9 ani de la tragicul atentat din 11 Septembrie 2001

Anul acesta, americanii comemorează 9 ani de la tragicul atentat din 11 Septembrie 2001. Atunci aproape 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în tragedia care a şocat lumea, iar alte câteva sute au fost grav rănite.

Imagini dramatice, transmise în direct de televiziunile din lumea întreagă, au ţinut în faţa televizoarelor sute de milioane de oameni.

11 Septembrie 2001, New York
Ora 08:46, (15:46 ora României)
Un Boeing 767 al companiei American Airlines, cu 92 de pasageri la bord loveşte turnul nordic al World Trade Center. Partea superioară a clădirii este grav afectată şi izbucneşte un incendiu. Sute de oameni rămân blocaţi în clădire. Autorităţile americane intră în stare de alertă.

Ora 09:03, New York. Un al doilea Boeing 767, de data aceasta al companiei United Airlines, având la bord 65 de pasageri, printre care şi cinci terorişti, loveşte al doilea turn, cel sudic, al World Trade Center.

09:30, Sarasota, Florida. Preşedintele american, George W. Bush, află de evenimentele din New York în timp ce vizitează o grădiniţă. Liderul de la Casa Albă apreciază că este, probabil, vorba despre un atac terorist.

09:43, Washington. Un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de pasageri la bord, printre care cinci terorişti, se prăbuşeşte peste clădirea Pentagonului, dărâmând faţada vestică a Departamentului Apărării.

Spaţiul aerian al Statelor Unite este închis, iar toate cursele comerciale şi particulare sunt anulate. Casa Albă şi clădirea Departamentului de Stat sunt evacuate.

10:05, New York. Turnul sudic al World Trade Center, al doilea vizat în atacul terorist, se prăbuşeşte. Sute de persoane, între care şi membri ai echipajelor de salvare, sunt prinse sub dărâmături.

Cinci minute mai târziu un avion United Airlines se prăbuşeşte pe un câmp din Pennsylvania.

La ora 10:28 se prăbuşeşte şi turnul nordic al World Trade Center. Sudul Manhattan-ului este învăluit într-un nor de praf şi fum.

George W. Bush declară că forţele armate americane sunt în stare de alertă maximă. Masacrul îi este atribuit reţelei teroriste Al-Qaida, condusă de Ossama bin Laden.

În fiecare an, americanii organizează evenimente importante pentru comemoratea victimelor din 11 Septembrie 2001, dar şi pentru cinstirea eroilor care au ajutat la salvarea altor foarte multe vieţi.

Anul trecut comemorarea atentatelor de la 11 Septembrie a fost dedicată voluntarilor
Imediat după atentat, pompieri, poliţişti şi simpli locuitori ai New Yorkului căutau disperaţi supravieţuitori sub ruinele World Trade Center.

Există, de asemenea, şi o Asociaţie a Familiilor de la 11 Septembrie. Chiar preşedintele acestei asociaţii are o poveste uluitoare care se leagă de evenimentele de atunci. Fiul preşedintelui asociaţiei care avea 29 de ani, era însurat şi avea doi copii, pompier al oraşului New York, a murit în timpul intervenţiei de salvare de atunci.

domeniu: 
categorie: