60 de ani de la înfiinţarea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi

Astazi, seful agentiei ONU pentru Refugiati, António Guterres, a marcat a 60-a aniversare a organizatiei pe care o conduce, printr-un apel la consolidarea la nivel mondial a eforturilor privind solutionarea problemelor refugiatilor.

Vorbind la sediul agentiei din Geneva, Guterres a amintit multitudinea de factori noi care stau la baza deplasarilor fortate de persoane. El a declarat ca multi dintre acestia nu existau la momentul înfiintarii UNHCR sau la momentul semnarii conventiilor internationale privind refugiatii si apatridia.

"În mod traditionale, UNHCR oferea sprijin refugiatilor, adica persoanelor care traversau o frontiera din cauza unui conflict sau persecutiilor", A declarat Guterres. "Dar acum vedem ca din ce în ce mai multi oamenii trec granitele din cauza saraciei extreme, a impactului produs de schimbarile climatice, etc. Drept urmare, avem de-a face cu sunt noi modele de deplasarea fortata, iar comunitatea internationala trebuie sa fie capabia sa faca fata acestor provocari."

UNHCR a fost creat la 14 decembrie 1950 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Mandatul sau initial a fost de a aborda situatia post-belica a refugiatilor din Europa, dar activitatea sa extins rapid. Înca din 1956, Agentia se confrunta cu prima sa urgenta internationala majora, anume cu cu numarul imens de refugiati rezultati din înabusirea Revolutiei maghiare de catre fortele sovietice.

În anii '60, decolonizarea Africii a produs primul dintre numeroasele crize de refugiati pe care avea sa le vada acest continent de acest continent, care aveau nevoie de interventia UNHCR. Pe parcursul urmatoarelor doua decenii, UNHCR a fost nevoit sa ajute la solutionarea crizelor create de deplasari fortate în Asia si America Latina. Astazi, numarul de refugiati, persoane deplasate intern si solicitanti de azil se ridica la 43 de milioane de oameni, dintre care majoritatea primeste sprijinul UNHCR.

Guterres a subliniat la exemple de deplasare fortata din Somalia si Afganistan pentru a ilustra genul de probleme privind refugiatii din secolul 21. Aceste noi tipuri de crize se extind peste de frontiere multiple si necesita abordari noi si globalizate. De asemenea, Guterres a amintit si fenomenul de apatridie ca necesitând o atentie deosebita.

Totusi, la aniversarea UNHCR si a realizarilor sale din timpul a 60 de ani - care includ primirea Premiului Nobel pentru Pace de doua ori - Guterres a declarat ca accentul trebuie pus pe provocarile viitoare, care pot rivaliza cu oricare dintre probelemele cu care s-a confruntat Agentia în trecutul sau.

"Cred ca este foarte important sa recunoastem ca activitatea UNHCR a reprezentat pentru multi oameni viata în loc de moarte, un adapost în loc de saracie totala, sanatate în loc de o boala potential fatala, protectie împotriva celor mai dramatica încalcari ale drepturilor omului...", a spus acesta. "Avem multe motive sa fim mândri, dar avem, de asemenea, la fel de multe motive pentru care sa fim preocupati de provocarile momentului de fata".

Al 60-lea an din viata UNHCR, care începe în aceasta saptamâna, coincide cu multe alte aniversari, precum si a 60-a aniversare a Conventiei din 1951 privind statutul refugiatilor (28 iulie 2011), a 50-a aniversare a Conventiei din 1961 privind reducerea cazurilor de apatridie (30 august 2011), si împlinirea a 150 de ani de la nasterea lui Fridtjof Nansen, primul Înalt Comisar a Ligii Natiunilor pentru Refugiati (10 octombrie 2011).

În urmatoarele luni, UNHCR se va folosi de aceste momente pentru a avansa întarirea cadrului juridic international privind apatridia si persoanele deplasate fortat, inclusiv prin încurajarea aderarii statelor la conventiile cheie privind refugiatii si apatridia. Pentru mai multe informatii (pentru fisiere multimedia, puteti accesa www.unhcr.org/60th).

• Biroul Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati a fost înfiintat pe 14 decembrie 1950. Acesta a devenit operational la 1 ianuarie 1951.
• UNHCR ofera protectie refugiatilor si altor persoane deplasate fortat, pe platforma apolitica si umanitara. Aceasta cauta, de asemenea, solutii permanente pentru ei.
• La nivel global exista 43 de milioane de persoane deplasate fortat, majoritatea aflate sub mandatul UNHCR. (15,2 milioane de refugiati, 27,1 milioane de persoane deplasate intern si 983.000 de solicitanti de azil).
• La nivel global, si dupa unele estimari, exista în jur de 12 milioane de apatrizi. UNHCR a identificat 6,6 milioane dintre acestia în 60 de tari.
• In ultimii 60 de ani, UNHCR a reusit sa salveze milioane de vieti, iar prin intermediul donatorilor si bunavointei politice internationale a reusit sa ajute refugiatii la un nivel de neimaginat înainte de fondarea sa.
• În plus fata de salvarea de vieti, UNHCR a ajutat milioane de oameni sa-si reconstruiasca vietile, sa se întoarca acasa în conditii de siguranta sau sa faca rost de locuinte noi.
• Contributiile UNHCR la pacea mondiala au fost recunoscute cu Premii Nobel pentru Pace în 1954 si 1981.

domeniu: 
categorie: