60 de ani de la eliberarea lagărului de la Dachau

Sute de persoane, supravieţuitori ai lagărului de concentrare de la Dachau, din sudul Germaniei, au luat parte la ceremoniile prin care este aniversată eliberarea sa, în urmă cu 60 de ani.
Până la intrarea în lagăr a trupelor americane, pe 29 aprilie 1945, la Dachau şi-au pierdut viaţa în jur de 30.000 de persoane.

Soldaţii americani au dat peste mii de cadavre scheletice şi zeci de mii de deţinuţi numai piele şi os.

Dachau, situat în apropiere de Munchen, a fost primul lagăr construit de nazişti, în martie 1933, funcţionând timp de 12 ani.

Lagărul de la Dachau a constituit astfel prototipul celorlalte lagăre de concentrare.

Între 1933 şi 1945 aici au fost internate peste 200.000 de persoane, mai întâi oponenţi politici ai regimului, ca apoi să fie aduşi prizonieri de război.

La o zi după ce lagărul era eliberat, pe 30 aprile 1945, Hitler se sinucidea, în bunkerul său din Berlin.

La ceremoniile comemorative, arhiepiscopul de Munchen, cardinalul Friedrich Wetter, a declarat că 'la Dachau demnitatea umană a fost călcată în picioare'.

El a declarat că nu e suficientă comemorarea şi că oamenii trebuie să facă în aşa fel încât să nu se mai repete niciodată ororile naziste.

'Ceremonia stârneşte în mod inevitabil o emoţie profundă', a declarat generalul francez Andre Delpech, unul din supravieţuitori.

Însă ziua aleasă pentru marcarea eliberării lagarului de la Dachau a stârnit controverse printre grupările evreieşti din Germania, deoarece cade în aceiaşi zi cu Paştele evreiesc.

În timpul sărbătorii, credincioşilor nu le este permis să-şi părăsească oraşul de reşedinţă, ceea ce a însemnat că mulţi nu au putut lua parte la ceremonii.

domeniu: 
categorie: