Achitarea arieratelor, în atenţia Guvernului

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Ordonanţa de Urgenţă care prevede că arieratele furnizorilor de medicamente care aveau ca termen scadent data de 30 septembrie a.c. vor fi garantate prin deschiderea unei linii de credit în valoare de peste 8.000 de miliarde de lei vechi la instituţii bancare agreate de Ministerul Sănătăţii (MS), Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.  El nu a dorit să precizeze numele băncilor, menţionând că autorităţile poartă negocieri cu două asemenea instituţii. Niolăescu a afirmat că linia va fi deschisă în limita sumelor prevăzute în Ordonanţa 42 şi nedecontate până la 1 octombrie a.c., cu termen scadent până la 1 ianuarie 2007.

De asemenea, în bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anul 2006 vor fi prevăzuţi bani pentru acoperirea sumelor utilizate din linia de credit.     Furnizorii care doresc să utilizeze sume din linia de credit anterior datei de 31 decembrie 2006 vor putea face acest lucru plătind comisioanele de utilizare a creditului.

Ordonanţa de Guvern prevede, în acest sens, că plăţile efectuate din linia de credit către furnizorii de servicii medicale şi medicamente se vor face în condiţiile în care furnizorii sunt de acord să suporte costurile de finanţare aplicate paritar în funcţie de data la care se va folosi linia de credit.  Valoarea dobânzilor va fi negociată de CNAS împreună cu băncile furnizoare şi şi-a exprimat convingerea că, dată fiind valoarea mare a liniei de credit, există premisele obţinerii unor dobânzi foarte avantajoase.  

Ministrul Sănătăţii a mai spus că adoptarea Ordonanţei de Guvern survine semnării unui protocol între Minister şi furnizorii de medicamente privind garantarea arieratelor respective. În Ordonanţa adoptată de Guvern se prevede, de asemenea, că MS, CNAS şi MFP vor elabora, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, normele metodologice necesare punerii în aplicare a prevederilor protocolului.

domeniu: 
categorie: