75 de ani de la locomotiva cu abur

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului Tehnologic CFR, 10 ani de activitate a Inspectoratului Feroviar şi 6 ani de la înfiinţarea Autorităţii Feroviare Române - AFER. Se împlinesc totodată 75 de ani de experienţă, de la locomotiva cu abur, la trenurile moderne din zilele noastre.

Prin Ordonanţa de Urgenţă 12/1998 care presupune reglementarea transportului pe calea ferată şi reorganizarea Căilor Ferate Române, AFER a fost desemnată să monitorizeze traficul feroviar din România.

Activitatea AFER se referă la reorganizarea magistralelor feroviare, astfel încât trasportul să se realizeze în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

Unul din cele mai importante proiecte la care AFER a luat parte este modernizarea coridorului IV Pan-european care va asigura interoperabilitatea la frontieră.

Principalele atribuţii ale Autorităţii Feroviare Române sunt acordarea de licenţe operatorilor de transport feroviar, autorizarea furnizorilor de produse şi servicii feroviare, certificarea/omologarea de materiale şi componente pentru sistemul feroviar, autorizarea funcţionării staţiilor de cale ferată, inspecţii de stat şi tehnice pentru supravegherea modului de respectare a reglementărilor interne şi internaţionale.

În cei şase ani de activitate AFER a eliberat circa 13.000 de autorizaţii pentru mecanicii de material rulant motor, a omologat 2.300 produse feroviare, a acordat 2.000 de agremente feroviare, a efectuat 11.000 de inspecţii de stat.

Astăzi a fost lansată şi 'Monografia' AFER şi a transportului pe calea ferată.

domeniu: 
categorie: 
Autor: