90 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Timişoara

Ziua Timişoarei se sărbătoreşte în acest an cu evenimente speciale: concerte, recorduri mondiale, plimbări cu caleaşca, defilări, ţinute renascentiste, sport, jocuri, teatru şi expoziţii, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Anul acesta, în 3 august se împlinesc 90 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Banat. În ziua de 3 august 1919, trupele armatei române sub comanda generalului Economu intrau în Timişoara şi anunţau independenţa. Ziua Timişoarei, 3 August, a devenit ziua oraşului prin decizia Consiliului Local în 1999.
De asemenea, tot anul acesta se împlinesc 990 de ani de când Timişoara a fost pomenită pentru prima dată într-un document scris (în anul 1019, în documente Împăratului Bizantin Basil II).

Evenimentele organizate de Primăria Timişoara au început vineri seară, cu un concert Baniciu&Kappl împreună cu invitaţii. Sâmbătă dimineaţa, Piaţa Unirii a devenit locul de desfăşurare al copiilor, care participă la ateliere de pictură pe basorelief, învaţă broderie, decorarea ramelor sau dansul renascentist. În acelaţi timp, împreună cu Asociaţia Culturală Ariergarda se sărbătoreşte strada Eugeniu de Savoya.

Predarea Bufniţei Imperiale a străzii amintite şi prezentarea din caleaşcă a clădirilor străzii de către istoricul Ioan Haţegan sunt punctele forte ale dimineţii, după care vor urma vernisaje şi diferite ateliere, printre care şi cel de restaurare a clădirilor. Spre seară, un moment inedit este prezentarea unor sculpturi în vin. Pe ştrandul Heaven au loc mai multe jocuri şi concursuri antrenante. Ziua de 1 august se încheie cu concertele Smiley şi Simplu, în Piaţa Unirii. Duminică, evenimentele cele mai importante sunt concertele Francesco Napoli şi No Mercy.

Luni, 3 august, este ziua cea mare. De dimineaţă are loc inaugurarea Aleii Personalităţilor în Parcul Central. Cu această ocazie vor fi dezvelite busturile a opt personalităţi care şi-au legat numele de Timişoara: Stan Vidrighin, Aurel Cosma, Sever Bocu, Carol Küttel, Török Janos, Eugeniu de Savoya, Claudius Florimund Mercy. De la ora 10, foştii componenţi ai echipei Poli Timişoara din 1979 - 1980, Mechthild Gollnick şi Dan Bedros vor primi titlul de cetăţeni de onoare ai oraşului.

Predarea cheilor către beneficiarii ANL se va face tot în această zi. Garnizoana Militară Timişoara a pregătit, pentru ziua oraşului, defilarea Batalionului 32 Infanterie "Mircea", cunoscut sub numele Scorpionii Galbeni, care va recrea traseul armatei române din 3 august 1919. Dezvelirea celei mai mari halbe de bere din metal din lume (6 metri înălţime, 11.000 litri, 2,5 tone greutate) va avea loc luni, de la ora 14,30.

domeniu: 
categorie: 
Autor: