Academicianul Cajal a murit din cauza unei vechi afecţiuni digestive

Academicianul Nicolae Cajal a încetat din viaţă, duminică după-amiază, în urma unei afecţiuni digestive mai vechi (neoplasm), la Spitalul Elias din Bucureşti.
Academicianul a fost internat la începutul săptămînii trecute şi a încetat din viaţă duminică, în jurul orei 17.00.
În mai 2001, academicianul Cajal - printre altele, preşedinte al fundaţiei 'Elias' - a fost internat de urgenţă la Spitalul Elias, tot din cauza unei afecţiuni abdominale acute, fiind operat de o echipă mixtă de medici. De o vreme, academicianul venea periodic la spital, pentru controale medicale.

Născut în 1 octombrie 1919, la Bucureşti, Nicolae Cajal a devenit doctor în medicină şi chirurgie al Facultăţii de Medicină Bucureşti, în 1946, şi doctor în ştiinţe în 1958. A lucrat ca intern în laboratoarele de spital, în laboratoarele catedrei de bacteriologie (1944) şi ale catedrei de inframicrobiologie (virusologie) ale Facultăţii de Medicină - Bucureşti, din 1945. S-a format ca specialist microbiolog şi virusolog sub conducerea prof. dr. Ştefan S. Nicolau.

A devenit profesor şi şeful catedrei de virusologie de la Institutul de Medicină şi Farmacie Bucureşti în 1966, catedră la care a fost, pe rînd, prin concurs, preparator, asistent, şef de lucrări, conferenţiar.
Cajal a fost director al Institutului de Virusologie al Academiei Române din 1967, al cărei membru corespondent era din 1963. În 1990 a fost ales membru titular al Academiei Române. Din 3 februarie 1990 şi pînă la 2 februarie 1994, a fost vicepreşedinte al Academiei Române, conducînd secţia de Ştiinţe Medicale a acestui for din 1994.

A fost membru al unor societăţi internaţionale de specialitate, la unele făcînd parte din grupul de conducere: vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Asociaţiei europene pentru studiul poliomielitei, preşedinte al Societăţii europene pentru studiul şi combaterea virozelor, vicepreşedinte al Societăţii de patologie infecţioasă. Membru al Societăţii Regale de Medicină - Londra, al Societăţii Internaţionale de Patologie Comparată, al Societăţii Franceze de Microbiologie, al Academiei de Ştiinţe din New York etc.

Cajal a fost autor al peste 400 de lucrări ştiinţifice din domeniul virusologiei publicate în reviste din ţară şi de peste hotare, precum şi autor şi coautor al unor monografii, manuale şi tratate de specialitate (unele dintre ele cu premii academice).

A reprezentat Federaţia Comunităţilor Evreieşti în CPUN (9 februarie-11mai 1990). La 20 mai 1990 a fost ales senator de Bucureşti, ca independent, pe lista FSN (legislatura 9 iunie 1990-14 octombrie 1992). A fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ales la 13 iunie 1994.

domeniu: 
categorie: