Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

32.000 mld lei, 'gaura' de la buget prin introducerea cotei unice

Introducerea cotei unice de 16% la impozitul pe venit şi la impozitul pe profit, reduce veniturile la bugetul de stat cu aproximativ 32.000 de miliarde de lei, a declarat astăzi, Ionuţ Popescu, ministrul Finanţelor Publice. Circa 24.000 miliarde de lei, din suma menţionată, va lipsi, la un prim calcul, din bugetul de stat datorită impozitării cu 16% veniturilor.

Ministrul Popescu a declarat că programul guvernului include o serie de măsuri care să contrabalanseze diminuarea impozitelor, astfel încât bugetul de stat să nu înregistreze pierderi prea mari.

Prima măsură este dublarea impozitelor pentru microîntreprinderi de la 1,5%, la 3%, fapt ce va atrage la stat venituri mai mari cu 5.400 de miliarde de lei. Ionuţ Popescu a explicat această măsură luată asupra microîntreprinderilor prin aceea că acestea sunt deseori folosite pentru plata unor salarii mari. Astfel, angajatorii plătesc impozite pe salarii după statutul unei microîntreprinderi.

Ministrul de Finanţe mai spune că microîntreprinderile care au obiecţie cu privire la cota de 3% de impozitare, pot oricând opta pentru 16% impozit pe profit.

Impozitele pe veniturile din chirii au rămas la 16%, dar s-au micşorat deducerile. Până acum deducerile se aplicau într-o cotă de 50%, iar acum va fi de 25%.

De asemenea, reducerea de 2% la contribuţiile asigurărilor sociale stabilită de guvernul Năstase a fost anulată, fapt ce va atrage la buget alte 9.700 miliarde lei.

Sistemul global de impozitare a persoanelor fizice va dispărea şi va fi înlocuit cu o cotă unică de 16%. Impunerea veniturilor va fi pe fiecare sursă de venit din fiecare categorie, impozitul fiind final.

Pentru ca veniturilor celor cu salarii mici să nu scadă s-a instituit un sistem de deduceri. Persoanele care au un venit lunar brut de până la 10 milioane lei inclusiv, deducerile variază între 2,5 milioane şi 6,5 milioane în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere. Pentru venituri între 10.000.001 lei şi 30.000.000 lei inclusiv, deducerile sunt degresive şi se stabilesc prin ordin al ministrului. Peste 30.000.000 nu se acordă deduceri.

Popescu a numit introducerea cotei unice ca fiind o 'revoluţie fiscală', care poate avea şi părţi bune şi părţi mai puţin plăcute. În schimb ministrul de Finanţe i-a asigurat pe români că nimeni nu va pierde de pe urma acestei cote unice de 16%.
Popescu a mai subliniat tendinţa actuală în domeniul fiscalităţii în ţările din fostul bloc comunist de a adopta cota unică.

domeniu: 
categorie: 
Autor: