95 de ani de la naşterea Mariei Tănase

Comentariu realizat de Costin Tuchilă – Se împlinesc astăzi 95 de ani de la naşterea Mariei Tănase, cântăreaţă de muzică populară a cărei personalitate artistică va rămâne pentru multă vreme de neatins.

Glasul său unic, greu de asemănat cu al altui interpret, prezenţa scenică explozivă, alura spirituală pe care o degaja, cunoaşterea amănunţită a folclorului muzical din diferite zone, chiar cercetarea folclorică întreprinsă, mobilitatea extraordinară pe care o avea în abordarea unor specii diferite de cântece, ce presupun schimbarea rapidă de registru vocal şi interpretativ, sunt trăsături care au impus-o şi cu care a uimit lumea întreagă.

maria tanase1

Născută la 25 septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti, într-o casă de pe strada Livada cu duzi, Maria Tănase provenea, după mamă, dintr-o familie originară din Cârţa (Sibiu). Tatăl, florarul Ion Coandă Tănase, era oltean, de pe Valea Amaradiei, din satul Mierea. Oameni simpli, harnici, cu mult bun-simţ, părinţii Mariei Tănase aveau un cult pentru frumos şi erau mari iubitori de muzică. La opt ani, viitoarea cântăreaţă apare pe se scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos” din Calea Piscului, la serbarea de sfârşit de an şcolar. (Amănuntul ne face să ne gândim comparativ la ceea ce se întâmplă astăzi cu fostele cămine culturale, cele care nu sunt decât imobile degradate, cu lacăte ruginite pe uşă. Dar să trecem, să nu umbrim amintirea marii artiste cu imagini care vorbesc de fapt despre degradarea socială.).

maria tanase2

Retrasă de la liceu din cauza dificultăţilor materiale, Maria Tănase este introdusă de ziaristul Sandu Eliad în cercul unor tineri intelectuali care intuiesc talentul său ieşit din comun. Cariera ei scenică începe în anii ’30. Debutează la 2 iunie 1934 pe scena Teatrului „Cărăbuş” din Bucureşti, în revista „Cărăbuş-Express”, cu pseudonimul Mary Atanasiu, dat de Constantin Tănase, care o susţine dar consacrarea avea să vină în 1938 când înregistrează pe disc primele cântece pentru Societatea Română de Radio. Discurile vor fi distruse de legionari în 1940, pretextul fiind ilar: Maria Tănase ar distorsiona folclorul autentic. Adevăratul motiv era de fapt prietenia care o lega de Hary Brauner, eminent etnolog şi folclorist, şi de poetul Ştefan Roll. Din păcate s-au pierdut atunci şi matriţele discurilor Casei Columbia, care ar fi fost documente preţioase pentru interpretările Mariei Tănase din prima sa perioadă. În 1940 cântecele de petrecere, unele dintre ele aflate în repertoriul Mariei Tănase, fuseseră interzise de legionari.

maria tanase3

În 1938 Maria Tănase a participat la Expoziţia Mondială de la Paris, reprezentând România. Printre participanţi se afla şi Constantin Brâncuşi. E limpede că Maria Tănase era deja recunoscută printre marile valori ale artei interpretative româneşti.

A urmat perioada sa de glorie, două decenii şi jumătate în care a cântat şi înregistrat un veritabil tezaur de piese populare, în compania muzicienilor  de elită ai genului. Îndrumată cu dăruire în primii ani de Hary Brauner, care i-a deschis un orizont cuprinzător în cunoaşterea elementelor stilistice şi de folclor comparat, Maria Tănase a ajuns să aibă un repertoriu amplu, probabil cel mai amplu între cântăreţii de gen, şi să afle trăsăturile esenţiale pentru redarea autenticităţii. Nici o contrafacere, nici un accent din altă zonă stilistică, nici o culoare nepotrivită nu pot fi observate în interpretările sale. Era neobosită, cântând în ţară şi în turnee, cu o bucurie şi o risipă de energie greu de întâlnit. Avea în preajmă adevăraţi maeştri şi descoperea mereu şi promova talente, care aveau să devină nume consacrate în muzica populară. Din fericire, în ciuda libertăţilor pe care şi le lua, ca orice mare artist, nu a avut de suferit în perioada stalinistă. Maria Tănase depăşise de mult sfera obişnuitului. În 1955 a primit Premiul de Stat, iar în 1957 titlul de „artist emerit”.

A cântat până în ultimul moment, în ciuda bolii care se gravase (cancer la sân). În 19 iunie 1963, a susţinut ultimul spectacol, la Hunedoara, pentru ca după trei zile, în 22 iunie, la ora 14,10, să înceteze din viaţă în casa natală.

domeniu: 
categorie: