50 cetateni afgani, ascunşi într-o autocisterna incarcata cu otet, depistaţi la Arad

Poliţiştii de frontieră arădeni au depistat, ascunşi într-un compartiment special amenajat intr-o autocisterna incarcata cu otet, 50 cetăţeni afgani care intenţionau să iasă ilegal din România pentru a ajunge în Italia.

In data 30 martie, în jurul orei 16.00, la P.T.F. Varsand, jud. Arad, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară cetăţeanul grec Georgios C., în vârstă de 25 ani, conducând un automărfar înmatriculat în Bulgaria. Conform documentelor de insotire, soferul transporta otet fabricat in Grecia pentru o firma din Italia.
In baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră au verificat cisterna cu ajutorul unui aparat special care detecteaza bataile inimi, rezultatul testului fiind pozitiv, aspect ce a trezit suspiciuni ca in mijlocul de transport ar putea fi ascunse persoane.
S-a efectuat un control amanuntit asupra vehiculului, sub cisterna fiind descoperita o trapa care facilita accesul in interior. De asemenea, s-a constatat ca cisterna prezenta modificari de constructie, fiind impartita in doua compartimente separate pe orizontala, in jumatatea de sus fiind marfa transportata, iar partea de jos era amenajata cu banci, sistem de ventilare si iluminare. In acest spatiu, special amenajat, au fost descoperite ascunse 50 persoane, 28 bărbaţi, 7 femei si 15 copii, care încercau să iasă ilegal din România.
Din verificări, a rezultat că cei în cauză sunt cetăţeni afgani si au declarat că au recurs la această metodă, deoarece nu posedau viză pentru Spaţiul Schengen şi intenţionau să se deplaseze în Italia pentru a-şi găsi un loc de muncă.
În cadrul primelor cercetări, şoferul automărfarului a declarat că nu avea cunoştinţă despre modul cum  s-au urcat cei în cauza în vehicul.
Poliţiştii de frontieră le-au întocmit cetăţenilor afgani, adulti, acte premergatoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei, iar şoferul este cercetat pentru trafic de migranţi.
Cercetările sunt continuate de poliţiştii de frontieră în vederea depistării persoanelor implicate în organizarea şi călăuzirea grupului, precum şi pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, la finalizarea cazului urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. 

domeniu: 
categorie: