905 case din Banat vor fi reconstruite până la 30 noiembrie, promite Borbely

Guvernul a decis astăzi suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Locuinţelor cu 4 milioane de lei RON (40 de miliarde de lei vechi) pentru achiziţionarea materialelor de construcţii şi pentru construirea şi reabilitarea caselor distruse de ultimul val de inundaţii. Fondurile provin din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.
'În acest moment sunt aproximativ 280 de case căzute şi încă 50 stau să cadă. Este vorba de mai mult de 350 de case care vor trebui reconstruite. Noi alocăm în continuare materiale de construcţii pentru aceste case, dar totodată alocăm şi bani pentru unele cheltuieli suplimentare reprezentând transporturile, turnarea unor fundaţii', a afirmat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului.

Ministrul delegat Borbely a spus că a prezentat în şedinţa de Guvern o Notă privind situaţia reconstrucţiei caselor distruse şi avariate de inundaţii. Potrivit situaţiei prezentate, în judeţele Timiş şi Caraş-Severin au fost finalizate 185 de case, urmând ca mâine să mai fie predate la cheie încă 76.

'Ne-am angajat să reconstruim în Banat 905 case şi ne vom ţine de promisiune. 185 de case sunt deja terminate, iar maine vom ajunge la 261 de case. Până la 30 noiembrie vom termina reconstrucţia tuturor celor 905 case', a precizat Borbely.

Ministrul Borbely a adăugat că în cursul săptămânii viitoare va avea loc o videoconferinţă cu prefecţii, pentru a se găsi soluţii de cazare a persoanelor rămase fără locuinţe în urma inundaţiilor.

Borbely a afirmat că va solicita prefecţilor informaţii referitoare la situaţia din comunele care vor fi strămutate în alte locaţii. Borbely a cerut tuturor prefecţilor să se implice în rezolvarea situaţiilor de acest fel, subliniind că îndeplinirea formalităţilor legate de strămutare revine prefecturilor, consiliilor judeţene şi mai ales primăriilor. 'Atragem atenţia tuturor prefecţilor să pună umărul şi să nu umble cu hârtii luni de zile. Trebuie să se implice şi să sprijine eforturile oamenilor pentru a-şi reconstrui casele' a spus el.

El a menţionat situaţia de la Vadu Roşca, unde Ministerul Transporturilor s-a angajat să realizeze 141 fundaţii. Mobilizarea oamenilor din localitate va permite finalizarea fundaţiilor în timpul cel mai scurt, Ministerul urmând să sprijine şi construcţia caselor a spus Borbely. 'Nu este o competiţie, este vorba de asigurarea unui acoperiş pentru fiecare cetăţean care a fost sinistrat', a spus el.

Ministrul Borbely a făcut un apel la autorităţile locale să nu încerce să utilizeze problemele persoanelor afectate de inundaţii în scopuri politice. 'Sinistraţii nu au culoare politică. Cine vrea să manevreze din punct de vedere politic soarta sinistraţilor greşeşte profund' a spus Borbely. El a spus că din cele 52 de persoane din Cosmeşti cu care a discutat ieri la Parlament, doar 22 erau sinistraţi, iar doar 4 dintre ei au casele în totalitate distruse. 'Înţelegem oamenii şi dezastrul care a fost acolo. Am stat de vorbă cu ei şi reclamau că nu au primit materiale, că nu se ocupă nimeni de ei.' Borbely a arătat însă că în zonă au fost transportate materiale de construcţii necesare.

domeniu: 
categorie: