nedeterminată;
Acord de colaborare culturală şi ştiinţifică semnat la Kuala Lumpur la 10 octombrie 1975, intrat în vigoare la 30 iulie 1976. Durata valabilităţii este nedeterminată;
Acord, prin schimb de note verbale, privind desfiinţarea parţială a obligativităţii vizelor, semnat la Kuala Lumpur la 7 decembrie 1998, intrat în vigoare la 26 iunie 1999. Durata valabilităţii Acordului este nedeterminată.

Relaţiile culturale, educaţionale şi ştiinţifice

Acordul de colaborare culturală şi ştiinţifică a fost semnat la Kuala Lumpur, la 10 octombrie 1975. În baza acestui Acord, între cele două ţări au avut loc unele acţiuni sporadice pe linie de cultură.

În ultimii ani, tineri malaiezieni au manifestat interes pentru studii universitare în România. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi fiind înscrişi cca. 60-70 de studenţi malaiezieni (se aşteaptă ca aproximativ alţi 200 de malaiezieni să sosească la studii). O delegaţiei a agenţiei guvernamentale malaeziene MARA, condusă de Dato Seri Mohamed Khaled Nordin, ministrul pentru afaceri şi cooperare pentru dezvoltare, a efectuat o vizită în ţara noastră la începutul lunii septembrie 2007. Cu acest prilej, Universitatea de Medicină şi Farmacie „ Carol Davila” din Bucureşti şi MARA au semnat un Memorandum de Înţelegere, ce va pune bazele unei colaborări de durată între cele două instituţii.

O echipă a Companiei Naţionale de Radiodifuziune şi Televiziune a Malaeziei (RTM), care este angajată în realizarea unui proiect de emisiuni TV intitulat „ Europa văzută prin ochii unui malaezian”, a realizat, în a doua jumătate a lunii octombrie 2007, un film despre ţara noastră şi care va fi prezentat publicului malaezian sub forma unui mini-serial de 4-5 episoade, la sfârşitul anului 2008. Filmul a fost realizat cu sprijinul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Guvernului României.

Un acord de cooperare între agenţiile de presă din cele două ţări a fost semnat în anul 1975. Un nou text de înţelegere a fost negociat şi finalizat, urmând a fi semnat.

Ambasadorul României în Malaezia este Petru Petra.

 

Ambasadorului Malaeziei în România este Datin Paduka Halimah Abdullah.

domeniu: 
categorie: