9 Septembrie - Ziua Naţională a Tadjikistan

Tadjikistan, oficial Republica Tadjikistan este o ţară muntoasă fără ieşire la mare în Asia Centrală. Se învecinează cu Afganistan la sud, Uzbekistan la vest, Kârgâzstan la nord, şi Republica Populară Chineză la est.

Tadjikistan, de asemenea, este situat langa Pakistan, dar este separat de acesta prin Coridorul Wakhan. Capitala ţării este Duşanbe.

 

Majoritatea locuitorilor Tadjikistanului aparţin grupului tadjik, înrudit cu afganii şi vorbitori ai unei limbi persane. Odată parte a Imperiului Samanid, Tadjikistan a devenit republică a Uniunii Sovietice în secolul 20, cunoscut sub numele de Republica Sovietică Socialistă Tadjikă. Munţii acoperă circa 90% din această republică din Asia Centrală.

După independenţă, Tadjikistan a suferit din cauza unui război civil devastator care a durat 5 ani, intre 1992 si 1997. Dupa război, s-a instalat o stabilitate politica şi ajutoarele străine au permis economiei ţării să crească. Comerţul cu produse de bază, cum ar fi de bumbacul şi aluminiul, a contribuit în mare măsură la crestere bunastarii generale. În Tadjikistan aproximativ 20% din populaţie trăieşte cu mai puţin de $ 1,25 pe zi.

Relaţii bilaterale România - Tadjikistan
 
Relatiile politico-diplomatice

Prin Declaraţia Guvernului din 20 decembrie 1991, România a recunoscut independenţa de stat a Republicii Tadjikistan.
La 20 iulie 1992, au fost stabilite relaţiile diplomatice între România şi Republica Tadjikistan.

În noiembrie 2007, domnul Emil Rapcea a fost numit în calitate de ambasador nerezident al României în Tadjikistan, cu reşedinţa la Astana.

Vizite la nivelul miniştrilor afacerilor externe

În iulie 1992, ministrul afacerilor externe al României a vizitat Tadjikistanul.
În iunie 2001, ministrul român al afacerilor externe a vizitat Tadjikistanul, în calitate de Preşedinte în Exerciţiu al OSCE.
Relaţiile economice

La 31 decembrie 2007, volumul total al schimburilor comerciale a fost de 1,73 milioane USD, din care 0,05 USD la export şi 1,68 milioane USD la import. La sfârşitul anului 2008 volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Tadjikistan a fost de 1,1 milioane dolari, din care exportul a fost de 0,2 milioane dolari si importul de 0,9 milioane dolari. În 2008 soldul balanţei comerciale a fost de -0,7 mil. dolari SUA. La 31 decembrie 2009 volumul comerţului bilateral a scăzut la 0,1 milioane USD.

România importă din această ţară bumbac, produse chimice şi textile şi exportă produse minerale.  

Cadrul juridic

- Protocol privind stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Tadjikistan (20 iulie 1992)

- Acord interguvernamental privind anularea obligativităţii vizelor pentru deţinătorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu între România şi Tadjikistan (11 aprilie 2001)

- Acord bilateral de evitare a dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venituri şi capital, conform normelor UE (noiembrie 2007)

Menţiuni speciale

Posesorii de paşapoarte simple călătoresc în regim de vize.

domeniu: 
categorie: