Pe 9 Mai 2011 Europa aniversează 61 de ani de la declaraţia Schuman

Cu 61 de ani in urma, pe 9 Mai 1950, ministrul de Externe al Frantei Robert Schuman facea primii pasi spre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana.

A citit o declaratie la Paris catre presa internationala prin care chema Franta, Germania si alte tari europene "sa-si uneasca productia de carbune si otel, punand astfel bazele unei federatii europene". Este remarcabil faptul ca, la numai 5 ani de la terminarea celui mai devastator conflict pentru Europa, cel de-al Doilea Razboi Mondial, el propunea crearea unei institutii europene supranationale care sa se ocupe de industria carbunelui si a otelului, adica exact de acel sector industrial care facuse posibil razboiul. Tarile pe care le chemase sa se alature aproape se distrusesera intre ele, iar reconcilierea parea un lucru greu de imaginat in acel moment.

Data de 9 mai a devenit Ziua Europei in 1985, si a fost marcata din acel moment de o multime de evenimente publice in statele membre.

Membrii Comisiei Europene vor participa la mai multe evenimente ce se vor desfasura in toata Europa.

Presedintele Barroso si comisarul Androulla Vassiliou se vor afla la Florenta pentru a participa la Festivalul Europei organizat de Institutul Universitar European. Vicepresedintele Almunia va participa la ceremonia de ridicare a steagului Uniuni Europene la Madrid. Vicepresedintele Tajani va lua cuvantul in cadrul unei conferinte la Milano dedicate somajului in randul tinerilor. Vicepresedintele Sefcovic va lua parte la festivitatea din Parlamentul European de la Strasbourg. Comisarul Barnier si comisarul Oettinger vor sarbatori in Berlin, unde vor ajunge la Poarta Brandenburg cu "Autobuzul Europei".

Comisarul Potocnik va lua parte la evenimentele organizate la Ljubljana. Comisarul Geoghegan-Quinn se va adresa Parlamentului irlandez cu ocazia Zilei Europei. Comisarul Georgieva isi va aduce aminte de anii de scoala vizitand scoala "Sveti Sedmochislenici" din Sofia, unde a studiat. Comisarul Hedegaard va sarbatori cu cetatenii din Copenhaga.

domeniu: 
categorie: