87% dintre angajaţii ONG-urilor sunt tineri

Conform Barometrului liderilor ONG, ediţia 2011, lansat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), 87% dintre angajaţii organizaţiilor neguvernamentale sunt tineri, cu media de vârsta de 35 de ani, iar veniturile a 28% dintre angajaţii din mediul ONG depăsesc salariul mediu net pe economie.

Realizat anual, Barometrul liderilor ONG inregistreaza opiniile liderilor organizatiilor neguvernamentale active din Romania cu privire la evolutia structurilor pe care le reprezinta, dar si a sectorului neguvernamental in general. Documentul prezinta o serie de indicatori relevanti pentru starea de fapt a sectorului ONG (categorii si surse de venituri, pondere de angajati, recrutarea voluntarilor etc)  relatia cu autoritatile publice si alti factorii interesati, nivelul de sustinere a politicilor guvernamentale, accesul la resurse si structurile de suport disponibile, cadrul de reglementare specific si schimbarile necesare.

Starea sectorului neguvernamental vazuta prin ochii liderilor ONG este importanta in orice societate democratica si reflecta  stadiul de dezvoltare a acesteia. Prin intermediul barometrului, FDSC aduce in atentia decidentilor date menite sa fundamenteze viitoare politici publice, iar publicului larg ii ofera instrumente de cunoastere si intelegere a sectorui civic.

Printre concluziile opiniilor exprimate de liderii ONG se numara si urmatoarele cifre:

·         36% dintre respondenti au o  pozitie  mai degraba critica fata de politicile promovate de Guvern (fata de 32% in anul precedent). Procentul celor care se situeaza pe aceeasi linie fata de politicile publice promovate ramane relativ constant - 7% (fata de 7,6% in anul precedent).

·         Interactiunea cu partidele de opozitie (PNL si PSD) este perceputa de un procent usor mai mare dintre respondenti drept mai degraba pozitiva (35%-36%) fata de 31% pentru PDL.

·         ONG – urile dispun de angajati tineri: 87% dintre acestia au media de varsta 35 de ani

·         28% dintre angajatii din mediul ONG castiga mai mult decat salariul mediu net pe economie

·         Dintre organizatiile care au recurs la mecanismul 2% in anul 2010, 13% au strans sub 500 lei, 20% au adunat intre 501 si 1000 lei, iar 35% au colectat intre 1001 si 5.000 lei.

Barometrul liderilor ONG a fost realizat in perioada 28 august – 30 septembrie 2011, sub forma unui sondaj online la care au raspuns 341 de reprezentanti ONG, cea mai mare parte dintre acestia detinand functii de conducere (directorii organizatiilor, manageri de departamente sau presedinti).

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata ca persoana juridica fara scop lucrativ in anul 1994, la initiativa Comisiei Europene.  Inca de la infiintare FDSC a demarat activitati de informare si promovare a sectorului neguvernamental din Romania. Prin cei aproape 15 ani de experienta, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, reprezinta unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de instruire in sectorul nonguvernamental din Romania si calitatea serviciilor de instruire este demonstrata de catre cei peste 10.000 participanti din toata tara, care au beneficiat de mai mult de 800 de cursuri organizate.

 

domeniu: 
categorie: