500 de ani de la trecerea la Domnul a Sf. Ierarh Nifon

Cu ocazia a 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Tâgoviştei şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României,  un grup de 40 de preoţi, monahi şi studenţi teologi din Arhiepiscopia Târgoviştei au efectuat un pelerinaj  la Mânăstirea Dionisiu din Sf. Munte Athos, unde  duminică, 24 August a avut loc sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, pe stil vechi, informează un comunicat remis AMOS News.

 

Ceremoniile aniversare de la Dionisiu au fost conduse de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, care atât în cuvântul său din cadrul Sfintei Liturghii, cât şi în cuvântul special adresat pelerinilor dâmboviţeni, a subliniat importanta Sfântului Ierarh Nifon pentru Ortodoxia universală, rolul său de slujitor al solidarităţii şi al unităţii bisericeşti în Răsărit. De asemenea, Patriarhul Ecumenic a salutat prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Tâgoviştei la ceremoniile jubiliare de la Dionisiu, amintind de importanţa slujirii ecleziale a Mitropolitului nostru.

În cuvântul său de mulţumire Înaltpreasfinţitul Nifon a apreciat generozitatea şi deschiderea Patriarhului Ecumenic către valorile universale ale Ortodoxiei, dar şi rolul Sfântului Ierarh Nifon în viaţa Bisericii noastre Ortodoxe. De asemenea, Înaltpreasfinţia  Sa a vorbit şi despre modul în care Biserica Ortodoxă Română, în general şi Arhiepiscopia Târgoviştei, în special, cinstesc în acest an jubiliar 2008 memoria Sfântului Ierarh  Nifon, amintind de tipărirea la Târgovişte a broşurii “Viaţa şi Activitatea Sf. Ier. Nifon”, dar şi despre cinstea deosebită de care se bucură sfântul în eparhia dâmboviţeană. Apoi, pelerinii Arhiepiscopiei Târgoviştei s-au reîntors în ţară, îmbogăţiţi sufleteşte de itinerariul spiritual la racla moaştelor Sf. Ier. Nifon de la Mânăstirea Dionisiu, raclă dăruită chiar de ucenicul sfântului, evlaviosul voievod Neagoe Basarab.

Acest pelerinaj la unul din locurile cele mai importante ale Ortodoxiei, s-a dorit a fi un mijloc de cunoaştere, o ofrandă şi un omagiu adus Sf. Ier. Nifon, prin închinarea la sfintele sale moaşte.

domeniu: 
categorie: