Act normativ pentru riscurile expunerii la locul de muncă la câmpuri electromagnetice

Guvernul RomanieiExecutivul a aprobat cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru lucrătorii care, la locul de muncă, sunt sau pot fi expuşi la riscuri generate de câmpuri electromagnetice (statice, electrice, magnetice şi electromagnetice). Actul normativ se referă la riscurile pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor datorate efectelor recunoscute ca nocive pe termen scurt asupra corpului uman, provocate de circulaţia curenţilor induşi şi de absorbţia de energie, precum şi de curenţii de contact.

Actul normativ fixează valorile limită de expunere şi valorile expunerii zilnice de declanşare a acţiunii, adică cele pentru care angajatorii trebuie să adopte măsuri pentru protecţia securităţii şi sănătăţii lucrătorilor.

Angajatorul are obligaţia să evalueze şi, dacă este necesar, să măsoare şi/sau să calculeze nivelurile câmpurilor electromagnetice la care sunt supuşi lucrătorii.
Pentru aceste evaluări, măsurători sau calcule ale expunerii lucrătorilor se poate recurge la standardele naţionale în domeniu. Evaluarea riscurilor trebuie să fie actualizată periodic şi ori de câte ori s-au produs modificări semnificative în urma cărora aceasta poate deveni caducă sau atunci când rezultatele supravegherii medicale demonstrează că este necesar.

Riscurile generate de expunerea la câmpuri electromagnetice trebuie să fie eliminate sau reduse la minim. În consecinţă, angajatorii au obligaţia să reducă în mod eficient nivelul de expunere la câmpuri electromagnetice, prin introducerea unor măsuri de prevenire, începând din stadiul proiectării posturilor şi locurilor de muncă.

Aşadar, la alegerea echipamentelor, a procedeelor şi a metodelor de lucru, angajatorii vor da prioritate măsurilor privind reducerea riscurilor la sursă. De asemenea, este necesar ca angajatorii să se adapteze la progresul tehnic şi la cunoştinţele ştiinţifice în materie legate de expunerea la câmpuri electromagnetice, pentru a îmbunătăţi securitatea şi pentru a proteja sănătatea lucrătorilor.

Locurile de muncă la care lucrătorii pot fi expuşi la câmpuri electromagnetice care depăşesc valorile de declanşare a acţiunii de luare a măsurilor prevăzute de lege trebuie semnalizate corespunzător, trebuie să fie identificate iar accesul la acestea să fie limitat.

Hotărârea prevede în mod expres că în nici o situaţie, lucrătorii nu trebuie expuşi la valori ale câmpului electromagnetic care depăşesc valorile limită de expunere. De asemenea, angajatorii trebuie să-şi informeze lucrătorii asupra riscurilor generate de câmpurile electromagnetice la care sunt expuşi, a valorilor de expunere şi celor de declanşare a acţiunilor, a rezultatele evaluărilor. Lucrătorii trebuie informaţi şi în privinţa modului de detectare a efectelor nocive ale expunerii asupra stării de sănătate şi asupra modului de semnalare a acestora. Totodată, angajţii trebuie să cunoască condiţiile în care au dreptul la supravegherea stării de sănătate, dar şi care sunt practicile profesionale sigure, pentru a reduce la minimum riscurile datorate expunerii.

În orice situaţie în care se depistează o expunere la câmpuri electromagnetice care depăşesc valorile limită, lucrătorii trebuie să fie supuşi unor examene medicale.

Pentru nerespectarea prevederilor legale sunt stabilite amenzi cu valori cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei noi.

Hotărârea Guvernului va intra în vigoare la 1 octombrie 2006.

domeniu: 
categorie: