65 de ani de la prima mare manifestație anticomunistă

Partidul Național Liberal respectă valorile autentice ale României: Patria, Libertatea și Regele. În spiritul acestor valori, Cluburile Studențești Liberale din București au comemorat luni, 8 noiembrie a.c., 65 de ani de la prima mare manifestație anticomunistă. 

Alături de personalități politice marcante precum Altețele lor Principesa Margareta și Principele Radu, președintele fondator al PNL, Radu Câmpeanu, tinerii liberali au aprins lumânări în fața Ateneului Român și au ținut un moment de reculegere pentru studenții care și-au pierdut viața în 1945.

Pe 8 noiembrie 1945, tineretul liberal s-a adunat în Piaţa Palatului Regal pentru a declara sprijinul pentru regele Mihai I care intrase în grevă regală, refuzând să semneze decretele nedemocratice impuse de guvernul pro-sovietic Petru Groza.

Acest eveniment a marcat începutul rezistenţei anticomuniste a poporului român. Guvernul Groza a trimis atunci, în Piața Palatului Regal,  camioane cu muncitori pentru o contra-manifestaţie. Au rezultat grave incidente, soldate cu morţi, răniţi și sute de arestaţi. În arhivele Siguranţei, preluate de securitatea comunistă, a fost descoperit dosarul “Afacerea 8 noiembrie” care are mii de file şi menţionează 413 arestaţi. Printre cei reţinuţi de poliţie s-a numărat şi lideri marcanţi ai tineretului PNL .

Astăzi, la 65 de ani de la prima mare manifestație pentru Libertate, ne aflăm într-un moment în care românii și-au pierdut încrederea în propriul stat, un stat clientelar care a dovedit că nu respectă libertatea omenilor, un stat care se comportă ca un dușman al cetățenilor săi, nu ca un partener al acestora.

Pentru Partidul Național Liberal, Regele va reprezenta întotdeauna un simbol al încrederii românilor în instituția statului. În aceste momente grele este nevoie să ne reamintim de curajul celor care au luptat în 1945 pentru Libertate.

 

domeniu: 
categorie: