6 Iunie - Lituania sărbătoreşte Ziua Statului

Lituania este o tara baltica în Europa de Nord. Capitala tarii este Vilnius. Granita de vest a tarii o constituie Marea Baltica. În nord se învecineaza cu Letonia, în sud-est cu Belarus, în sud cu Polonia iar în sud-vest cu Rusia prin exclava sa Kaliningrad, obtinuta în urma redefinirii multor granite în Europa la începutul perioadei numita a Cortinei de fier.

Peste 80% din populatia Lituaniei este de etnie lituaniana si vorbeste lituaniana, înrudita cu limba letona. Printre altii aici locuiesc rusi, polonezi si bielorusi.

 

Este membra a Uniunii Europene.

Lituania a intrat în istoria europeana când pentru prima data a fost mentionata într-un manuscris medieval german, cronica Quedlinburg din 14 februarie 1009. Pamânturile Lituaniei au fost unite de Mindaugas în 1236, încoronarea oficiala a lui Mindaugas ca rege al Lituaniei având loc în 6 iulie 1253. În perioada timpurie a lui Gediminas au fost ocupate teritorii care astazi fac parte din Belarus Ucraina, Rusia si Polonia. La sfârsitul secolului al XIV-lea, Lituania era cea mai mare tara din Europa.Hitler a invadat Lituania in 1941, si sub ocupatia nazista aproape toti cetatenii de religie iudaica au fost ucisi în ghetouri si lagare de concentrare. Armata Rosie a recucerit Lituania în 1944 si aveau sa treaca 40 de ani pâna când tara sa-si redobândeasca libertatea.

Initiativele de glasnost si perestroika ale lui Gorbaciov au permis formarea unei miscari care sa lupte pentru independenta Lituaniei. Aceasta a fost una dintre primele tari care a legalizat partidele anti-comuniste.

Rusia a recunoscut independenta Lituaniei pe 6 septembrie 1991, iar pe 17 septembrie în acelasi an a intrat in Organizatia Natiunilor Unite. În 2004 Lituania a devenit membru UE si NATO.
Vilnius, capitala Lituaniei, are o populatie de 600.000 de locuitori. Este un oras medieval cu arhitectura baroca si gotica. Centrul istoric al orasului este unul dintre cele mai mari din Europa cu o suprafata de 3,6 kilometri patrati. Exista peste 1.500 de cladiri în Centrul Vechi, construite într-o sumedenie de stiluri arhitectonice. De aceea orasul Vilnius este trecut pe Lista Patrimoniului UNESCO.

domeniu: 
categorie: