45 de ani de la moartea actriţei Marilyn Monroe

Vedeta Hollywood-ului anilor 50, Marilyn Monroe, a fost găsită moartă în apartamentul ei, acum 45 de ani. De atunci mitul ei nu a făcut decât să o reafirme. Marylin a fost sex-simbolul vesel al anilor 50, femeia de care se îndrăgosteau toţi. Dar azi se ştie că, în spatele acelei imagini dezinhibate, se ascundea o femeie fragilă, vulnerabilă, ingenuă, trădată în viaţa privată, neliniştită în relaţiile amoroase, şi a cărei moarte accidentală, cu barbiturice, de care era dependentă, a fost anunţată ca sinucidere.

Pe numele ei adevărat, Norma Jean, fiică ilegitimă, a cărei mamă a fost internată într-un spital de nebuni, Marylin şi-a petrecut copilăria în orfelinate, apoi a început să pozeze pentru Playboy, a avut probleme în a memora dialogurile scenariilor, dar s-a dovedit în final o actriţă care a marcat istoria cinematografului.

Deşi criticii americani au avut rezerve la început să îi recunoască abilităţile dramaturgice, ei nu au să ezitat îi conteste sex-appel-ul. Monroe juca în 1953 într-un film cu buget mare, Niagara. Criticii de film şi-au concentrat atenţia asupra magnetismului camerei faţă de Monroe, nu numai la acţiunea de fundal a filmului. Niagara a ajuta-o pe Monroe să devină senzaţia momentului aproape peste noapte. Rolul ei de femeie dezechilibrată cu moravuri uşoare care plănuieşte să îşi asasineze soţul, i-a făcut pe critici să afirme că ar fi fost actriţa principală perfectă pentru unul din filmele regizate de Alfred Hitchcock.

Un alt film devenit clasic este Gentlemen Prefer Blondes (1953), iar în How to Marry a Millionaire, Monroe a făcut echipă cu alte două atracţii ale 20th Century Fox, Lauren Bacall şi Betty Grable. Următoarele două filme, western-ul River of no return şi musical-ul There's no business like show business, nu s-au bucurat de succes, parte din vină având-o faptul că lui Monroe nu i s-a oferit un rol deosebit. În 1959 ea înregistrează cel mai mare succes al carierei jucând alături de Tony Curtis şi Jack Lemmon în comedia lui Billy Wilder, Some like it hot (Unora le place jazz-ul). Comportamentul ei dificil pe scenă este de acum legendar, asemenea numeroaselor duble necesare.

Prin 1961, cel de-al treilea soţ al lui Monroe, scenaristul Arthur Miller, scrisese şi lucrase deja la ceea ce avea să fie ultimul film filmat de ea împreuna cu Clark Gable, The Misfits.

În mai 1962, Monroe şi-a făcut ultima apariţie publică importantă, cântând Happy Birthday, Mr. President în cadrul unei petreceri televizate, în cinstea preşedintelui american John F. Kennedy.

A fost căsătorită pe rând cu James Dougherty, în 1942, apoi cu starul de baseball Joe DiMaggio, în 1951, şi cu scenaristul Arthur Miller.

Actriţa a murit la 36 de ani. Dintre filmele Este greu de imaginat ce alte filme ar mai fi făcut, dar cert este că, în acea zi de 5 august 1962, o întreagă generaţie s-a maturizat subit.

domeniu: 
categorie: